Aresica, kao pripadnica Republic of Gamers serije stiže u prikladno obojanoj kartonskoj kutiji velikih dimenzija. Kutija je dovoljno velika da primi kakav LCD monitor, a mjeri 45 cm u visinu, 55 u širinu i 19.5 u dubinu. Na vrhu je ručka koja znatno olakšava nošenje. Unutar kartonske kutije nalazimo elegantan aluminijski kofer obložen crnom gumom postavljen u stiropor radi zaštite. Kofer, tj. njegov sadržaj je zaštićen šifrom koju osobno izabirete nakon što kupite karticu, a jedino pitanje koje ostaje u zraku je – čemu sve to? Pa recimo da se svojom novom grafičkom karticom želite pohvaliti kod prijatelja – svakako je elegantnije prenijeti ju u ovakvom koferu. Ukoliko ju pri tom netko želi neovlašteno otvoriti, neugodno će se iznenaditi kada vidi da su bravice pod šifrom :) Kako to proizvođač objašnjava, ovakvo pakiranje je bilo nužno kako bi se osigurala ekskluzivnost i hardcore osjećaj i prije nego karticu upogonite. Ekskluzivnost već osigurava i činjenica kako će ih biti napravljeno samo 1000 komada.

Jednom kada kofer otvorimo ukazuje nam se sama Ares karitca impozantnih dimenzija, koja leži u zaštitnoj pjeni. Uz karticu će te dobiti i ROG naljepnicu za kućište, HDMI-to-DVI adapter, dva Power adaptera te Asusov ROG gamerski miš. Uz to, dobiti će te i paket Asusovog softvera i upravljačkih programa, te korisničke upute. Da bi dojam bio potpun mogli su i koju igru ubaciti. Na gornjoj unutarnjoj stranici kofera, nalaze se dodatne informacije o kartici i dijagrami koji pokazuju koliko je jača i koliko ima učinkovitije hlađenje od HD5870 i HD5970 modela. Po nama, ovo je bespotrebno jer svaki će kupac ovako ekskluzivnog i skupog komada harvera te informacije znati i prije nego zaviri u kutiju. Ostale će ionako dovoljno fascionirati samo pakiranje i izgled kartice, te njena cijena.

Vađenjem iz kutije zapravo spoznajemo koliko je ova grafička kartica veća i teža od bilo koje, koju smo do sada držali u rucu. Po odmjeravanju težine, s obje ju ruke vrtimo i pregledavamo. Gornja je strana je oklopljena masivnim metalnim pokrovom obojanim u crnu i crvenu boju u čijoj se sredini kočoperi veliki 100 mm ventilator. Oklop je dizajniran tako da na dvije strane propušta zrak koji struji preko dva grafička procesora, tj. njihovih masivnih bakrenih hladnjaka. Sa stražnje je strane PCB gotovo u potpunosti oklopljen u crni aluminijski heatsink. Tek ćemo skidanjem kompletnog hladnjaka uočiti što točno on hladi s te stražnje strane. Hladnjak je rezan tek na par mjesta, među kojima ćemo spomenuti lem mjesta čak tri PCIe power konektora te tri izvoda za mjerenje napona – GND, VDDC1 i VDDC2. Time su i ekstremniji overclockeri došli na svoje. Ukupno gledano, dizajnerski je odrađen vrlo dobar posao, jer kartica izgleda moćno s koje god je strane pogledate – baš kao što to i njene karakteristike nalažu.

Nakon odmjeravanja težine i pregleda njenog izgleda, bacili smo se na usporedbu veličine i mjerenje njenih dimenzija. Na slici iznad je usporedba sa tvorničkom HD5770 karticom, koja prema Aresici djeluje sićušno. Vaganjem Aresice ustanovili smo kako je teška impresivnih 2,156 kilograma, a mjerenjem kako broji 29.5 centimetra u dužinu, te gotovo 5 u širinu. Tako će kartica zauzeti tri slota u vašem kućištu pa joj treba osigurati puno prostora. Za kućište ju pričvršćujemo preko dva slota (dva vijka), a izbočeni hladnjak će zauzeti još onaj jedan. I povećanje visine u odnosu na neke standardne modele je znatno pa i o tome treba voditi računa ukoliko ju planirate "zgurati" u svoje kućište.

