arctic_sc8000_1

Arctic nam je poslao svoj Smart Charger 8000 koji je u stanju istovremeno puniti pet USB uređaja. Riječ je zapravo o AC/DC pretvaraču koji na izlazu daje maksimalnih 8A struje napona 5V raspoređenih na pet izlaza. Arctic je na ovaj način pokušao elegantno riješiti problem višestrukih punjača koje svakodnevno koristimo za svoje pametne telefone, tablete, pametne satove i ostale USB uređaje. Kutija je klasičnog Arcticovog dizajna, i na njoj se nalaze manje više sve relevantne informacije o proizvodu.

arctic_sc8000_2

U kutiji se uz punjač dobiva i klasični kabel za kućnu utičnicu, koji je dug oko jednog metra. Uz uređaj stižu i vrlo šture informacije o tome kako ga koristiti.

arctic_sc8000_3 arctic_sc8000_4

Punjač je dimenzija 83.6 x 83.6 x 30 mm i mase 181 gram (kabel je dodatnih 58 grama). Materijal od kojeg je napravljen je plastika, sa gumiranim stranicama, te pravom gumenom trakom koja ide po njegovim bokovima. Time je otporniji na udarce i svakodnevno baratanje. S gornje se strane nalazi zanimljiva grafika i Arcticov logo, kao i signalna LED-ica. Kada je punjač u upotrebi LED-ica svijetli, a ukoliko je preopterećen LED-ica trepće (overcurrent zaštita na 10A). Ulaz je za izmjeničnu struju iz kućne mreže napona od 110 do 240 V frekvencije 50 ili 60 Hz te struje 1A. Izlazi su istosmjerni, napona 5V i ukupne struje 8A uz 83% efikasnost konverzije. Na donjoj se strani nalaze četiri gumene nožice za bolje prianjanje.

arctic_sc8000_5

Uređaj u sebi ima “pametnu” logiku koja prepoznaje uređaj, i ne puni ga strujom višom od potrebne. Nakon gotovo dva tjedna svakodnevne upotrebe utvrdili smo kako je vrlo pouzdan i dovoljno moćan za punjenje pet uređaja istovremeno, a u radu se pri tom ne pregrijava. Temperatura zna narasti, a ukoliko mu jako približimo uho čut ćemo i zavojnice no sve je u granicama normale. Smart Charger se u Hrvatskoj prodaje po cijeni od oko 170 kuna, što nije previsok iznos za punjač kojim istovremeno punimo pet različitih USB uređaja.