armac_h1000f_1 armac_h1000f_2

Na test nam je stigao UPS poljske tvrtke Armac. Home 1000F je kao što mu i ime govori uređaj namijenjen kućnoj upotrebi, i “prividne” snage 1.000 VA. Armac tvrtka je kod nas relativno nepoznata, a osnovana je još 2000. godine te se bavi proizvodnjom prenaponskih uređaja i neprekinutih izvora napajanja. Osim Home serije UPS-a, proizvode i malo napredniju Office seriju, a snaga ide do 1.500 VA.

armac_h1000f_3

Armac UPS dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji umotan u najlon i dobro zaštićen u debeli stiropor. Mase je oko 8.5 kilograma pa je dobra zaštita i nužna, jer bi pad s određene visine bio poguban po plastično kućište. Uz njega još dolazi i kabel za napajanje iz mreže, te upute na poljskom i engleskom jeziku. Jamstvo na uređaj je dvogodišnje.

armac_h1000f_4

Svima je vjerujemo već dobro poznatio što su i kako rade UPS-ovi (uninterruptible power supply), odnosno besprekidna napajanja. No, za one koji možda ne znaju ponovit ćemo kako je to uređaj koji služi za trenutnu zaštitu od promjena napona (pad ili porast), te potpunog prekida glavnog napajanja koje je najčešće gradska mreža. Uz te funkcije nudi i isporuku energije uređajima koji su na njega spojeni sve dok se ne isprazne baterije ugrađene u njega. UPS se spaja u seriju između gradske mreže i potrošača, a kada napon oslabi ili se desi potpuni prekid, UPS trenutačno preuzima ulogu izvora napajanja. Uređaj koji danas testiramo je tzv. Line-Interactive tipa. U njemu se nalazi buck-boost transformator koji kontinuirano kompenzira padove napona te gladi izboje, a bez da koristi akumuliranu energiju u baterijama, čime naravno produžuje vijek autonomije uređaja kada jednom nestane glavnog izvora energije te naravno vijek trajanja baterije.

armac_h1000f_5

Ovaj je UPS prividne snage 1000 VA, a ima dvije 12V/7Ah baterije spojene u seriju čije je vrijeme punjenja do 90% između 4 i 6 sati, a do potpune napunjenosti im treba oko 12 sati. Masa uređaja je 8.5 kilograma, a baterija 3.95 kilograma. Dimenzije UPS-a su 315 x 97 x 164 milimetra. Ulazni napon može varirati od 145 V (VAC) do 290 V (VAC), dok je izlazni između 195 i 255 V (VAC). Izlazna frekvencija sinusoidalnog signala je 50 Hz. Na stražnjoj se strani UPS-a nalaze četiri izlazne Schuko utičnice, jedna ulazna “Euro” utičnica, sigurnosni element, tj. osigurač (250V/5A), te USB port i dva RJ11/45 porta za zaštitu telefona, modema ili nekog drugog mrežnog uređaja.

armac_h1000f_6

USB port služi za komunikaciju s računalom, tj. softverom pomoću kojeg možemo pratiti stanje napunjenosti i funkcije UPS-a, a potrebno ga je skinuti sa stranica proizvođača. Power Manager II softver je poprilično rudimentaran i starog sučelja (iz 2002. je), no ima i glasovne poruke uz one vizualne. Pokazuje nam ulazni napon, izlazni napon, frekvenciju, opterećenje UPS-a, kapacitet baterije i temperaturu. Podržava i notifikacije e-mailom, SMS-om itd.

Uređaj se u radu i pod opterećenjem zagrije do oko 60°C, no to je u granicama normale, a kao što vidimo i hladnjaci su dobro dimenzionirani, pa se nedostatak ventilatora, tj. prisilnog hlađenja ne osjeti.

armac_h1000f_7

Na prednjoj se strani nalaze tri LED-ice. Prva pokazuje kada je uređaj u Backup modu, tj. kada se koristi energija iz baterija, druga je Normal mod u kojem samo “gladi” napon iz mreže, dok treća indicira preopterećenje što je ujedno popraćeno i glasnim neprekidnim zvukom.

Armac 1000F smo opteretili potrošačem koji troši 78 W i baterije su izdržale točno 75 minuta i 36 sekundi. Test smo ponovili tri puta i svaki je put rezultat bio isti uz odstupanje od pokoju sekundu. Ni nakon jednomjesečnog testiranja i namjernog izbacivanja s gradske mreže baterije nisu izgubile početni kapacitet, pa vjerujemo kao će dobro služiti na dulji rok.

Kao kućni UPS, Armac Home 1000F u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve i nudi dobru zaštitu našim uređajima kao što su računala, mrežna oprema, modemi, telefoni i drugo. S cijenom od oko 790 kuna koliko se očekuje na Hrvatskom tržištu, uređaj je konkurentan i vjerujemo da će se dobro prodavati.