asrock_z790_pg_riptide_1 asrock_z790_pg_riptide_2

Nakon modela Lightning, na red za test dolazi i malo skuplja Phantom Gaming Riptide verzija ASRockove Z790 ploče. U osnovi su ove dvije ploče vrlo slične, no Riptide donosi malo više opreme, hladnjaka, ali i ARGB osvjetljenje. Ploča je namijenjena ulazu u svijet Z790 ploča i pripadajućih im Core procesora 12. ili 13. generacije.

Otpakiravanje ove ploče je malo drugačije iskustvo od Lightning modela, jer dolazi s vanjskim kartonskim omotom, a sama je kutija smeđa. Unutar kutije je ploča odlično zaštićena, a uz nju nalazimo i:

 • vodič za korisnike i razglednicu
 • zamjensku tipku za tipkovnicu
 • ASRock naljepnicu za kućište
 • 2x SATA kabela
 • pet vijaka za M.2

asrock_z790_pg_riptide_3

Izgledom i rasporedom komponenata je ovo malo drugačija ploča u odnosu na Lightning, premda dijele mnoge sličnosti. Napojna je jedinica ista, kao i broj M.2 utora, tu je i M.2 za WiFi, ali je i puno stvari drugačije. PCB nije tako šaren, ova ploča ima hladnjake na donja dva M.2 utora, ima konkretniji hladnjak na čipsetu, a ponešto su drugačijeg dizajna i VRM hladnjaci – možda i malo masivniji.

asrock_z790_pg_riptide_4

Generalno gledajući, raspored elemenata na ploči je dobar, sve je pomaknuto uz rubove ploče i sve je lako dostupno. Ostavljeno je dovoljno prostora ispod prvog PCIe slota da grafička ne pokrije nešto vitalno kao što je sljedeći PCIe slot. Na dnu ploče se nalaze dva vertikalna SATA utora (ova ih ploča ima čak osam), i to je nešto što ne volimo, no naravno uz veći broj ih ni ne moramo koristiti. Generalno gledajući, ova je ploča kompletnija i konkretnija od Riptide modela.

asrock_z790_pg_riptide_5 asrock_z790_pg_riptide_6

VRM hladnjaci su mrvicu masivniji od onih na Riptideu, imaju malo više rebara, no ništa više prostora ne zauzimaju oko socketa. Najbolje će se ovdje snaći kakvo vodeno hlađenje, no i različiti zračni hladnjaci svakako stanu. Memorijski utori primaju DDR 5 memoriju maksimalne brzine prijenosa podataka do 7.200+ prilikom overclockinga. Maksimalni kapacitet je 128 GB, a podržani su XMP 3.0 profili (radit će i EXPO memorija, no potrebno je ručno podesiti brzinu). Na ovom se dijelu ploče nalaze i dva interna USB konektora – USB 3.2 Gen 1 i Gen 2, tri konektora za ventilatore, jedan ARGB i jedan RGB header itd.

asrock_z790_pg_riptide_7

Napojna jedinica je identična kao i kod Riptide ploče. 14+1+1 konstrukcije je s 50-amperskim Dr.MOS integriranim MOSFET-ima (SiC654) i Rictehovim RT3628AE dvokanalnim 8+1 faznim PWM kontrolerom. Napojna jedinica je solidna, ali kao što smo i ranije zaključili napravljene određene uštede i to se ponajprije vidi kod zagrijavanja u radu s najjačim i9-13900K procesorom. I ovdje smo vanjskim smo IC termometrom izmjerili visoku temperaturu od 74,5°C koja je doduše nešto niža od 78,6°C koliko smo izmjerili na Riptide. No, treba svakako znati da su obje ploče namijenjene slabijim procesorima, iako ih mi u testu želimo opteretiti maksimalno.

asrock_z790_pg_riptide_8

Ova ploča ima malo drugačiju konfiguraciju PCIe slotova od Lighting modela. Jedan je PCIe 5.0 x16 slot na vrhu koji je ujedno i pojačan metalnim oklopom, a niže ispod njega se nalazi jedan PCIe 4.0 x16 slot s propusnošću x4, te jedan PCIe 3.0 x1 slot. Lijevo se kao i uvijek nalazi audio jedinica smještena na odvojenom dijelu PCB-a u sa starijim Realtekovim ALC897 CODEC-om s podrškom za Nahimic Audio. Za LAN povezivost je korišten Realtekov Killer E3100G 2,5-gigabitni kontroler koji podržava Killer LAN softver. Raspored donjih portova i headera je standardan, a ploča ima i Thunderbolt AIC konektor za ASRockovu Thunderbolt 4 AIC karticu.

asrock_z790_pg_riptide_9

Za razliku od Lightning ploče, ova ima tzv. Blazing M.2 Key M socket s podrškom za PCIe 5.0 x4 protokol propusnosti do 128 Gbps. Tri su M.2 socketa Key M s podrškom za PCIe 4.0 x4, a jedan je M.2 Socket Key E za WiFi kartice. Prvi je M.2 socket, tj. onaj s PCIe 5.0 podrškom pokriven debljim aluminijskim hladnjakom, a i najniža dva su pokrivena nešto tanjim hladnjakom. Uz to, imamo i šest horizontalno postavljenih SATA portova, te dva vertikalna. Ova ploča je svakako orijentirana prema storage dijelu, ali pri slaganju treba voditi računa koji port i socket s kojim dijeli resurse. Tako primjerice ako koristimo PCIe 5.0 uređaj u M.2 slotu spuštamo efektivnu propusnost PCIe 5.0 x16 slota na x8. Svi M.2 socketi podržavaju i Intel Volume Management Device. Čipset hladnjak je solidno dimenzioniran, ali čipset se u radu dosta zagrijava.

asrock_z790_pg_riptide_10

Stražnji se I/O panel sastoji od sljedećih elemenata:

 • 2 x rupe za montažu antena za WiFi
 • 1 x HDMI Port
 • 1 x DisplayPort 1.4
 • 2 x USB 3.2 Gen2 Type-A porta (10 Gb/s)
 • 1 x USB 3.2 Gen1 Type-C port
 • 4 x USB 3.2 Gen1 Type-A porta (USB32_56 su Lightning Gaming portovi)
 • 2 x USB 2.0 porta
 • 1 x RJ-45 LAN port
 • HD Audio Jackovi: Line in / Front Speaker / Microphone

asrock_z790_pg_riptide_11

Ova ploča donosi i ARGB osvjetljenje na hladnjaku čipseta, kojim možemo upravljati putem Polychrome Sync aplikacije, kojom upravljamo i ostalim osvjetljenjem spojenim preko tri ARGB i jednog RGB headera na ploči.

asrock_z790_pg_riptide_12 asrock_z790_pg_riptide_13

asrock_z790_pg_riptide_14 asrock_z790_pg_riptide_15

UEFI sučelje je standardno za ASRock ploče i isto kao i kod Lightning modela. Dovoljno je pregledno, ima EZ i Advanced modove rada, a i adekvatno je opremljeno i za overclocking. Nema ovdje opcija kakve imaju ASUS i Gigabyte ploče, ali je sasvim solidno. Sučelje je dovoljno responzivno, no ponekad na nekim opcijama zna potrajati i malo duže prije reakcije.

Sa softverske strane je sve standardno. Tu je Auto Driver Installer koji radi solidno, zatim Phantom Gaming Tuning, Phantom Gaming LAN softver, spomenuti Polychrome Sync itd. Kao što smo i ranije zaključili, sve skupa još dosta zaostaje za Asusovim softverom kojeg uzimamo kao referencu.