arctic_p533r_1 arctic_p533r_2

Isprobali smo Arcticove P533 slušalice inspirirane utrkama i slušalicama kakve smo navikli gledati u boksevima Formule 1 i sličnih natjecanja. Otuda i dolazi naziv Racing, a slušalice donose crno – crvene boje, udobne jastučiće, velike over-ear zvučničke kutije s 40 mm driverima, integriranu kontrolu zvuka te ugrađeni mikrofon. Kompatibilne su s Xbox, PS, PC, tablet i smartphone platformama. Arctic inače P533 nudi i u Military izvedbi, pa kupci mogu birati u ovisnosti o svojim afinitetima.

arctic_p533r_3 arctic_p533r_4

Slušalice dolaze u kartonskoj kutiji na kojoj su jasno naznačene sve karakteristike i dizajn slušalica. Unutar kartona se nalazi prema slušalicama oblikovana tvrda torbica za prenošenje koja štiti slušalice u transportu, a zatvaramo ju patentnim zatvaračem.

arctic_p533r_5 arctic_p533r_6

Unutar torbice se nalaze slušalice s brzim uputama za korištenje, Arcticovim pamfletom te produžnim kabelom koji je ujedno i razdjelnik, tj. razdjeljuje jedan 3.5 mm konektor na dva – zasebno za mikrofon i slušalice.

arctic_p533r_7

Slušalice dizajnom svakako podsjećaju na one koje viđamo na komandnim zidovima i pit boxevima ili primjerice kod pilota. Meke spužve prekrivene umjetnom kožom nasjedaju oko cijelog uha, pri čemu sasvim solidno prigušuju vanjsku buku. Naglavni dio, također vrlo mek, sjeda lijepo na glavu i unatoč težini cijele konstrukcije od 375 grama, slušalice gotovo pa ne osjećamo na glavi. Mehanizam je prilagodljiv različitim veličinama glave jer naglavni dio sa svake strane ima hod od nekoliko centimetara. Konstrukcija koja drži slušalice je metalna s lijepo obrađenim rubovima, zglobovima i spojevima i slušalice djeluju mehanički vrlo robusno.

arctic_p533r_8

Crveni kabeli koji povezuju zvučnike su izvedeni s vanjske strane, organizirani su tako da prolaze kroz plastične nosače postavljene na metalnu konstrukciju i sve izgleda dosta efektno. Kabeli su gumirani i savitljivi i djeluju dugotrajni. Slušalice imaju plastične vanjske poklopce, na desnoj se nalazi i potenciometar za glasnoću s velikim kotačićem kojeg je lako dohvatiti kada su slušalice na ušima. U slušalicama se nalaze 40 mm driveri s neodimijskim magnetima. Proizvođač navodi frekventni raspon od 20 Hz do 20 kHz, 16 ili 32 Ohma impedanciju, te osjetljivost veću od 95 dB/mW.

arctic_p533r_9

Kabel koji izlazi iz slušalica je gumiran i dug 1.2 metra, te bi po nama ipak trebao biti malo duži da baš ne moramo u svakoj prilici koristiti produžni. Mikrofon je montiran na lijevu slušalicu, nalazi se na kraju vrlo elegantne metalne ruke s dva zgloba, a riječ je o Bom tipu mikrofona. Njegov frekventni opseg je 100 Hz do 10 kHz, uz osjetljivost iznad 40 dB/Pa.

arctic_p533r_10

40 mm driveri s neodimijskim magnetima stvaraju prosječno dobru zvučnu kulisu u kojoj su kod slušanja glazbe visoki i srednji tonovi čisti i jasni, dok su niski malo prigušeni. Snaga slušalica i glasnoća zvuka je sasvim adekvatna. Prilikom igranja zvuk je dobar, premda ponovno fale čisti i jasni niski tonovi. Za kraj možemo zaključiti kako su P533 Racing vrlo dobro sklopljene slušalice, odlične ergonomije i udobnosti nošenja no nažalost malo slabijih zvučnih svojstava u niskim tonovima. Arcticova preporučena cijena od 80 € je malo previsoka za ono što nude, no na tržištu ih se može nabaviti za ispod 50 €. Ukoliko ih nabavimo po toj cijeni, svakako im možemo oprostiti poneki nedostatak zbog izgleda i ergonomije.