Arctic Z3 PRO

Arctic je nedavno predstavio četiri nova nosača za monitore, tzv. “monitorske ruke”. Z1, Z2, Z3 i Z4 PRO modeli u ovisnosti o brojci koju nose u nazivu, toliko i monitora mogu na sebi držati. Nedugo nakon predstavljanja, nama je u lab pristigao Z3 Pro model koji smo odmah “upogonili” kao nosač za naša tri monitora. Z3 Pro može držati do tri 27″ monitora i time uštedjeti znatnu količinu prostora na stolu, a kako tvrde njegovi tvorci i značajno povećati ergonomiju rada. Populariziranje multi-monitor setup-a, pojavom tehnologija kao što je Eyefinity i Surround, proizvođači su morali smisliti kako na jednostavniji način smjestiti tri monitora na radni stol, pri čemu su se na tržištu počele pojavljivati ovakve “ruke”, tj. nosači. Arctic se također uključio u igru, a danas ćemo vidjeti kakav su proizvod napravili. Nosač za tri monitora nikako nije malena stvarčica, a ovaj Z3 dolazi u velikoj kutiji dimenzija 897 x 215 x 22 mm, uz ukupnu masu od 9.8 kg.

Arctic Z3 PRO

Na kutiji se nalaze sve relevantne informacije vezane za proizvod, pa tako i one o podršci za dva VESA standarda – 75 i 100, te podatak o maksimalnom opterećenju od 30 kg. Otvaranjem kutije nas dočekuje uredno pakiran i adekvatno zaštićen zglobni nosač, te u zasebnim kutijama pakirana sva ostala oprema.

Arctic Z3 PRO

Metalni nosač se sastoji od četiri ruke koje su međusobno vezane metalnim zglobovima, a u sredini se nalazi centralni nosač kroz koji ulazi cijev postolja. Cijela je konstrukcija vrlo masivna i odaje dojam kako može izdržati i znatno više od 30 kg. Ruka, odnosno nosači za monitor podržavaju nagib od +/- 15°, vertikalni pomak od 180° i okret oko svoje osi za 360°. To, uz zglobove na nosačima ostavlja dovoljno “manevarskog” prostora za podešavanje razmaka između monitora koji mogu biti od 13″ pa sve do 27″. Uz to, svaki monitor može biti maksimalno težak do 10 kilograma, koliko opterećenje podržava pretežno plastična konstrukcija samog nosača. Plastika je korištena radi lakšeg pokretanja, no riječ je o vrlo čvrstom i kvalitetnom materijalu. Minimalna širina kompletne konstrukcije može biti 660 mm (330 mm na svaku stranu od centralnog nosača), a maksimalna čak 1660 mm.

Arctic Z3 PRO

Ono što je potrebno za instalaciju Z3 Pro, dolazi dobro zapakirano u zasebnim kutijama. Tako u jednoj nalazimo i šipku dužine 350 mm koja se monitora na postolje (o kojem ćemo kasnije) i koja nosi kompletnu konstrukciju s monitorima. Tu je i “škripac” kojim postolje pričvršćujemo za stol koji može biti maksimalne debljine 90 mm. Arctic preporučuje stolove od punog drva ili one napravljene od iverice, a nikako stolove napravljene od recikliranog papira saćaste strukture. Takvi stolovi naime, ne bi mogli podnijeti težinu čitave konstrukcije. U najlonskoj vrećici, uredno razvrstani dolaze vijci, pločice, plastični odstojnici i alat potreban za montažu čitave konstrukcije.

Arctic Z3 PRO Arctic Z3 PRO

U pakiranju dolazi i strujni adapter koji je potreban za napajanje USB 3.0 hub-a koji se nalazi u postolju/bazi (donja slika). Uz to tu su i tri plastična VESA nosača s podrškom za 75 i 100 mm standarde (razmak između rupa). Nosači imaju nosiće koji nasjedaju na ploču na ruci i pri instalaciji moramo paziti da su oni na gornjoj strani.

Arctic Z3 PRO

Slaganje osnovne konstrukcije je vrlo jednostavno i ne zahtijeva nikakav alat. U metalnu se bazu pričvrsti cijev, tj. nosač ruke s navojem i na vrh se cijevi nasadi ruka/nosač čiju visinu možemo podesiti uz pomoć prstena kojeg pak u željeni položaj pričvršćujemo uz pomoć vijaka sa šesterokutnnim glavama (s priloženim hexa ili imbus alatom).

Arctic Z3 PRO

Na masivnu trokraku bazu montiramo i “škripac” za pričvršćivanje za stol i nakon toga čitavu konstrukciju možemo pričvrstiti za željenu površinu. Zgodno je što ruku možemo okrenuti na obje strane i na taj način si dodatno prilagoditi visinu monitora u odnosu na poziciju u kojoj sjedimo. Samo je postolje opremljeno USB 3.0 hub-om koji je potrebno eksterno napajati, te ga ujedno i spojiti s računalom. Kabel za spajanje s računalom je fiksan i dužine je dva metra, a na bazi se nalazi ukupno četiri USB 3.0 utora – odlično.

Arctic Z3 PRO Arctic Z3 PRO

Arctic Z3 PRO

Sve što je sada potrebno napraviti je na svaki od monitora montirati VESA nosač što nije komplicirana radnja. Mi smo za ovaj test koristili tri monitora sa VESA 100 standardnom, no s različitim načinom montiranja. Prva slika pokazuje VESA nosač koji je savršeno sjeo na površinu Lenovo L220x monitora, dok druga pokazuje Dellov U2412mb kojem smo zbog specifične konstrukcije morali između rupa i nosača postaviti najveće plastične odstojnike i najduže dostupne vijke. Ista se naravno situacija ponovila i kod centralnog, Dell U2713HM monitora.

Arctic Z3 PRO Arctic Z3 PRO

Monitore smo nakon instalacije VESA nosača jednog po jednog montirali na njihove nosače. Na centralno smo mjesto postavili 27″ model a sama je montaža vrlo jednostavna. VESA nosač nasjeda na prednju ploču nosača nakon čega ga je potrebni pričvrstiti s četiri vijka. Između ploča nosača se nalazi plastična kugla koja i dozvoljava kretanje po svim osima, a u željenoj je poziciji drže tri vijka s imbus glavama. Na centralnom nosaču/šipki se nalazi i plastični organizator kabela koji će bez problema primiti tri strujna i tri video kabela, za uredniji izgled, a sami se kabeli s krajnjih monitora mogu provući i kroz plastične pokrove na samim dijelovima ruke/nosača. Mi ovo nismo iskoristili zbog stalne potrebe za zamjenom kabela kod testiranja, no da jesmo sve bi bilo znatno urednije.

Z3 Pro je napravljen od vrlo kvalitetnih i izdržljivih materijala, nikakvih problema u dosadašnjih dva tjedna korištenja nismo imali, a radna površina stola je sada slobodnija i prostranija. Ergonomija je odlična što i mora biti jer podržava monitore širokog raspona dijagonala (od 13″ do 27″), a konstrukcija je vrlo robusna kako bi izdržala maksimalnu masu pojedinog monitora od 10 kg. Za 160 € koliko Arctic traži za Z3 Pro (u Hrvatskoj najjeftinije oko 1430 kn), teško će biti naći bilo što slično, kvalitetno i ergonomski riješeno na tržištu. USB 3.0 hub s četiri porta je samo bonus na cijelu priču.