Arctic Freezer 50 A-RGB recenzija

Datum objave 23.02.2021 - Krešimir Matanović

Arctic Freezer 50 A-RGB

arctic_freezer_50_argb_1 arctic_freezer_50_argb_2

Arctic je prošle godine u prodaju pustio Freezer 50 hladnjak koji je postao njihov top model. Predstavili su ga u tri varijante - običnoj, A-RGB i TR za Threadrippere. Nama je na test stigla A-RGB verzija uz koju dolazi i A-RGB kontroler s daljinskim upravljačem. To znači da će svi oni koji vole blještavilo RGB LED-ica moći uživati u osvjetljenju i ako nemaju A-RGB na matičnoj ploči. Osim toga, riječ je o masivnom dual tower hladnjaku s dva ventilatora - vanjskim 120-milimetarskim i unutarnjim 140-milimetarskim.

arctic_freezer_50_argb_3 arctic_freezer_50_argb_4

Hladnjak je većih dimenzija pa dolazi i u razmjerno velikoj kutiji, unutar koje je smješten u još jednu kartonsku kutiju, unutar koje je u najlonu i na dodatnom kartonskom ležištu - Arctic je ovdje odradio odličan posao da zaštiti hladnjak od transportnih nedaća. Uz hladnjak dolazi karton s QR kodom pomoću kojega dolazimo do uputa za instalaciju koje su isključivo online. Tu je i kartica zahvale za kupovinu. Arctic inače daje dvije godine jamstva na hladnjak.

arctic_freezer_50_argb_18

Sve potrebno za instalaciju nalazi se u zasebnoj vrećici. U njoj nalazimo donju metalnu ploču, tri seta odstojnika, dva seta kartonskih podložaka, MX-4 pastu u vrećici, četiri thumb vijka i dva nosača za hladnjak. Freezer 50 je kompatibilan s AMD AM4 i Intel LGA1200, 115x, 2066 i 2011(-3) socketima. Postoji i posebna Threadripper izvedba kao što smo već i spomenuli.

arctic_freezer_50_argb_6 arctic_freezer_50_argb_7

U zasebnoj kutiji dolazi sve što je potrebno za A-RGB osvjetljenje. Tu je kontroler (malena plastična kutijica dimenzija 100 x 70 x 12 milimetara i mase 50 grama), zatim dodatni kabel za spajanje kontrolera na ploču, daljinski upravljač (RF 40 cm domet) i naljepnice za montažu kontrolera na kućište.

arctic_freezer_50_argb_8 arctic_freezer_50_argb_9

Kontroler se napaja iz jednog SATA Power porta, a na suprotnom kraju je jedan A-RGB header u kojeg spajamo konektor s hladnjaka. To je u osnovi dovoljno da A-RGB LED osvjetljenje radi kao samostalno. Alternativno još i ovaj kontroler možemo spojiti na matičnu ploču te daljinskim upravljačem odrediti želimo li efekte s matične ploče ili pak kontrolera. Tu je i treći način rada, a to je direktno spajanje konektora koji se nalazi na hladnjaku na matičnu ploču, bez upotrebe kontrolera. Tako su pokriveni svi mogući scenariji za svakog potencijalnog kupaca, tj. njegovu situaciju.

arctic_freezer_50_argb_10 arctic_freezer_50_argb_11

Freezer 50 A-RGB je masivan hladnjak, čak masivniji od velike Noctue NH-D15. Djelomično je to zbog dual tower konstrukcije, a djelomično zbog velikih plastičnih površina koje se nalaze na aluminijskom tijelu. Hladnjak dolazi tvornički sklopljen i kupcu je ostavljeno samo da ukloni središnju konstrukciju s ventilatorom prije instalacije na ploču. Hladnjak je ukupnih dimenzija 148 x 149,5 x 166 milimetara i mase je 1.160 grama.

arctic_freezer_50_argb_12 arctic_freezer_50_argb_13

Aluminijsko se tijelo gotovo pa i ne vidi od silne plastike na hladnjaku. Plastika je solidne kvalitete, a nalazi se kao okvir središnjeg ventilatora, prednjeg, ali postoji komad i straga koji služi za bolje usmjeravanje zraka koji izlazi prema kraju ili vrhu kućišta, u ovisnosti o orijentaciji. Na vrhu središnjeg se plastičnog okvira nalazi Arctic logo i dvije trake mliječne plastike ispod kojih su ARGB LED-ice.

arctic_freezer_50_argb_14

Baza hladnjaka je aluminijska, a kroz nju prolazi šest toplovodnih cijevi koje imaju direktan kontakt s IHS-om procesora. Toplovodne cijevi su raspoređene ravnomjerno po aluminijskom tijelu na kojeg prenose toplinu. Ono što bi se moglo zamjeriti je ne baš ravna površina nasjeda, no sve neravnine ipak popuni pasta. Kako će se to odraziti na prijenos topline s procesora vidjet ćemo u testovima. Na aluminijsku bazu, tj. njezina "krila", montirani su tvornički vijci s oprugama.