Nakon uklanjanja čak osam vijaka, skidamo metalni oklop i pred nama su dva masivna bakrena hladnjaka, svaki sa po četiri 8 mm toplovodne cijevi i svaki na svom GPU-u. Veći dio ukupne mase kartice, odnose upravo ta dva hladnjaka. Ispod, tj. oko njih se nalazi crno obojani aluminijski heatsink koji se proteže čitavom dužinom PCB-a, sa izrezima za GPU-e. Jasno je kako ovakva kartica mora imati vrhunsko hlađenje, a ouva to i ima. Asus se hvali velikim brojkama protočnosti u odnosu, na tvornički Radeon HD5970. CFM koji njihov 100 mm ventilator proizvodi je 119.21 ili prevedeno, to je oko 202 kubna metra zraka u jednom satu. Bakreni hladnjaci kroz koje zrak treba proći imaju vrlo gust raspored listića, sa bakrenim bazama na vrhu i dnu. Crni aluminijski heatsinkovi s jedne i druge strane imaju zadaću odvodnje topline s memorijskih čipova, napojnih elemenata i PLX ExpressLane čipa.

Nakon uklanjanja masivnog rashladng sistema, konačno smo ugledali PCB koji je specijalno dizajniran kako bi udomio, pojednostavljeno rečeno, dvije HD5870 kartice. Znamo kako HD5970 kartica ima dva puna Cypressa sa po 1600 stream procesora, no oni na toj kartici rade na 725MHz, a ne na 850MHz kao u slučaju HD5870 kartica. Razlog zašto AMD nije mogao tvornički podići taktove je prekoračenje 300W TDP-a. Asus je na ovaj povećani i prošireni PCB stavio poboljšane napojne jedinice, kako bi svaki od Cypressa bez problema radio na 850MHz, ali i kako bi udomio masivnih 4GB GDDR5 memorije koja radi na 1200MHz (efektivno na 4.8Gbps). Ukupno se tako na ovoj kartici nalaze 32 Hynixova memorijska čipa (po 16 oko svakog GPU-a), koje treba napojiti strujom. Kada smo kod struje, ovoj kartici trebaju velike količine. TDP od 300W koliko ima HD5970 ovdje je znatno nadmašen. Osnovnih 75W koje dobiva preko PCIe utora, nadmašeno je sa tri dodatna PCIe Power konektora, i to čak dva osam pinska te jedan šest pinski. Ukupno je to 450W koje napajanje može isporučiti ovoj kartici, a nekako se nadamo da su stvarne potrebe ipak nešto manje. Tri su konektora smještena na uobičajenoj poziciji, sa orijentacijom prema gore. Između grafičkih čipova nalazi se PLX-ov PEX 8647 preklopnik koji broji ukupno 48 PCIe stazica, tj. ima tri porta sa po x16 stazica, te je kompatibilan sa PCIe 2.0 standardom. Za one koji ne znaju, direktna je to veza za komunikaciju između dva GPU-a.

Kartica dolazi sa standardnom podrškom za ATi Eyefinity tehnologiju, a za razliku od HD5970 ovaj model ima jedan DVI-I, jedan DisplayPort i jedan HDMI video izlaz. Kartica podržava i CrossFireX, a maksimalno je moguće složiti Quad CrossFireX, što znači upariti dvije ovakve kartice. Standardno, tu je i DX11 (SM5.0) podrška, UVD2 podrška (hardversko ubrzanje dekodiranja dvostrukog 1080p HD videa, Video Gamma, Blue Strech processing, dinamički video opseg, itd.), podrška za HDMI 1.3a (Dolby TrueHD& DTS-HD Master Audio), i podrška za Blu-Ray audio formate (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, AC-3 i DTS) te 8 kanalni 192kHz / 24-bitni audio.