msi_z270_killer_sli_1 msi_z270_killer_sli_2

ASRockovih se Z270 ploča i općenito ploča namijenjenih Kaby Lake procesorima nismo dotakli. Testirali smo samo ASUS-ove i Gigabyteove ploče pa je vrijeme da vidimo što ostatak konkurencije radi. U današnjem ćemo se testu dotaknuti i Z270 i H270 čipseta, i ploča baziranih na njima. Z270 Killer SLI je prva na redu jer je moćnija i poželjnija. ASRock trenutno u ponudi ima trinaest ploča od Supercarrier, preko famozne “tajči” (Taichi), pa do Pro i Gaming serija. Nama je na test stigla Killer SLI ploča koja dolazi i u SLI/ac izvedbi s WiFi karticom.

 msi_z270_killer_sli_3 msi_z270_killer_sli_4

I premda je Z270 model, ovo nije jako skupa ploča pa se to odrazilo i na bundle. On se sastoji od vodiča za brzu instalaciju, knjižice s detaljnijim informacijama, CD-a s upravljačkim programima i pratećim softverom, zaštite za stražnji I/O panel, dva SATA 6Gbps kabela, jednim SLI_HB mostićem i dva vijka za M.2 sockete. Ploča je u kutiji adekvatno zaštićena u dodatnom kartonu i antistatičkoj najlonskoj vrećici.

 msi_z270_killer_sli_5

Sama je ploča atraktivnog dizajna PCB-a s velikim bijelim K na crnom PCB-u, te velikim bijelim poklopcem koji se proteže od stražnjeg I/O-a sve do dna i audio jedinice. Atraktivnosti pridonose i dvobojni hladnjak na PCH-u, srebrni hladnjaci na MOSFET-ima, te srebrne zaštite PCIe x16 utora. Layout je solidan, sve je logično raspoređeno, a M.2 socketi su pametno postavljeni – prvi iznad prvog PCIe x16 utora, a drugi pri dnu ploče.

 msi_z270_killer_sli_6

Ploča je relativno jednostavna kako bi bila cjenovno privlačna, pa je i s tim u skladu riješeno hlađenje MOSFET-a što bi mogla biti mana ako kupac želi 24/7 overclocking. Već se pri tvorničkim taktovima našeg i7 6700K procesora hladnjaci podosta zagrijavaju, da bi prilikom OC-a postali vrlo vrući. Jasno je stoga kako im treba osigurati konstantno strujanje zraka koje će ih hladiti. Komponente jesu kvalitetne no hlađenje je imperativ. ASRock se inače hvali sa Super Alloy tehnologijom gradnje koja uključuje 40 amperske Premium prigušnice, Nichiconove 12K Black kondenzatore, high density glas fabric PCB-om, četvero slojnom POOL (planes on outer layers) tehnologijom PCB-a za RAM itd.

 msi_z270_killer_sli_7

VRM jedinica je 8 + 2 fazna i adekvatna je za overclocking i jačih procesora kao što je 6700K, no kao što smo rekli potrebno je dobro aktivno hlađenje za dugoročne napore. Oko socketa je dovoljno mjesta za sve CPU hladnjake jer su VRM hladnjaci relativno maleni, a i poklopac je stražnjeg I/O panela dovoljno odmaknut. Odmah se ispod socketa nalazi M.2 socket s podrškom za uređaje dužine do 110 mm iza kojeg je PCIe x1 utor, a iznad je jedan 4-pinski konektor za ventilator.