asrock_x99itx_1 asrock_x99itx_2

U ovome ćemo članku pokušati odgovoriti na pitanje koliko ima smisla napraviti ITX ploču s X99 čipsetom koji je namijenjen najmoćnijim Intelovim procesorima. Što ASRock uopće može ponuditi na malenoj, 17 x 17 cm, pločici kako po pitanju kvalitetnog napajanja i rashladnih mogućnosti za Haswell-E procesore, tako i po pitanju opreme, a da zadovolji zahtjevne kupce ovakvih skupljih platformi?

asrock_x99itx_3 asrock_x99itx_4

Oni su uvjereni da mogu napraviti kvalitetnu X99 ITX ploču s mnoštvom opreme, pa tako u kutiji nalazimo upute za instalaciju, CD s driverima i aplikacijama, zaštitu stražnjih I/O portova, zatim dva SATA kabela, hladnjak za procesor, pločicu za instalaciju blokova vodenih hlađenja, jedan WiFi-802.11ac modul s pripadajuća dva SMA WiFi antenska kabela i WiFi 2.4/5 GHz antenom, zatim bracket za WiFi modul i pripadajuće vijke, jedan vijak za M.2 socket i na kraju jedan ASRock USB3.0 u USB2.0 interni konverter.

asrock_x99itx_5 asrock_x99itx_6

Moćne Haswell-E procesore je potrebno i kvalitetno hladiti, no opet neće bilo koji hladnjak iz ponude stati u neko maleno kućište. Stoga je ASRock kupcima odlučio olakšati taj dio posla i uz ploču dolazi maleni aluminijski hladnjak za procesor sa vrlo bučnim turbinskim ventilatorom. Osim aluminijskog bloka i ventilatora, za bolje se odvođenje topline brinu i četiri toplovodne cijevi s direktnim kontaktom na IHS procesora. Za one koji žele tiše rješenje tu je i pločica za ugradnju bloka vodenog hlađenja.

asrock_x99itx_7

Dizajnirati ovako malenu ploču sa X99 čipsetom sigurno nije lak zadatak pa ASRockovim inženjerima svakako treba skinuti kapu. No, jasno je kako su ipak morali napraviti i pokoji ustupak. Tako su na ploči samo dva memorijska DDR4 utora, što znači kako gubimo quad channel i prelazimo na dual channel konfiguraciju. No, zato su na taj maleni PCB uspjeli nagurati sva ostala čuda pa imamo četiri SATA III konektora, jedan SATA Express konektor i jedan Ultra M.2 konektor za pohranu podataka, a tu je i eSATA priključak na poleđini. Tu je i najnovija USB 3.1 tehnologija sa dva priključka (10 Gbps), šest USB 3.0 i četiri USB 2.0 priključka.

asrock_x99itx_8 asrock_x99itx_9

Kako bi moćni i7 procesori imali kvalitetno napajanje strujom tu je adekvatna šest fazna napojna jedinica sa 60 amperskim prigušnicama, 60 amperskim Dr.Mos MOSFET-ima, Nichiconovim 12K Platinum kondenzatorima i Sapphireov Black PCB (2oz Copper, 8 slojeva). Stražnji I/O panel je bogat i sadrži jedan PS/2 konektor za miša i tipkovnicu, jedan optički SPDIF izlaz, jedan eSATA konektor, dva USB 2.0 i dva USB 3.1 Type-A konektora (ESD zaštita), a tu su i četiri USB 3.0 portova (ESD), dva RJ-45, jedna Clear-CMOS tipka i šest HD audio konektora.

asrock_x99itx_10

UEFI sučelje je moderno, tipičnog ASRock layouta. Pregledno je i što je najbitnije vrlo glatko radi. Ploča nudi i opcije za overclocking pa je tako bez problema potjerala naš procesor do 4 GHz. Softverska je podrška identična ostatku ASRockove ponude X99 ploča. Kako sve izgleda složeno u jednom malom kućištu mogli smo vidjeti još prošli mjesec u recenziji Silverstoneovog SG12 kućišta.