Pakiranje Extreme verzije je identično onome Formula verzije. Razlikuju se jedino se po natpisima, te stražnjoj strani. Na njoj će te naći popis najvažnijih tehnologija i mogućnosti koje ova ploča donosi. Glavna mjesta, sa pripadajućim im slikama zauzele su ROG Connect i Lucid HydraLogix tehnologije, 3D Mark Vantage Advanced kao sastavni dio bundlea te 5 PCIe x16 konektora koje ova ploča donosi. Također bitna informacija, koja se nalazi na dnu popisa, je kako je ova ploča Extended ATX formata što znači da su joj dimenzije 30.5 cm x 26.9 cm. Bitan je to podatak jer je za nju potrebno odabrati i prostranije kućište.

Baš kao što smo i navikli kod Asusa bundle je vrlo bogat. Asus nas je po tom pitanju razmazio, no nije baš da to ne znaju i naplatiti :) U zasebnoj će te kutiji tako naći korisničke upute za rad, jednu metalnu zaštitu za stražnji I/O panel, jedan ROG Connect kabel, jedan set ProbeIt kabela, jedan 2-u-1 ASUS Q-Connector kit, tri 2-u-1 SATA 6.0Gb/s kabela, jedan 2-in-1 SATA 3.0Gb/s signalni kabel,
jedan multifunkcionalni modul (1-port IEEE 1394a + 2-port USB2.0), jedno pakiranje termalnih senzora, jedan Crossfire mostić, jedno pakiranje plastičnih vezica, jednu ROG naljepnicu, jednu 12-u-1 ROG oznaku za kabele te naposlijetku jednu RC Bluetooth karticu. Kao što smo rekli oprema je vrlo bogata.

Osnovni izgled i layout ploče je vrlo sličan kao kod Formula modela. Ova je naravno dimenzijama veća i natrpanija razno raznim kontrolerima i ostalom opremom. Za početak, tu je masivni rashladni sistem koji koristi mali ventilator kako bi istjerao zrak iz svoje unutrašnjosti. Rashladni sistem je kombinacija aluminijskih pasivnih hladnjaka i jedne toplovodne cijevi koja ih povezuje. Hladnjak se prostire preko gotovo cijele dužine ploče, od southbridgea, Lucidovog Hydra čipa, northbridgea i kompleksne VRM kontrole. Kako bi poboljšali hlađenje odlučili su u pasivac iznad northbridgea i VRM-a ubaciti ventilator koji je relativno efikasan no nažalost pri tome i dosta bučan. Na VRM hladnjaku se nalazi i ROG logo koji svijetli ugodnom crvenom svjetlošću. Iako je na prvi pogled ploča pretrpana i na njoj nema ni malo slobodnog mjesta, layout je napravljen pametno i na prvi pogled ništa ničemu ne smeta. Sve je posloženo tipično Asusovski. U rasčlambu pojedinih dijelova ploče ćemo se upustiti kasnije a sada ćemo reći riječ dvije o jednoj od glavnih značajki ove ploče – HydraLogix 200 kontoleru. LT24102-A1 je SoC konstrukcije (System on a Chip), PCIe 2.0 je kompatibilan, donosi 48 PCIe stazica, a ima podršku za pet PCIe portova (koliko ih na ovoj ploči i ima). Baziran je na 32-bitnom RISC procesoru koji radi na 300MHz. Pakiranje je 483 pinsko FCBGA veličine 23 x 23 mm, a TDP je 6W. LT24102 spaja do četiri grafičke kartice različitih proizvođača, kompatibilan je sa Microsoft Vista i Windows 7 operativnim sistemima te DirectX 9, 10 i 11 API-ima. Kako radi u praksi objasniti ćemo kasnije u teksu. Raštrkane diljem ploče su i LED-ice koje signaliziraju rad CPU-a, memorije, NB-a/SB-a, HDD-a, BIOS-a, zatim GO LED (MemOK! i GO Profile statusi), Q LED (signalizacija različitih komponenata prilikom bootanja), te naposlijetku klasični Power LED. Sve u svemu šuma LED-ica u kojoj se nije lako snaći.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus Crosshair IV Extreme


Podržani
procesori

AMD Socket AM3 ;Phenom II
/Athlon II /Sempron 100 serije procesora do 140W TDP;

