arctic_z2_3d_2

Iz Arctica nam je na test stigla njihova Z2-3D monitorska ruka. Nosi dva monitora, a zahvaljujući gas-lift tehnologiji višestruko je prilagodljiva pa monitore možemo dizati i spuštati, rotirati, naginjati i mijenjati im kut gledanja kako go poželimo. Tako možemo namjestiti idealnu poziciju za sjedenje i rad, tj. gledanje u dva monitora bez naprezanja. Nosač podržava monitore s VESA 75 i 100 standardom, te maksimalne dijagonale do 27 inča. U metalnoj bazi se nalazi i USB 3.0 hub koji ima vlastito napajanje i četiri USB 3.0 konektora. Prije tri i pol godine smo testirali njihovu Z3 Pro ruku koju i dan danas i koristimo i koja se pokazala izdržljivom i kvalitetno napravljenom. Stoga nemamo razloga sumnjati kako će i ova opravdati taj renome. Z2-3D ruka je predstavljena 2016. godine, a predstavlja evoluciju u odnosu na starije proizvode, jer donosi puno više mogućnosti prilagodbe monitora i smještanje u različite pozicije koje do tada nisu bile moguće, a sve zahvaljujući nosaču koji može rotirati za 360°, mijenjati os, te rukama s plinskim amortizerima.

arctic_z2_3d_3

Z2-3D Ruka dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u kojoj je svaki dio pomno zaštićen u najlonu i zasebnoj kartonskoj kutiji. Dijelova je puno, no instalacija nije komplicirana uz vrlo jasne slikovne upute. Osim baze koja ima integrirani USB 3.0 hub, tu su i dvije ruke koje se sastoje od dva dijela, centralna cijev, nosač za ruke, škripac za stol koji se montira na bazu, VESA 75/100 nosači za monitore, AC/DC adapter, alat, vijci, matice, plastični odstojnici itd. - sve uredno razvrstano. Osim slikovnih uputa za instalaciju, moguće je skenirati QR kod te pristupiti online uputama. Na uputama saznajemo i podatak o jamstvu - dvogodišnje ograničeno.

arctic_z2_3d_7a arctic_z2_3d_4

Baza je metalna, i na nju je potrebno pričvrstiti metalni škripac za stol. Arctic naglašava kako minimalna debljina stola mora biti 20 milimetara, a materijal stola puno drvo, šperploča, iverica ili čak reciklirani papir saćaste strukture. Maksimalna debljina stola je oko 65 milimetara. Osim ovog većeg škripca, moguće je nosač montirati i sa zamjenskim, manjim koji zauzima puno manje mjesta. Oba međutim imaju isti problem, nemaju zaštitu za stol, pa ako ga želite sačuvati od oštećenja morate sami nabaviti podloške. Inače, materijal izrade ruke je aluminijska legura ADC12 i sve je napravljeno vrlo kvalitetno.

arctic_z2_3d_5a arctic_z2_3d_5b

Metalna baza ima integrirani USB 3.0 hub s četiri konektora kojem je potrebno AC/DC napajanje snage 10 W. Ovdje nailazimo na prvu primjedbu jer je konektor za napajanje uvučen duboko u nosač i teško je pogoditi priključnicu. Hub radi i bez napajanja, no ono je potrebno ako želimo iskoristiti sva četiri porta ili pak puniti uređaje kao što su pametni telefoni ili prijenosnici. I USB kabel koji spajamo na računalo i kabel AC/DC napajanje dugi su po dva metra. Jednom kada smo spojili bazu, upute nas vode dalje prema spajanju šipke i ruku.

arctic_z2_3d_8 arctic_z2_3d_9a

Na šipku je potrebno montirati najprije stezaljku, pa nosač za ruke i na kraju ruke koja je svaka od dva dijela. Prvi dio je klasičan metalni, a drugi je pomičan i sadrži plinske amortizere koji omogućavaju spuštanje i podizanje monitora. Ruke povezujemo s vijcima na oprugama, a spajamo ih s ukrasnim poklopcima i tako na sva četiri spoja. VESA nosače spajamo s po jednim vijkom na ruke. Sama instalacija monitora je vrlo jednostavna, jer je moguće položiti ih na stol, licem prema dolje i ruku, tj. nosač namjestit točno na rupe. Podržani su svi koji imaju VESA 75 ili 100 standard rupa, i dijagonale od 13 pa do 27 inča, a i za zakrivljene su tu plastični odstojnici. Ukupna masa monitora može biti do 16 kilograma (8 kg po monitoru).

arctic_z2_3d_10 arctic_z2_3d_11

Nosači i ruke omogućavaju gibanje monitora za 360°u rotaciji, 180° u okretu i +/-45° u nagibu. Jačina sile plinskog amortizera se može pojačavati ili smanjivati imbus ključem u ovisnosti o masi monitora. Monitori se po visini mogu gibati i po šipki i to uz hod od 36 centimetara. Ukupna masa složene ruke je 4.7 kilograma, čemu jasno treba pridodati masu monitora.

arctic_z2_3d_9b arctic_z2_3d_9c

Udaljenost monitora od šipke je promjenjiva od samo 8 pa sve do 60 centimetara. Uz sve ranije navedene mogućnosti gibanja, to znači da s monitorima možemo praktički što god hoćemo. Postaviti ih možemo i u najčudnije pozicije u kojima će ostati zahvaljujući kvalitetnim zglobovima i mogućnosti podešavanje sile zatezanja na svima. Ovo omogućava različite kombinacije i pronalaženje idealnog setupa po željama korisnika.

arctic_z2_3d_13

Mi smo nakon tri i pol godine sklonili Z3 Pro ruku i na radni stol stavili Z2-3D jer nam omogućava više kretanja bolje pozicije monitora, što nam je bitno za testiranja. Treći smo monitor ionako davno izbacili iz upotrebe, pa je Z3 Pro zapravo bila neiskorištena. Ovo će nam omogućiti i dugotrajno testiranje kvalitete zglobova, ruku i USB hub-a. S obzirom na to da je Z3 Pro izdržala svakakvo maltretiranje, vjerujemo kako će i ova. USB 3.0 hub je i na staroj radio besprijekorno, a tako radi i na novoj. Odmah smo ga iskoristili za test miša, punjenje mobitela i za AC WiFi adapter i za sve je bilo dovoljno struje. Kvaliteta izrade, i stvarno širok raspon mogućnosti namještanja monitora Z2-3D čine prvim izborom kod kupovine ruke za dva monitora.  Instalacija je relativno jednostavna uz dobre slikovne upute, a i monitore je lako postaviti na nosače. S cijenom od oko 110 € u Europi ili oko 900 kuna u Hrvatskoj, Z2-3D nije jeftin proizvod, no kvaliteta i stvarno velike mogućnosti ju opravdavaju. Na kraju, svi znamo koliko je bitno namjestiti ispravnu poziciju monitora za dugotrajni rad, a Z2-3D nam omogućava upravo to.