asrock_fatal1ty_x470_k4_6

Napojna jedinica je dvanaest fazna, a proizvođač koristi Intersilov digitalni kontroler, 45-amperske prigušnice i Nichiconove 12K Black solid kondenzatore. Hladnjaci su kao što smo rekli dobro dimenzionirani i dobro hlade MOSFET-e čak i pri overclockingu. Jasno, u tim uvjetima je preporučljivo osigurati protok zraka radi efikasnijeg otpuštanja topline u okoliš. Hladnjaci su masivni, no mjesta oko socketa ima dovoljno i za veće hladnjake, jedino će oni koji imaju velike vanjske ventilatore imati problema ili s hladnjakom i plastikom ili s memorijskim modulima.

asrock_fatal1ty_x470_k4_7

Memorijski slotovi su svi crne boje, a najprije popunjavamo drugi i četvrti od socketa. Maksimalno je moguće ugraditi 64 GB DDR4 memorije brzine do 3.466 MHz pri overclockingu. Desno se nalaze dva interna USB 3.0 konektora, ispod kojih su headeri za LED trake, a iznad 24-pinski ATX konektor. Malo lijevo od vrha DIMM utora nalaze se i dva 4-pinska konektora za ventilatore, a na ploči ih se ukupno nalazi pet.

asrock_fatal1ty_x470_k4_8

Dolje desno se nalazi audio jedinica u čijem je centralnom dijelu Realtekov ALC1220 osam kanalni HD audio CODEC. Pet se Nichiconovih elektrolita brine za čistu struju, a tu je i 120 dB SNR DAC s diferencijalnim pojačalom, NE5532 pojačalo za slušalice (prednji konektor, do 600 Ohma impedancije). PCB na kojem se nalazi audio jedinica je izoliran, kanali su svaki u svojem sloju PCB-a, a konektori su pozlaćeni. Kao softverska podrška tu je Creative Sound Blaster Cinema 5. Gigabitni LAN kontroler je Intelov I211AT.

Ploča ima dva oklopljena PCIe 3.0 x16 slota koji rade na single x16 ili dual x8 propusnosti. Uz njih, tu su i čeiri PCIe 2.0 x1 slota za pomoćne kartice. Svi uobičajeni headeri su smješteni na dnu ploče, a iza donja dva PCIe x1 slota se smjestio Super I/O čip i baterija.

asrock_fatal1ty_x470_k4_9

Ploča ima i dva M.2 utora. Gornji je kao što smo vidjeli opremljen i s hladnjakom, a podržava uređaje dužine do 110 milimetara koji rade u PCIe Gen3 x4 modu rada (32 Gbps). Donji je za uređaje dužine do 80 milimetara i koji rade u SATA ili PCIe Gen2 x2 modu rada (10 Gbps). Zanimljivo za spomenuti je i da je ploča opremljena s Debug LED modulom koji je koristan za otkrivanje grešaka pri POST-u, pogotovo kada overclockiramo.

asrock_fatal1ty_x470_k4_10 asrock_fatal1ty_x470_k4_11

Stražnji je I/O panel uobičajeno opremljen konektorima, a najviše među njima je USB-a. Dva su USB 3.1 Gen2 porta, jedan Type A i drugi Type C čime je ova ploča future proof. Osim s M.2 socketima, ploča je opremljena i sa šest SATA 6 Gbps konektora s podrškom za RAID polja diskova. Ploča jasno podržava i StoreMI tehnologiju.

  • 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
  • 1 x HDMI Port
  • 1 x Optical SPDIF Out Port
  • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s) (Supports ESD Protection)
  • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s) (Supports ESD Protection)
  • 6 x USB 3.1 Gen1 Ports (Supports ESD Protection)
  • 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
  • HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone (Gold Audio Jacks)

asrock_fatal1ty_x470_k4_12

Ploča ima tri zone RGB LED, tj. Polychrome RGB osvjetljenja – plastika na stražnjem I/O, plastika na audio jedinici i oko hladnjaka čipseta. Rasvjetom upravljamo uz pomoć Polychrome Synca, a moguće je spojiti i dodatne addressable i obične RGB LED trake. Efekti koji se mogu ostvariti su statičko osvjetljenje, disanje, strobe, muzika, cycling, wave i random.

asrock_fatal1ty_x470_k4_13 asrock_fatal1ty_x470_k4_14

asrock_fatal1ty_x470_k4_15 asrock_fatal1ty_x470_k4_16

UEFI sučelje je pregledno i vrlo brzo unatoč rezoluciji koja se prilagođava maksimalnoj vašeg monitora. Ono u čemu manjka, je broj opcija za tweakanje i overclocking. Tako primjerice ne možemo podešavati naprednije opcije kao što su LLC, nego se overclocking svodi na određivanje množitelja i napona. Nije to nužno loše, ponekad korisnici znaju pretjerati s tim opcijama, no ipak bi ih na ovakvoj (Fatal1ty) ploči voljeli vidjeti. Sa softverske strane tu imamo poznate aplikacije kao što su Key Master (Sniper Key i Macro Key), F-Stream, Live Update, APP Shop itd. Softver je solidan, premda još ne na razini onoga što nudi konkurencija.