arctic_bionix_p120_argb_1 arctic_bionix_p120_argb_2

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravljačem za ploče koje nemaju svoju kontrolu, a osvjetljenje je kompatibilno i s pločama četiri najveća proizvođača.

arctic_bionix_p120_argb_3 arctic_bionix_p120_argb_4

Ventilatori dolaze u šarenoj kartonskoj kutiji koja je dovoljno čvrsta da ih dobro štiti. Unutar kutije se nalazi već poznati Arcticov listić s QR kodom koji nas vodi do online korisničkih uputa, te zahvalnica za kupovinu. Ventilatori su svaki za sebe smješteni u najlonske vrećice, a ostatak opreme je u zasebnoj kartonskoj kutijici.

Ta ostala oprema uključuje A-RGB kontroler i daljinski upravljač za njega, zatim sve potrebne kabele za povezivanje tri ventilatora u seriju i spajanje ili direktno na matičnu ploču ili pak na kontroler. Tu su i samoljepljive trake za fiksiranje A-RGB kontrolera na kućište, vijci za kontroler, zatim vijci za same ventilatore ali i spojnice za serijsko spajanje ventilatora kada ih smještamo jedan uz drugoga.

arctic_bionix_p120_argb_5

P120 A-RGB ventilatori su neuobičajeno debelog kućišta od 30 milimetara, dok su im ostale dvije mjere standardne – 120 x 120 milimetara. Kućište, tj. okvir ventilatora je napravljen od masivne plastike solidne kvalitete, a masa je velikih 209 grama. I kućište i rotor su crni, ali je oko rotora stavljen umetak od mliječne plastike ispod koje su A-RGB LED-ice, njih dvanaest. Rotor je sastavljen od pet lopatica s visokim stupnjem zakrivljenosti za veći statički pritisak. Na sredini rotora se nalazi metalna Arctic naljepnica koja djeluje skupocjeno sa sjajnim ispupčenim logoom i nazivom, te crnom unutrašnjošću. Na stražnjoj se strani ventilatora nalaze gumeni jastučići koji eliminiraju ili umanjuju prijenos vibracija.

arctic_bionix_p120_argb_6

Na ventilatorima nema fiksno postavljenih kabela kao na većini drugih, nego su na suprotne strane kućišta postavljeni konektori – bijeli Power In i crni Connect. Arctic nudi nekoliko opcija spajanja ovih ventilatora. Uvijek je do spajanje u seriju (daisy chain), a moguće ih je spojiti do pet komada. Spajamo ih ili putem kabela dužine oko 20 centimetara ili putem kratkih spojnika koji dozvoljavaju slaganje jednog ventilatora uz drugi – što će odlično poslužiti kod skučenijih kućišta. Osim tih kabela, tu su i nešto duži za direktno spajanje na ploču ili na A-RGB kontroler. Kabeli imaju kopče pa čvrsto stoje na ventilatorima, ali spojnice ih ne drže baš čvrsto pa tu treba biti oprezan.

arctic_bionix_p120_argb_7

Rotor se vrti promjenjivom brzinom vrtnje od 400 do 2.300 okretaja u minuti što se kontrolira putem PWM-a. Ovjes je FDB (fluid dynamic bearing). Maksimalni protok zraka je 48 CFM-a ili 81.55 metar kubni zraka u jednom satu. Maksimalni statički pritisak je 2,1 mm/H2O, a proizvođač navodi maksimalnu vrijednost buke od 0,45 SONE-a. Mi smo pak izmjerili maksimalnih 40 dB(A) što je u granicama normale. Ventilatori rade na naponu od 7 do 12V, te “vuku” 0,13 A struje. Dodano k tome, i 12 A-RGB LED-ica vuku još 0,38 A.

arctic_bionix_p120_argb_9

Arctic navodi da su ventilatori kompatibilni s pločama i softverima četiri najveća proizvođača pa su tako podržani – Asus Aura Sync, ASRock Polychrome Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 i MSI Mystic Light Sync. Mi smo ventilatore testirali na ASRockovoj Z590 Extreme ploči (recenzija uskoro) i sinkronizirali su se s ostatkom hardvera bez problema.

arctic_bionix_p120_argb_8

U svakom se ventilatoru nalazi po 12 individualno adresabilnih LED-ica koje su u stanju prikazivati različite efekte. Promjene su vrlo brze, a boje su precizne i lijepe. Široka mliječna plastika pomaže u disperziji svjetla i stvaranju željenog efekta.

Ventilatore je jasno moguće spojiti i na priloženi A-RGB kontroler te uz pomoć daljinskog upravljača kontrolirati efekte, izabrati jednu boju ili splet svih, ubrzavati ili usporavati efekte ali i isključiti rasvjetu.

arctic_bionix_p120_argb_10 arctic_bionix_p120_argb_11

Arctic je napravio odličan posao s BioniX P120 A-RGB ventilatorima jer su ponudili solidnu kvalitetu izrade, odlično osvjetljenje, dobre performanse i na kraju više načina spajanja. Plus je i kompatibilnost sa softverima proizvođača matičnih ploča pa će lako biti sinkronizirati sav svjetleći hardver u kućištu. Ako pak imate stariju ploču, odlično će doći priloženi A-RGB kontroler s također mnoštvom efekata. Ventilatori se prodaju pojedinačno ali i u ovakvom bundleu po tri komada, a Arctic traži 55 € za njih što se u Hrvatskoj pretvara u 470 kuna što je već iznad konkurencije.