ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac

ASRock se kao i ostali proizvođači još davno uključio u priču s miniITX modelima, i baš kao i ostali proizvođači za aktualne Haswell procesore ponudio ploče bazirane i na Z97 i na nešto jeftinijem H97 čipsetu. Pred nama je H97M-ITX/ac ploča koja na površini od 17 x 17 cm donosi Super Alloy tehnologiju elektroničkih komponenata, NexFET MOSFET-e, Sapphire Black PCB i sasvim solidan layout u odnosu na ograničenje površine. Ploča dolazi u vrlo malenoj kutiji, jedva većoj od nje same, a s grafika na njoj možemo saznati sve karakteristike i tehnologije koje donosi.

ASRock H97M-ITX/ac

U pakiranju uz ploču dolazi i bundle koji se sastoji od WiFi opreme, tj. kartice, antena, SATA kabela, I/O štita, uputa i medija s upravljačkim programima i ASRockovim aplikacijama.

ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac

Malena (17 x 17 cm) pločica je ugodnih kombinacija boja – crni PCB s crnim i plavim elementima. Na njoj se nalazi samo jedan pasivni hladnjak i to na H97 PCH-u, a četvero-fazna VRM jedinica se ne zagrijava jako, pa joj hladnjak zapravo nije ni potreban. Ploča podržava sve najnovije Haswell procesore, te maksimalnih 16GB radne memorije brzine do 1600MHz. Sasvim je solidno potkovana opremom i glavna značajka joj je WLAN i Bluetooth kartica koja dolazi s podrškom za 802.11ac (dual band, 2.4/5GHz) i Bluetooth v4.0 standarde. Ovo joj omogućuje prave multimedijske mogućnosti i svrstava ju u prvi izbor za kakav HTPC. Tu su i dvije eksterne antene koje osiguravaju dobar prijem, a sve je upotpunjeno i ASRock Cloud uslugom koja podržava multimedijsku biblioteku, streaming sadržaja, pristup podacima s višestrukih uređaja, udaljeni pristup desktopu te korisnu Wake On WAN funkciju. Uz bežičnu mrežu tu je i klasičan Gigabitni LAN za što se brine Atheros kontroler.

ASRock H97M-ITX/ac

Zvuk je omogućen Realtekovim ALC892 7.1 kanalnim HD Audio kontrolerom, a za višu kvalitetu reprodukcije tu su i ELNA audio kondenzatori. Proširivost dodatnim karticama je ostvariva zahvaljujući jednom PCIe 3.0 x16 utoru, a preko pet SATA 6Gbps portova je moguće spojiti dovoljno skladišnog prostora u obliku HDD-a ili SSD-a. Tu je i šest USB 3.0 te četiri USB 2.0 portova koji se nalaze na stražnjem I/O panelu, ali i na ploči u obliku header konektora.

ASRock H97M-ITX/ac

Stražnji I/O panel je klasičnog rasporeda s dovoljnim brojem USB utora (2x 2.0 i 4x 3.0), s tri video izlaza (VGA, DVI i HDMi), PS/2 portom te audio konektorima.

ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac

ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac ASRock H97M-ITX/ac

UEFI sučelje je tipično za ASRock, što znači kako je uz svo šarenilo ipak dovoljno pregledno i jednostavno za korištenje i tweakanje pa će i napredniji korisnici tu pronaći nešto za sebe. Uz ploču dolazi i mnoštvo softvera kao što su A-Tuning, Disk Health Report, USB Key, APP Charger itd. Softver je upotrebljiv i koristan, premda nije baš na onoj razini na koju nas je naviknula konkurencija iz Asusa, pa čak i Gigabytea.