asus_crosshair_VIII_impact_12

Stražnji je panel također krcat s konektorima i utorima, a ima i zaseban dio koji se naziva Impact Control card. Ta se kontrolna “kartica” sastoji od Q-code LED displeja, Clear CMOS tipke, Reset tipke (Flexkey) i USB BIOS Flashback tipke. Ostatak se stražnjeg panela sastoji od dva plava USB 3.2 Gen 1 konektora, pet crvenih Type A USB 3.2 Gen 2 portova, jednog USB 3.2 Gen 2 Type C konektora, Anti surge RJ-45 LAN porta, tri osvijetljena i pozlaćena audio jacka, jednog S/PDIF izlaza i 2×2 WiFi modula, tj. dva konektora za antene. Tu je jasno i zaštitni lim koji je integriran u veliki hladnjak. WiFi modul je Intelov AX200 s podrškom za MU-MIMO i dual band (2.4/5 GHz, HT160, 2.4 Gbps), te Bluetoothom 5.0. LAN kontroler je poznati intelov I211-AT podržan s ROG Game First softverom.

asus_crosshair_VIII_impact_14

SupremeFX 8-kanalna HD audio jedinica je na zasebnom PCB-u, spojena na audio konektor i okrenuta prema dolje. Na nju još dolazi i zaštitni lim koji štiti kontakte s gornje strane. SupremeFX ima S1220 audio CODEC koji podržava 32-bitni/192 kHz playback (ali ne i za 8-kanalni audio zbog ograničenja u propusnosti), podržava 120 dB SNR audio playback i 113 dB SNR snimanje. Tu je i jedan ESS ES9023P HD DAC, a sa softverske strane kao i uvijek tu je Sonic Radar III, Sonic Studio III i Virtual Mixer. Ispod se audio jedinice nalaze TPU i Super I/O kontroleri. Da, ova ploča, baš kao i sve druge ROG podržava tzv. 5-way optimizaciju s TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Expert 4 i Turbo app komponentama.

asus_crosshair_VIII_impact_13 asus_crosshair_VIII_impact_16

asus_crosshair_VIII_impact_17

Na vrhu se rashladnog sistema ukomponiranog preko stražnjih I/O konektora nalazi plastični pokrov s mrežicama ispod kojih se naziru dva mala ventilatora. Skidanjem tog pokrova, pa onda i samog hladnjaka vidimo domišljato dizajniran aluminijski hladnjak koji za zadaću ima hlađenje napojne jednice i X570 čipseta, zbog čega su i potrebna dva mala 40-milimetarska ventilatora. Hladnjak ima dodirne površine s integriranim MOSFET-ima i prigušnicama, te s čipsetom putem termalnih podložaka. Dva ventilatora upuhuju zrak i tjeraju ga preko rebrastih hladnjaka te tako način disipiraju toplinu koja se tu skuplja. Ventilatori u radu nisu bučni, kao što nisu ni na jednoj Asusovoj X570 ploči do sada, a njihova će zamjena biti relativno jednostavna ako se za tim pokaže potreba.

asus_crosshair_VIII_impact_18

Ispod se hladnjaka skrivaju dakle X570 čipset, napojna jedinica i kao što vidimo, dovitljivo smještena baterija. Napojna je jedinica 8+2 konfiguracije prema proizvođaču, no zapravo je zbog načina kako je posložena ipak 4+2 fazna. Osam je TDA21472 power stageova u konfiguraciji da su dva spajana u paralelu, osam je MicroFine Alloy prigušnica, a tu su i pripadajući kondenzatori uz jasno DIGI+ VRM kontroler (ASP1405 koji maksimalno podržava 8 faza). TDA21472 power stageovi su Infineonovi DC-DC naponski regulatori s integriranim low i high side MOSFET-ima, te Schottky diodom koji svaki može isporučiti impresivnih 70 ampera struje. Napojna je jedinica tako vrlo efikasna i dovoljno robusna za overclocking i najjačih Ryzen procesora, čak i u ekstremnim uvjetima hlađenja tekućim dušikom. To naravno prati i poslovično bogato UEFI sučelje.

asus_crosshair_VIII_impact_19 asus_crosshair_VIII_impact_15

I na donjoj se strani ploče nalazi mnoštvo komponenata koje jednostavno nisu stale s gornje strane pa su inženjeri u donji lim integrirali i jednu toplovodnu cijev koja se proteže preko dva power stagea za SOC i preko ostatka 470 uF SMD kondenzatora. Jednom kada je sve rastavljeno vidimo koliko je truda i znanja uloženo u ovaj proizvod i zašto je zapravo mnogo ROG ljubitelja zainteresirano za ovu malenu pločicu. Cijeli proces rastavljanja i ponovnog sastavljanja nije pretjerano kompliciran pa i tu treba pohvaliti dizajnere.

asus_crosshair_VIII_impact_20

Ugradnja komponenata na ploču je jednostavna, a mi smo se odlučili za hardver koji smo i do sada koristili kod testova X570 ploča. Ryzen 9 3900X je tu kako bi maksimalno opteretio VRM, G.Skillova Trident Z Royal memorija za ispitivanje mogućnosti overclockinga iste i maksimalnu propusnost, a koristili smo i Corsairov PCIe 4.0 2 TB M.2 SSD. Za hlađenje je moćnog procesora morao biti i jači hladnjak, a odlučili smo se za Noctuin NH-U12A hladnjak koji je moćan, a nije prevelik kao primjerice D15.

asus_crosshair_VIII_impact_23 asus_crosshair_VIII_impact_24

asus_crosshair_VIII_impact_25

Asus naravno nije zaboravio ni na trend osvjetljavanja ploča, pa će te tako na stražnjem panelu naći osvijetljene audio jackove, na M.2 adapteru je osvijetljen Republic of Gamers logo, a i sam adapter ima ARGB LED konektor, a onda kao šećer na kraju dolazi i traka RGB LED-ica s donje strane ploče. Na ploči, kao što smo vidjeli, ima i još ARGB i RGB LED konektora za LED trake i sličnu kompatibilnu opremu, a sve se kontrolira putem Aura Sync sučelja.

asus_crosshair_VIII_impact_26 asus_crosshair_VIII_impact_27

asus_crosshair_VIII_impact_28 asus_crosshair_VIII_impact_29

UEFI sučelje je pravo ROG-ovsko, crveno-crno i prepuno opcija za tweaking i overclocking. Tu je i poznati Tweakers Paradise unutar Extreme Tweakera koji nudi mnoštvo naprednih opcija. Tu je i Precision Boost Overdrive koji je koristan za one manje vične ručnom overclockingu, a on nam je davao početnu vrijednost od 4.15 GHz az 3900X, da bi to pod opterećenjem palo na 4.12, pa na 4.09 GHz. Ručni je overclocking donio stabilnih 4.3 GHz za sve jezgre. Sa softverske strane se ništa značajnije nije mijenjalo, i tu je u glavnoj ulozi Armoury Crate i AI Suite 3, te RAMCache III, RAMDisk i spomenuti GameFirstV, te Sonic Studio i Radar.