arctic_lf_240_1 arctic_lf_240_2

Ako do sada niste čuli da Arctic u svojoj ponudi ima vodena hlađenja, ne brinite, niste u velikom zaostatku. Naime, Arctic je dva modela koja trenutno ima u ponudi javnosti predstavio prije samo malo više od dva mjeseca. S obzirom da su dugo u biznisu hlađenja bilo je i čudno što su tako dugo čekali s uvođenjem zatvorenih sistema vodenih hlađenja, no eto sada napokon imaju i to. Imaju poznato ime, tj. brand pa zašto to ne iskoristiti. Krenuli su odmah u dobrom smjeru i za svoje modele angažirali veterana na tom tržištu – Asetek. To će svakako jamčiti kvalitetu i pouzdanost uređaja. Nama je na test stigao veći, Liquid Freezer 240, model, a u ponudi je i manji 120 model. Kako im imena govore, riječ je o uređajima s radijatorima dugim 120, odnosno 240 mm. Hladnjak dolazi u za Arctic tipično dizajniranoj kutiji, na kojoj se nalazi pregršt informacija o proizvodu sa svih strana.

arctic_lf_240_3 arctic_lf_240_4

Otvaranjem gornje stranice uočavamo i način na koji je hladnjak i njegovi dijelovi pakiran. Sve je umotano u najlon, a radijator i ventilatori su u zasebnom kartonu. Liquid Freezer podržava sve moderne sockete kako sa strane AMD-a (AM2(+), AM3(+), FM1, FM2(+)), tako i sa strane Intela (2011(-3), 1150, 1151, 1155, 1156), pa su tu i priloženi potrebni nosači i vijci za montažu. Uz to tu je i MX-4 termalna pasta, vijci i podloške za ventilatore, te vezice za uređivanje kabela ventilatora kojih je kao što smo napisali u uvodu čak četiri. U kutiji dolaze i upute za instalaciju koje su vrlo intuitivne pa će i oni s manje iskustva vrlo lako montirati ovaj hladnjak.

arctic_lf_240_5

Kada se pogleda količina ventilatora i šuma kabela jasno je zašto je Arctic dao i plastične vezice za njihovo aranžiranje. Ventilatori su dobro poznati koje Arctic isporučuje sa raznim svojim hladnjacima. Imaju FDB (fluid dynamic bearing) ovješenje (Japanska proizvodnja), promjera su 120 mm te imaju promjenjivu brzinu vrtnje između 500 i 1350 okretaja u jednoj minuti. Proizvođač navodi maksimalnu vrijednost protoka zraka od 74 CFM-a ili 123 metra kubna u satu, što vam je draže. Podatka o statičkom pritisku nema, samo onaj o 0.25 A ulazne struje i 0.3 Sone-a razini buke.

arctic_lf_240_6

S obzirom da je Asetekov proizvod, radijator, cijevi i pumpa s bazom su na visokoj razini kvalitete. Radijator je jasno aluminijski, dužine je 272 mm, širine 120 mm i debljine solidnih 38 mm. Cijevi su gumene, dužine 32.6 cm što će biti dovoljno i za velika kućišta. Unutarnji promjer cijevi je 6 mm, a vanjski 10.6 mm. Masa radijatora s cijevima i pumpom je 776 grama, na što treba dodati još 448 grama koliko su teški ventilatori.

arctic_lf_240_7 arctic_lf_240_8

Pumpa sjedi povrh bakrene pločice s tzv. Micro Skived finovima preko kojih prelazi tekućina. Arctic ne navodi broj okretaja pumpe, ali navode potrošnju od 2W. Dimenzije baze su 82 mm u promjeru i 40 mm u visini. Na plastičnom dijelu u kojem sjedi bakrena baza se nalaze kopčice za nosače koji čvrsto sjednu na svoje mjesto a potrebno ih je nataknuti i zakrenuti. Spojevi cijevi su dobro i kvalitetno složeni a vidimo kako pumpa ima tro-pinski konektor što znači kako je fiksne brzine.

arctic_lf_240_9

I ako prije sklapanja hladnjak nije djelovao masivno, sada s četiri ventilatora na sebi izgleda ogromno. Složeni su jasno u push-pull kombinaciju, a u ovakvom obliku je maksimalna rashladna snaga 350 W, dok je maksimalni preporučeni TDP 300 W. To znači kako će sve one 140 W Intelove procesore, pa čak i AMD-ove 220 W procesore bez problema hladiti. Potrošnja naravno ide gore kada overclockiramo pa smo ovaj sistem doveli do same granice testiranjem na i7 3960X koji je radio na 4.5 GHz i pri opterećenju trošio 360 W.

arctic_lf_240_10 arctic_lf_240_11

Sama montaža hladnjaka je jednostavna, kao i uostalom kod svih sistema koje Asetek proizvodi. Dva su tipa nosača koji idu na bazu, jedan za AMD i drugi za Intel, a na mjesto ih uglavljujemo zakretanjem kada metalni nosići sjednu u plastično tijelo baze. Kod 2011 sistema se odstojnici montiraju u postojeće navoje na socketu, te se thumb-vijcima bata pričvršćuje za njih. Kod 115x sistema je potrebno postaviti i donji, križni nosač, a kod AMD-a se iskorištava postojeći donji nosač koji dolazi s pločama. Za one koji se teže snalaze, tu su i prije spomenute slikovne upute.