Treća po redu Asbisova "inspirativna" konferencija održana je prošli tjedan u Opatiji. Asbisovi partneri i novinari su se imali prilike upoznati sa novotarijama u ponudi, i to čuti od predstavnika tvrtki koje Asbis zastupa. Tako smo imali prilike čuti što je novoga u Dellu, Kingstonu, Lenovu, Prestigiu, Canyonu, Microsoftu i Intelu, ali i razgledati neke od uređaja u ponudi. Nakon službenog dijela, svi smo se drugi dan zaputili u prekrasne Škocjanske jame u susjednu nam Sloveniju. Konferencija je okupila 130 sudionika, što Asbisovih maloprodajnih partnera i vendora što novinara, a održavala se 18. i 19. rujna u Opatijskom hotelu Grand hotel 4 opatijska cvijeta.

Sa strane izloženog hardvera mogli smo vidjeti sve Canyon Tattoo novitete od kojih je naša Zrinka većinu pregledala i o kojima ste mogli čitati u člancima o torbama i dodacima. Kingston je izložio najnovije SSD-e u USB keyeve, a Intel najnovije procesore među kojima i najnovije Ivy Bridge E modele – i7-4930K i i7-4820K. Lenovo je predstavio nove prijenosnike i posebice tablete, a Seagate najnovije diskove iz svoje ponude, među kojima je bio i 2TB Desktop SSHD hibridni disk. Prestigio je predstavio čitav niz novih i starijih telefona te tableta, koji su bili na posebnim stalcima koje je za njih moguće nabaviti u Asbisu.

Konferenciju su sa prvom prezentacijom otvorili predstavnici Asbisa, Adriana Kramar i Zlatko Leljak. Govorili su o tržišnoj poziciji Della, te su predstavili novu Inspiron R seriju koja je sada tanja i lakša, te je opremljena najnovijim hardverom. Inspiron 7000 serija je namijenjena profesionalcima u pokretu, a nudi visoke performanse (četvrta Intel Core generacija i diskretna GT750M grafika), veliku autonomiju (58 Whr baterija) i potpuno aluminijsku konstrukciju. Uz to čuli smo i sve novo o Latitude E6430 prijenosniku namijenjenog poslovnim korisnicima, koji donosi široku paletu sigurnosnih rješenja za zaštitu podataka. Latitude 10 je Dellov 10" tablet sa Windows 8 operativnim sistemom, a namijenjen je poslovnim korisnicima, kojima nudi kvalitetu izrade, izdržljivost, ProSupport servise, docking opciju i zamjenjivu bateriju. Dell u Hrvatskoj drži i visok postotak tržišta monitora a najavili su novu S seriju i njenog predstavnika S2340T koji je osjetljiv na dodir.

Dejan Škuletić iz Kingstona je govorio o tržišnim pozicijama u kojima je Kingston broj jedan u svijetu po isporuci DRAM-a sa 46.2% tržišnim udjelom, zatim broj jedan po isporuci USB Drive uređaja sa 28.3% udjela te četvrti po prodaji Flash Card proizvoda (11.8%) u 2012. godini. Naglasak je stavljen na serverske RAM module za Xeon E5 platformu, najavu DDR4 memorije koja bi svoj debi trebala imati sljedeće godine (brzine od 2133MHz do očekivanih 4266MHz), SSD i USB Drive proizvode. Predstavljen je i novi proizvod MobileLite Wireless koji pruža neograničen pristup datotekama, video i audio materijalu te fotografijama.

Saša Turkalj iz Lenova je također govorio o sve jačoj tržišnoj poziciji Lenova te o njihovom širokom portfoliu proizvoda kojeg je teško uopće i pobrojati. Fokus je stavljen na Yoga 2 i Yoga Pro (Retina ekran sa rezolucijom od 3200×1800 piksela) prijenosnike, te A1000 i A3000 tablete. A1000 s cijenom od 999 kn donosi Jelly Bean 4.1 operativni sistem, 7" TN matricu rezolucije 1024×600 piksela i MTK8317 čipset. A3000 serija po cijeni od 1.699 kn donosi Jelly Bean 4.2 operativni sistem i 7" IPS matricu rezolucije 1024×600 piksela. Nakon Lenova okupljenima se obratio Petar Rastić iz Microsofta s njihovim prodajnim akcijama.

Sljedeći na redu je bio Prestigio čiji je predstavnik najavio nove proizvode u obliku Multiphone 5450 DUO smartphonea koji dolazi u pet izbora boja, a baziran je na dual core procesoru na 1.2GHz. Multiphone 7550 ima 5.5" FHD IPS ekran, tijelo debljine 6.9 mm, 1.5GHz procesor, 13 Megapiksela kameru i Corning Gorilla zaštitno staklo. Multiphone 7600 DUO donosi ogroman 6" ekran, tijelo debljine 8.4 mm, Quad Core procesor na 1.5GHz te 1GB radne memorije. Predstavljeni su i novi tableti – MultiPad 2 Pro Duo 7.0 (IPS ekran), MultiPad 4 Quantum 7.85, MultiPad 4 Quantum 9.7 i MultiPad 4 Ultimate 8.0 3G. Predstavljene su i Bluetooth slušalice koje kombiniraju i NFC tehnologiju (PBHS2), a novost je i Multicenter BOX PAB2411.

Ivo van Houten je kao i svake godine predstavio Canyon proizvode kod kojih je naglasak stavio na najnoviju Tattoo seriju. Uz to predstavilo je i njihovu tržišnu segmentaciju proizvoda koji se kreću od dobrih (Good) koji donose nižu cijenu i masovnu proizvodnju, boljih (Better), koji su viših cijena a spadaju u normalni asortiman, te najbolje (Best) koji imaju najvišu cijenu, najveću kvalitetu u što spadaju njihove specijalne serije kao što je Tattoo.

Za kraj je Tomislav Pasanec iz Intela predstavio njihovu razvojnu strategiju i smjer u kojemu se ovaj proizvođač kreće. Evolucija Intelove tehnologije se kreće u smjeru smanjenja potrošnje električne energije i pružanju visokih performansi po Vatu potrošnje. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća potrošnja procesora se kretala od 150 do 200W, a smanjena je na svega 17W u 2011. godini, pri čemu je ovo godine s četvrtom generacijom Core procesora smanjenje palo ispod 10W. Time je osigurana i visoka autonomija prijenosnih uređaja koji danas na baterijama mogu raditi i preko 10 sati. Predstavljen je i SSD Roadmap prema kojem se očekuje pojava novih Pro 1500 i SSD530 serija do kraja godine, te P3700 i P3500 serija, 1.5TB uređaja iz S3500 serije, te Pro 2500 serije uređaja. Također se očekuje i polagano gašenje proizvodnje 4.8 mm mSATA SSD-a i prelazak na novi 2.3 mm M.2 format. Intel naravno velike nade polaže i u Atom procesore za pametne telefone koje su predstavili na ovogodišnjem IDF-u. Nakon službenog prvog dana konferencije, drugoga dana su se svi okupljeni uputili u Sloveniju u zapanjujuće Škocjanske jame, gdje smo saznali nešto i o geološkoj prošlosti zemlje.