arctic_freezer_50_argb_15 arctic_freezer_50_argb_16

Aluminijsko tijelo hladnjaka nije simetrično u oba tornja. Onaj dio na kojeg nasjeda vanjski ventilator je ravan, a onaj okrenut prema ispuhu je izbočen kako bi se povećala površina disipacije. Aluminijski listovi su debljine 0,4 milimetra, a ima ih dva puta po 52. Toplovodne cijevi su standardne debljine 6 milimetara i napravljene su od bakra. Cijeli je hladnjak nikaln i završna obrada je na visokom nivou. Bitno za spomenuti je da su limovi i cijevi vezane svijanjem, ne lemljenjem. Lemovi su kao što znamo bolji za provođenje topline, ali je taj postupak skuplji u proizvodnji.

arctic_freezer_50_argb_17

Ventilatori su različiti, no oba su integrirana unutar plastičnih okvira. Plastični okviri su solidne kvalitete, nešto su krući, pa čvrsto nasjedaju na utore u hladnjaku koji ih drže. Konstrukcija je takva da unutarnji okvir zatvara dva vanjska, tj. veže ih pa je konstrukcija čvršća. I 120 i 140-milimetarski ventilatori imaju Fluid Dynamic ovjes. Na 140-milimetarskom se nalazi 4-pinski konektor i Y adapter za 4-pinski konektor koji se nalazi na 120-milimetarskom vanjskom ventilatoru pa se oba spajaju na isti konektor na ploči. 140-milimetarski ima promjenjivu brzinu vrtnje od 200 do 1.700 okretaja, a 120-milimetarski od 200 do 1.800 okretaja u minuti. Proizvođač navodi maksimalnu buku od 0.4 SONE-a, a subjektivan dojam je da su i na maksimumu zadovoljavajuće tihi. Čujni, no ne preglasni. Ono što govore brojke koje smo očitali uz pomoć Meterk MK09 uređaja su 35,1 dB(A) u Idle stanju i 40,7 dB(A) pri punom opterećenju, tj. punoj brzini ventilatora.

arctic_freezer_50_argb_19 arctic_freezer_50_argb_20

Instalacija je relativno jednostavna. Kod LGA1200 (i srodnih) socketa potrebno je postaviti donju ploču i kartonske podloške, na koju s gornje strane dolaze točno određeni odstojnici, grede i thumb vijci. Kod AMD-a se koristi donja ploča koja dolazi uz matične ploče, a s gornje strane ide drugi set odstojnika, pa grede i vijci. Za LGA2011 je postupak još jednostavniji jer samo s gornje strane montiramo odstojnike, grede i vijke. Kako se orijentiraju grede za pojedine sockete je najbolje pogledati u manualu.

arctic_freezer_50_argb_21 arctic_freezer_50_argb_22

Veliki problem kod Freezera 50 i njegovih dimenzija, tj. glomaznog vanjskog nosača ventilatora je taj što ne podržava RAM module iznad 37,5 milimetara. To znači da G.Skillovi Trident Z kitovi koje imamo nikako ne stanu. Arctic to pravda time da je Freezer 50 masivan zbog maksimalnih performansi, no mi vjerujemo kako se problem mogao izbjeći malo manje masivnom plastikom. Oni se doduše još posipaju pepelom pa tvrde da mogu stati i malo veći moduli koji imaju V oblik hladnjaka.

arctic_freezer_50_argb_23

Ako slažemo računalo maksimalnih performansi logika nalaže da koristimo i najbolje moguće memorijske module, koji su svi mahom preko 40 milimetara, no što je tu je. Kod testiranja ovog hladnjaka smo tako morali koristiti Kingstonove HyperX Fury module koji srećom rade na visokih 3.733 MHz, a standardne su visine.

arctic_freezer_50_argb_24

Na vrhu se kao što smo ranije napisali nalaze dvije LED trake i LED osvijetljeni logo, koji mogu raditi s kontrolerom, ali i bez njega, tj. direktnim spajanjem na ploču. Podržane su Asus Aura Sync, ASRock Polychrome Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 i MSI Mystic Light Sync aplikacije. Ispod plastike se nalazi ukupno 13 individualno adresabilnih RGB LED-ica koje su i dovoljno svijetle i pružaju zadovoljavajuće vjerne boje.

Ako se odlučite za korištenje kontrolera i njegovog daljinskog upravljača tada vas čeka 15 modova osvjetljenja i 12 solid boja, a daljinskim upravljačem možete i prebaciti na mod upravljanja s aplikacijom matične ploče (ako tako spojite kontroler). Kontroler ima određenih problema s hvatanjem pravoga kuta i primanjem naredbi iz daljinskog upravljača, pa se morate malo poigrati s njegovim pravilnim smještajem na kućište.