5.2 MT/s HyperTransport FSB

Čipset

AMD 890FX + SB850

Memorija

4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR3
2000(O.C.)/1866(O.C.)/1800(O.C.)/1600(O.C.)/1333 ECC,Non-ECC,Un-buffered

Utori
za proširenja

5 PCI Express 2.0
utora
:

– dual @ x16, triple @ x16 i quad @ x16,x16,x8,x8

1 x PCI utor 2.2

Multi-GPU
podrška

– podrška za ATI CroossfireX

– podrška za HydraLogix (CFX i SLI)

Pohrana
podataka

AMD SB850:

– 6x SATA 6Gb/s (RAID 0,1,5 i 10)

2 x JMicron JMB363:

– 2x SATA 3Gb/s (sivi)

– 2x eSATA 3Gb/s

LAN Realtek PCI-E GbLAN controller
8111DL
Audio Realtek ALC889 8-kanalni HD
zvuk
Interni
konektori
3 x USB connectors supports additional 6 USB 2.0
1 x IEEE 1394a connector
1 x S/PDIF Out connector
1 x En/Dis-able Clr CMOS connector
Front panel audio connector
System Panel connector
8 x SATA connectors: 6 x SATA 6Gb/s connectors (Red) & 2 x SATA 3Gb/s connectors (Gray)
8 x Fan connectors: 1 x CPU / 1 x PWR / 3 x Chassis / 3 x Optional
7 x ProbeIt measurement points
3 x Thermal sensor connectors
1 x 24-pin ATX power connector
1 x 8-pin ATX 12V power connector
2 x EZ Plug connectors (4-pin Molex Power connectors)
1 x OC Station header
1 x RC Bluetooth header
1 x Core unlocker switch
1 x Power on switch
1 x Reset switch
1 x Go Button
1 x BIOS switch button
1 x Fan connector for thermal module
1 x ROG light connector
USB

NEC USB3.0
kontroler:

– 2 x USB3.0 porta (plavi vanjski)

SB850:

– 13x USB2.0 portova

Firewire

VIA VT6315N

-2 unutarnja x 1394a porta

BIOS 16 Mb Flash ROM AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.4, ACPI2.0a Multi-Language BIOS
Format Extended ATX Form Factor
12 inch x 10.6 inch ( 30.5 cm x 26.9 cm )
Softver Drivers
Kaspersky Anti-Virus
ASUS AI Suite II
3DMark Vantage
Bundle User’s manual
1 x I/O Shield
1 x ROG Connect Cable
1 x ProbeIt cable set
1 x 2-in-1 ASUS Q-Connector Kit
3 x 2-in-1 SATA 6.0Gb/s Cables
1 x 2-in-1 SATA 3.0Gb/s Signal Cables
1 x Multi-functional module (1-port IEEE 1394a + 2-port USB2.0)
1 x Thermal Sensor Cable Pack
1 x Crossfire cable
1 x Cable Ties Pack
1 x ROG Theme Label
1 x 12-in-1 ROG Cable Label
1 x RC Bluetooth card

Bluetooth Module Accessory Card
– Bluetooth V2.0/V2.1+EDR
– RC Bluetooth On/Off Switch

Overclocking ROG Connect
RC Bluetooth
ROG iDirect
Power Design:
– 8+2 phase CPU power design with ML Cap
USB BIOS Flashback
BIOS Flashback with onboard switch button
Extreme Tweaker
ProbeIt
iROG
PCIe x16 Lane Switch
Loadline Calibration
Intelligent overclocking tools:
– ASUS TurboV Evo
– O.C Profile
Overclocking Protection:
– COP EX (Component Overheat Protection – EX)
– Voltiminder LED
– ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Asus značajke

CPU Level Up
MemOK!
Onboard Switches: Power / Reset / Core Unlocker / Clr CMOS (at rear)
Q-Fan Plus
ASUS Fan Xpert
ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
ASUS Q-Connector
ASUS Q-Shield
ASUS Q-Fan 2
ASUS EZ Flash 2
ASUS CrashFree BIOS 3
ASUS MyLogo 3

 

