Arctic Rasta Breeze Arctic Rasta Breeze

I premda još pravog ljeta nismo vidjeli ove godine, barem u kontinentalnim krajevima, znalo je biti vrućih dana kada je svaki oblik hlađenja vrlo poželjan. Ovo je pogotovo točno ako se nađete negdje gdje nema klima uređaja. U tom slučaju pomaže i dobar stari ventilator, a Arctic već dugo vremena u ponudi ima vrlo zanimljivi Breeze, koji se napaja iz USB-a. Prije malo više od šest godina, testirali smo ga, a sada donosimo test novog Color Breeze modela  za 2014. godinu. Ovaj je još poseban i po tome što je u Rasta izvedbi, veselih jamajčanskih boja. Breeze dolazi u kutiji od recikliranog papira, na kojoj se nalaze sve osnovne informacije.

Arctic Rasta Breeze

Arctic Rasta Breeze

Unutar kutije, Breeze je jednostavno pakiran i samo je glava s ventilatorom smještena u plastični poklopac kako ne bi došlo do pomicanja i eventualnih oštećenja. Breeze se napaja iz USB utora u računalu, a crni kabel je dug 1.8 metara pa ga je lako spojiti i na računalo koje je ispod stola ili na neki drugi način udaljeno.

Arctic Rasta Breeze Arctic Rasta Breeze

Breeze za 2014. dolazi u Color izvedbi, a kupci mogu birati između klasičnog Breeza, bijelog, ljubičastog, plavog crnog i crvenog. Limitirane pak serije uključuju onu sa britanskom (union jack) zastavom i ovu kakva je danas pred nama – Rasta, u veselim bojama jamajčanske zastave. Tako se možemo uživjeti da smo negdje na tom otoku, uživamo u njegovim blagodatima i hladimo se Breezom :) Breeze je visok 186 mm, širok 96 i dubok 100 mm. Na metalnom se postolju nalazi zeleno plastično kućište s potenciometrom, iz kojega izlazi savitljiva metalna ruka, na kojoj je žuti nosač i 92 mm ventilator. Ventilator je zbog savitljive ruke moguće pomicati u svim smjerovima i na taj način usmjeravati strujanje zraka prema licu ili drugim dijelovima tijela koje želimo hladiti.

Arctic Rasta Breeze Arctic Rasta Breeze

Ventilator se napaja iz 5V (0.2A) USB priključka računala, prijenosnika ili nečeg sličnog, a brzina vrtnje se određuje ručno, potenciometrom i ona može varirati između 800 i 1.800 okretaja. Masa Breezea je 265 grama, pri čemu mu njegovo metalno postolje i debele nožice osiguravaju stabilnost i dobar kontakt s površinom. Kvaliteta materijala i izrade je vrlo solidna. Na slici vidimo kako je zaostalo malo plastične strugotine oko ruke, no to je tek zbog malo manje pažljive završne obrade.

U radu je Breeze dovoljno tih (naš Canon 700D ima osjetljive mikrofone pa su zvukovi pojačani), a pruža vrlo dobro strujanje zraka kako bi se adekvatno ohladili ili barem spriječili pretjerano znojanje, na kakvom ljetnom LAN Party-u ili kod kućne zabave za računalom. Breeze u Color verziji, pa tako i ovoj Rasta se prodaje po cijeni od oko 17 € u Europi, što je fer iznos za ono što pruža.