Test sistem i način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Gigabyte Z490 Aorus Master
Procesor Intel Core i9-10850K
Memorija G.Skill Trident Z 3.600 MHz 2x 16GB
Grafičke kartice AMD Radeon RX 6900 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
DirectX verzija 12
OCCT v.7.2.4
HWInfo64 v.6.40

Način testiranja

arctic_freezer_50_argb_25

Testove smo napravili na dvije nove platforme. Prva je bazirana na ASUS-ovoj Z590-E Gaming WiFi i Gigabyte Z590 Vision G pločama te Intelovom i9-10850K procesoru. Druga na Gigabyteovoj B550 Aorus Master ploči i AMD-ovom Ryzenu 9 5950X. Intelov procesor je radio s uključenim MCE-om na Gigabyteovoj ploči i dugotrajnom taktu od 4,7 GHz na svim jezgrama, a AMD-ov na standardnim tvorničkim postavkama. Usporedba će biti s Noctuinim D15 hladnjakom i još ponekim ranije testiranim hladnjacima. Od softvera smo koristili smo klasičan set - HWInfo za nadzor parametara rada i ono najvažnije, temperatura. Za opterećenje smo koristili i OCCT-ov CPU test (Large Data Set), ali i Cinebenchov R20 CPU test u loop-u. Nakon sat vremena opterećenja vrijednosti smo isčitali iz HWInfa i te maksimalne temperature iskazali u grafovima. Kakvi su rezultati svega ovoga pogledajte na sljedećoj stranici.

Rezultati testova

Intel i9-10850K @ Stock (MCE enabled) Cinebench R20 loop [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je boilje)"  labels="G.Skill ENKI 360,Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280,Arctic Freezer 50 A-RGB,Noctua NH-D15" values="89,94,94,98" colors="blue,blue,red,blue" height="400" min="0"] Cinebenchov test za sve jezgre, kojeg smo postavili u loop temperature su visoke baš kao i potrošnja sistema od 330 W. Ovaj test dobro predstavlja realne uvjete u kojima bi se i mogao naći procesor kod nekih korisnika. Maksimalna temperatura na jednoj jezgri kod Freezera 50 iznosi visokih 94°C što je ipak za 4°C bolje nego kod D15 i izjednačeno s Aorus Liquid Coolerom 280. Prosjek maksimalnih temperatura na svih deset jezgri je solidnih 90,3°C. S ovim hladnjakom procesor nije throtlao, tj. spuštao takt. Kod ENKI 360 hladnjaka je prosjek iznosio 85,9°C, kod Aorus hladnjaka je bio 90,2°C, a kod Noctue D15 na još viših i opasnijih 96,8°C. AMD Ryzen 9 5950X @ Stock OCCT Large Data [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Arctic Freezer 50 A-RGB,Noctua D15, Arctic Liquid Freezer II 240,Gigabyte Aorus LC 280" values="68,68.3,70.9,72.9" colors="red,blue,blue,blue" height="400" min="0"]   Kod ovoga smo testa koristili OCCT Large Data, jer smo i druge hladnjake na taj način testirali. Zanimljivo je da je temperatura bila za samo 0.3°C bolja nego kod Noctua NH-D15 a prosječni taktovi slični. Znači kod ovog procesora nema veće razlike između dva zračna hladnjaka. Vodeni hladnjaci su ovdje pak ostvarili malo lošije rezultate. Buka [ichart headers="ID,Noise (dBA)" title="Noise (dBA)" htitle="Noise (dBA, less is better)"  labels="Arctic Freezer 50 A-RGB,Noctua NH-D15,Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280,G.Skill ENKI 360" values="40.7,41.5,43.8,49.1" colors="red,blue,blue,blue" height="400" min="0"] Ventilatori na Freezeru su najtiši u ovoj konkurenciji i to je za svaku pohvalu. Odlične performanse za jedan zračni hladnjak i niža razina buke su dobitna kombinacija kod kupaca - još samo da nije toliko glomazan.

Zaključak

arctic_freezer_50_argb_10

Freezer 50 A-RGB s punim pravom zaslužuje epitet flagshipa. Glomazan je, kvalitetno izrađen, dobrih performansi i ne prevelike buke. Uz to donosi i zanimljivu A-RGB rasvjetu koja nije samo ograničena na podršku od strane matičnih ploča, nego ima i svoj kontroler za one koji nemaju takve ploče. Postupak instalacije je jednostavan, a jedino što možemo zamjeriti je činjenica da ne podržava memorijske module iznad osnovnih 37,5 milimetara. To će nekima biti veliko ograničenje. Za sve koji žele ovako potpuno opremljeni Freezer 50 morat će izdvojiti 70-tak €, no oni kojima rasvjeta ne igra veliku ulogu u životu mogu uštedjeti 10 € i nabaviti njegovu osnovnu verziju. Ako pak imate Threadripper, postoji verzija i za njega. Arctic je možda mogao napraviti i ovoga kompatibilnim s TR4 socketima, no odlučili su se ipak za zaseban model. Mi ćemo Freezera 50 A-RGB preporučiti svima koji su željni visokih performansi, ne previsoke radne buke i ponajprije ne žele vodu (AIO) u svojim računalima.