Prostor oko AM3 socketa je natrpan s jedne strane VRM elementima i northbridge 890FX čipom a sa druge memorijkim utorima. U blizini je JMB363 kontoler, ali i prvi PCIe x16 port. S postavljenim hladnjakom prostor se čini dosta skučen, no i najveći hladnjaci neće imati problema, niti će se gurati s ičim. Prilikom instalacije širih hladnjaka, potrebno je prije postaviti memorijske module, no zapravo je to sve o čemu treba voditi računa. 10+1 fazna kontrola sa gomilom solid state i jednim FPCAP kondenzatorom, te feritnim prigušnicama nalazi se tik do 941 socketa, a s njegove sjeverne strane su pripadajući im EPU i PEM kontroleri. Između VRM-a i stražnjeg I/O-a nalazi se 8-pinski 12V konektor za napajanje, NEC-ov USB3.0 kontroler, 3-pinski ROG konektor, 4-pinski EZ Plug 12V molex konektor (potrebno priključiti konektor u slučaju korištenja višestrukih grafičkih kartica), RC Bluetooth konektor te opcionalni 2-pinski FAN1 konektor za toplinski senzor. Na RC Bluetooth konektor spajamo pripadajuću karticu sa tipkom kojoj pristupamo preko stražnjeg I/O panela. Sa desne strane socketa smjestila su se četiri DIMM utora sa maksimalnom podrškom za 16GB radne memorije. Široka lista kompatibilne memorije može se pronaći online, u korisničkom priručniku, ali kompatibilnost možemo odrediti i testiranjem korisnom MemOK! funkcijom prilikom POST-a. Memorijska VRM kontrola je dvofazna. Ispod DIMM utora s lijeva na desno se nalaze 24-pinski ATX konektor, Go tipka (MemOK! prilikom POST-a ili za podizanje programiranog BIOS profila unutar OS-a), DIP prekidači za isključivanje i uključivanje pojedinih PCIe utora (korisno pri određivanju pokvarene grafičke kartice), ProbeIt izvodi za mjerenje napona (HT, SB, VddNB, NB, DRAM, CPU_PLL, i CPU, i dva GND izvoda sa svake strane), te Reset, Power i Core Unlocker tipke. Sa Core Unlocker funkcijom smo pokušali otključati nedavno testirane Phenom II X2 560 BE i Athlon II X3 450 no bez uspjeha. Već po samoj količini opreme na sjevernoj strani ploče vidljivo je kako je namijenjena zahtjevnijim korisnicima koji će znati iskoristiti sve njege mogućnosti. Pravi gušt bi bio overclockirati ovom pločom tekućim dušikom hlađen procesor, baš kao što smo to napravili u slučaju slabijeg Formula modela.

Na jugu se smjestila uobičajena družina PCIe i PCI konektora te kontrolera svih vrsta. Na lijevoj strani ploče zamjetni su kontroleri zvuka (Realtek) i mreže (Intel), ITE-ov I/O kontroler te VIA-in FireWire kontroler. Pet je PCIe x16 memorijskih utora koji preko CrossLink3 tehnologije (Lucid HydraLogix) podržavaju velik broj kombinacija grafičkih kartica. Između zadnjeg i predzadnjeg se smjestio i jedan klasični PCI utor. Na samom su se jugu smjestili interni FireWire i USB konektori, Front Audio konektr, još jedan EZ Pluz 12V molex konektor (još jedan konektor koji je potrebno koristiti u slučaju korištenja višestrukih grafičkih kartica), konektori za ventilatore i termalne senzore, ClearRTC RAM jumper, OC Station konektor te Front Panel konektor i tipka odabir BIOS-a (tik iznad tipke nalaze se dva BIOS čipa). Na ploči se inače nalazi čak osam 4-pinskih konektora za ventilatore što je po našem mišljenju sasvim dovoljno. Uz to, na ploči se nalaze i tri konektora za termalne senzore kojima je moguće mjeriti temperaturu. U predjelu između PCIe utora i samog desnog ruba nalaze se iRog kontroleri, još jedan JMB363 komtroler, TurboV kontroler, Southbridge 850 i Lucidov Hydra čip. Na samom rubu su horizontalno smješteni crveni SATA 6Gbps konektori i sivi SATA 3Gbps konektori, te baterija.