arctic_p614bt_1 arctic_p614bt_2

Arctic nam je na test poslao svoje nove P614 slušalice u Bluetooth izvedbi. Riječ je o slušalicama namijenjenim upotrebi uz pametne telefone, tablete, prijenosnike i praktički sve ostalo što ima Bluetooth i NFC. Uz dva zvučnika, imaju i ugrađen mikrofon te kontrolu glasnoće pa je uz slušanje glazbe moguće i obaviti telefonski razgovor. Uz ugrađenu 850 mAh bateriju proizvođač tvrdi kako su autonomne čak 30 sati. Slušalice dolaze u pakiranju dizajniranom na klasičan Arcticov način sa mnoštvom informacija o proizvodu sa svih strana.

arctic_p614bt_3 arctic_p614bt_4

Vađenjem unutarnje kutije nam se u plavom interijeru ukazuju slušalice te u sredini grafikom prikazani bundle. Bundle se sastoji od vrlo korisne vrećice za zaštitu i prenošenje slušalica, USB-to-microUSB kabel za punjenje baterije, te kratke upute za korištenje. vrećica je sintetička, a na vrhu ima špagu za zatvaranje.

arctic_p614bt_5 arctic_p614bt_6

Po vađenju iz kutije vidimo kako je riječ o slušalicama manjih dimenzija dužine oko 21 cm i mase oko 142 gama, što je zgodno zbog lakšeg prenošenja. Naglavni dio je fleksibilan kako bi odgovarao različitim veličinama glave, a s unutarnje je strane obložen spužvom koja je presvučena umjetnom kožom. S gornje strane se nalazi stilski pogođena platnena mrežica na srebrnoj pozadini. Zvučnici su ovješeni na metalnim žicama koje su izvlačive iz donjih metalnih završetaka naglavnog dijela (hod oko 4 cm). Ti su metalni dijelovi kromirani i daju malo ekskluzive čitavom dizajnu. Kućišta zvučnika su plastična s bočnim metalnim pločicama na kojima je Arcticov logo, a sami zvučnici su obloženi dovoljno debelom spužvom i umjetnom kožom. Lijevi i desni zvučnik su povezani upletenom plastificiranom žicom dovoljne dužine za maksimalno izvučenu poziciju.

arctic_p614bt_7

Umjetna koža koja skriva zvučnike je crne boje te je perforirana. Ono što se nalazi ispod nje je najzanimljiviji dio, a riječ je o zvučnicima promjera 40 mm s neodimijskim magnetima. Tvornički podaci govore o frekvencijskom opsegu od 20 Hz do 20 kHz te impedanciji 32 Ohma (osjetljivost 105 dB +/- 5dB @ 1 kHz). Slušalice imaju i ugrađen mikrofon osjetljivosti -42 dB (+/- 3dB). Opremljene su najnovijim v4.0 Class 2 Bluetooth čipsetom s podrškom za aptX CSR tehnologiju koja poboljšava bežični prijenos audio signala. Uz to, laku i brzu povezivost s uređajima osigurava i NFC podrška. U slušalice je ugrađena 850 mAh baterija koju punimo putem microUSB porta pokrivenog gumenom kapicom (vidljivo na donjim slikama).

arctic_p614bt_8 arctic_p614bt_9

Arctic P614 BT

Osim što nam omogućuju bežično slušanje glazbe, P614 BT mogu poslužiti i za obavljanje razgovora, za što koristimo tipke ugrađene u lijevi zvučnik. Prve dvije su za odabir prethodne ili sljedeće pjesme, dok je tipka koja se na slici nalazi desno od microUSB utora namijenjena paljenju/uparivanju slušalica (dugi pritisak), zatim ima Play/Pause funkciju (kratki pritisak) što koristimo i kod javljanja na poziv, a njenim pomicanjem naprijed nazad podešavamo i glasnoću slušalica. Sve funkcionira jednostavno i lako se naviknuti. Uparivanje je prošlo bez ikakvih problema i to na oba dostupna načina (ili pritiskanjem tipke ili NFC-om), a isprobali smo s dva Android uređaja – Nexus 4 i LG G2.

Arctic P614 BT

S obzirom da nemamo aptX uređaj ovu funkcionalnost nismo isprobali, no generalno smo snagom i kvalitetom zvuka bili vrlo zadovoljni kako kod slušanja glazbe tako i kod obavljanja razgovora. Istina, zvuk nije vrhunski, no kroz cijeli je spektar čist i sasvim zadovoljavajuć za većinu korisnika. Udobnost nošenja je vrlo dobra i ne zamaraju ni nakon dugotrajnog nošenja, a premda nismo dosegnuli obećanih 30 sati autonomije, bili smo vrlo zadovoljni i sa 20-tak, od čega je četiri – pet sati bilo slušanje glazbe na najglasnije jer smo slušalice koristili kao zvučnike. Punjenje potpuno praznih slušalica traje malo preko dva sata iz 2A utičnice, a LED indikacija će nas obavijestiti plavim svjetlom (crveno svijetli kada su prazne). Domet slušalica je standardnih deset metara od pametnog telefona, uz sitnije prekide ako postoje prepreke.

S obzirom da su P614 BT solidne kvalitete, udobne za nošenje, imaju dobar zvuk i multifunkcionalne su, cijena od oko 350kn s porezom čini ih vrlo privlačnima širokom krugu kupaca. Našu preporuku svakako imaju. Treba napomenuti i kako postoji model bez Bluetooth funkcionalnosti i kako mu je cijena oko 240 kn. Jamstvo za oba modela je dvije godine.