arctic_freezer_33_1 arctic_freezer_33_2

Arctic nam je na test poslao Freezer 33 hladnjak za procesore koji podržava AM4 socket. S obzirom na to da su nam se u labu istovremeno zatekli Ryzeni 1300X i 1200 odmah smo ga upogonili za njihovo hlađenje, a kako bi mu još malo otežali posao, stavili smo ga i na Ryzena 7 1800X. Freezer 33 je tower hladnjak, s toplovodnim cijevima koje imaju direktan kontakt s IHS-om procesora, te jednim 120-milimetarskim ventilatorom.

arctic_freezer_33_3 arctic_freezer_33_4

Hladnjak dolazi standardno pakiran u kartonsku kutiju i dobro zaštićen u dodatnim kartonskim pregradama. Na pakiranju se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, načinu montaže te performansama i zvučnim karakteristikama ventilatora. Uz tijelo hladnjaka i ventilator, dolazi i kartica s vizualiziranim termalnim i akustičnim performansama hladnjaka, zatim kartica s QR kodom pomoću kojeg skidamo e-manual, a tu su i dva seta nosača za ventilatore, metalni nosači za hladnjak, nosač koji se montira na donju stranu ploče, tri seta po četiri vijka, MX4 termalna pasta i gumene podloškice. Hladnjak podržava sve aktualne Intel sockete (čak i LGA2066 – square ILM 80 x 80 mm) i sve aktualne AMD sockete uključujući i AM4 (osim onih na X399 pločama).

arctic_freezer_33_5 arctic_freezer_33_6

Ventilator je poznati Arcticov promjera 120 milimetara s Fluid Dynamic Bearing ovješenjem, čeličnom osovinom, i stvrdnutom pločicom koja smanjuje frikciju. Ima promjenjivu brzinu vrtnje do 1350 okretaja. Arctic navodi kako je buka koju proizvodi 0.2 SONE-a, a mi smo na maksimumu izmjerili oko 44 dB što je zadovoljavajuće tiho. Ventilator ima 4-pinski konektor na kraju upletenog kabela, te Y splitter za dodatni ventilator kojeg je moguće kupiti odvojeno. Hladnjak je klasičnog tower formata, s tankim aluminijskim limovima koji nisu lemljeni nego spajani i kroz koje prolazi četiri toplovodne bakrene cijevi promjera šest milimetara. Bakrene se cijevi na dnu grupiraju kako bi ostvarile direktnu kontaktnu površinu s IHS-om procesora, a na okupu ih drži aluminijski blok.

arctic_freezer_33_7 arctic_freezer_33_8

Hladnjak je visok 150 milimetara čime je kompatibilan s većinom mid tower kućišta na tržištu, širok je 123 milimetra pa ne bi trebao smetati grafičkim karticama, a dubok je 95 milimetara s jednim ventilatorom. Masa s ventilatorom je 641 gram. Tijelo se sastoji od 49 aluminijskih pločica debljine pola milimetra. Kontaktna površina su kao što smo rekli bakrene cijevi i površina je dobro obrađena s minimalnim brazdama. Ono malo nesavršenosti što ima će pokriti MX4 pasta.

arctic_freezer_33_9 arctic_freezer_33_10

Najveća mana ovoga hladnjaka je način montaže ventilatora koji je pomalo primitivan i bez antivibrirajućih svojstava. Čak su tanki nosači bili lagano svijeni i dodirivali ventilator, pa ih je bilo potrebno malo svinuti prema van. Drugi su proizvođači to odavno riješili na puno elegantnije načine, pa je vrijeme i Arcticu. Način montaže na ploču je inače jednostavan, nosači se okreću prema van ili unutra a podržani su LGA115x, 2011-3 (2066) i svi AM te FM socketi. Da Freezer nije bezazlen govori i maksimalni kapacitet hlađenja od 320 W, i preporuka za procesore do 150 W TDP-a.

arctic_freezer_33_11

arctic_freezer_33_13 arctic_freezer_33_14

Hladnjak testirali na Asusovoj Crosshair VI Hero ploči na koju se instalira tako da se nosači okrenu prema unutarnjoj strani, a backplate se koristi originalni koji dolazi uz ploču. Sve što je potrebno su četiri kompatibilna vijka i hladnjak je siguran i čvrst na IHS-u s dobrim i pravilnim nasjedanjem. Isprobali smo ga s tri procesora – Ryzen 7 1800X, Ryzen 3 1300X i 1200. Uz AMD platformu, isprobali smo ga naravno i na Intelovoj i to s i7 6700K procesorom za koji imamo bazu ranije testiranih hladnjaka pa će biti potpunija usporedba. Na LGA1151 se također jednostavno instalirava, a koristimo priloženi backplate.