ASUS Crosshair X670E Hero recenzija

Datum objave 01.10.2022 - Krešimir Matanović

Crosshair X670E Hero

 asus_rog_crosshair_x670e_hero_1 asus_rog_crosshair_x670e_hero_2

Kao što znamo iz dosadašnjih recenzija i iskustava dugotrajnog korištenja, Asusove Hero ploče su uvijek poseban komad hardvera. Stoga se svakom novom modelu veselimo, jer znamo da nas čeka poslastica. A ova nova je prava poslastica, jer donosi toliko promjena i tehnoloških novotarija o kojima možete čitati u današnjoj recenziji. Asus se kao i uvijek dobro pripremio za lansiranje nove platforme i tržištu ponudio mnoštvo modela u svojim ROG, STRIX, Prime i ProArt serijama matičnih ploča. Na vrhu ponude je trenutno model Crosshair X670E Extreme, a Hero ploča koju danas testiramo je tik ispod.

ROG proizvodi i dalje dolaze u ekskluzivnom pakiranju, ali se zapravo nije puno toga promijenilo u zadnjih par generacija. Unutar kutije je ploča pokrivena plastičnim pokrovom i smještena u kartonsko ležište, a ispod je kutija s dodatnom opremom koja izgleda ovako: Kabeli
 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 1 x RGB produžni kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabel
 • PCIe 5.0 M.2 kartica s hladnjakom
 • 1 x PCIe 5.0 M.2 kartica s hladnjakom
 • 1 x M.2 paketić vijaka za PCIe 5.0 M.2 karticu
Dodatna oprema za hlađenje
 • 1 x termalni podložak za M.2 hladnjak
Razno
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 3 x paketića gumica za M.2 pločicu
 • 1 x Q-connector
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 3 x M.2 Q-Latch paketića za M.2 pločicu
 • 1 x ROG držač grafičke kartice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG naljepnica
 • 1 x ROG zahvalnica
Instalacijski medij i dokumentacija
 • 1 x USB disk s aplikacijama i upravljačkim programima
 • 1 x vodič za korisnike
Kao i uvijek kod ROG ploča dodatna je oprema vrlo bogata, a u unboxing videu ste mogli vidjeti i kako sve to izgleda. Posebno je dobro što se Asus koncentrirao oko dodatne opreme za M.2 sockete i hladnjake za SSD-e. Tu pogotovo mislimo na dodatni termalni podložak koji se uvijek nekako potrga, pogotovo ako često mijenjate SSD-e kao mi koji testiramo.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_3

Heroica je za ovo izdanje doživjela određene promjene u dizajnu u odnosu na prethodnu generaciju no one nisu drastične. Više se sve svodi na fizičke promjene koje su se dogodile s prijelaza sa X570 na X670 čipsete i novu platformu. I dalje tu prevladavaju sivo crni tonovi, koji ploču čine elegantnom i ne napadnom, a opet i iznimno ekskluzivnom. Ta se ekskluziva doživi pomnijim pregledom i vizualno i opipom. Materijali su kvalitetni, ploča je robusna i dobro napravljena. ROG znakovi i detalji su posvuda i tu zabune nema. Uz to, kada ploču uključimo zasvijetli i njeno Polymo osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova i još jednom pokaže ROG elemente.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_4

Za ovo je izdanje ploča izgubila treći PCIe slot čije je mjesto zauzeo veliki hladnjak s Republic of Gamers natpisom ispod kojeg su dva X670 čipseta koje ćemo vidjeti kasnije. M.2 hladnjak koji se nalazi na najvišem M.2 socketu je vrlo masivan, i bez aktivne komponente (ventilatora) kao kod ASRock X670E Taichi ploče koju smo testirali za launch procesora. U Asusu su procijenili kako je ovo dovoljno (i jest), baš kao što nema ni ventilatora kod VRM-a te tako eliminirali potencijalne izvore buke. Ploča je standardnog ATX formata i to se nije mijenjalo u odnosu na ranije modele. Layout je dobar, svi konektori i headeri su pametno razmješteni uz rubove ploče, a uvijek moramo pohvaliti i mehanizam za izbacivanje grafičkih kartca za prvi PCIe slot.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_5 asus_rog_crosshair_x670e_hero_6

AM5 socket je kao što znamo potpuno drugačiji u odnosu na AM4. Sada on ima isturene kontakte i to njih čak 1718 komada. Procesor lijepo nasjeda na njih i mehanizam ga dobro drži - ovdje bi rekli da je AMD odradio puno bolji posao od Intela s 12. generacijom i svijanja procesora - mehanizam je robusniji i bolji. Ono što je pozitivno je da je zadržana kompatibilnost s AM4 hladnjacima no to opet ovisi i o kompatibilnosti donje ploče. Ako hladnjak koristi dizajn svoje donje ploče, postoji mogućnost da neće biti kompatibilna. No, znamo da su novi procesori veliki potrošači električne energije kako bi izvukli maksimum perofrmansi, pa će vam biti potrebno i iznimno moćno hlađenje - najbolje kakav 280+ milimetarski AIO. Novost za ovu generaciju je i podrška za DDR5 no tu se fizički ništa puno nije mijenjalo oko DIMM slotova. Na rubovima oko DIMM slotova su se smjestili uobičajeni elementi kao što su konektori za ventilatore i vodene pumpe, LED dijagnostika, ARGB headeri, Start, Flex Key i Retry tipke, 24-pinski ATX konektor, dodatni 6-pinski konektor za napajanje USB-a i sam USB 3.2 Gen2x2 interni port za prednji I/O panel. Prednji USB portovi spojeni na ovaj interni port, tj. njegov kontroler podržavaju i 60 W punjenje uređaja kompatibilno s QC 4.0, PD 3.0 i PPS standardima (5/9/15/20V - 3A). Kako bi ovo bilo podržano potrebno je spojiti 6-pinski PCIe power konektor na port pored 24-pinskog.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_9 asus_rog_crosshair_x670e_hero_10

VRM jedinica je znatno pojačana u odnosu na prethodnu generaciju ploča. Procesori su gladniji struje, socket sada može dati 230 W, a najjači modeli standardno troše do 170 W. To znači da pri overclockingu, posebno onom ekstremnom treba osigurati dovoljno struje i stabilnosti. Ako se prisjetimo, Crosshair VIII Hero ploča s X570 čipsetom imala je 14+2-faznu jedinicu sa 60-amperskim power stageovima (integriranim MOSFET-ima). Ova nova ima čak 18+2-faznu jedinicu no sa 110-amperskim power stageovima (SIC850A - integrirani driver i high te low side MOSFET-i), a tu su i dva dodatna ISL99390 90-amperska power stagea. PWM kontroler sa svakom svojom fazom kontrolira dva power stagea i takav se setup naziva "teamed", te su izbjegnuti doubleri koji samo dodaju latenciju. Iza moćnih se power stageova nalaze MicroFine prigušnice i 10K Black Metallic kondenzatori. Dodatna potrebna struja pristiže preko dva 8-pinska ProCool II konektora. S ovakvim setupom, bez problema možete krenuti u ekstremni overclocking. Sve to hladi masivan aluminijski hladnjak koji je povezan toplovodnom cijevi, a i integrira osvijetljeni pokrov za stražnje I/O portove. Senzori nisu ispravno pokazivali temperaturu VRM-a, a vanjskim smo IC termometrom zabilježili maksimalnih 51°C.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_7

Na donjoj strani ploče su posloženi svi ostali konektori i headeri pa tako tu nalazimo tri 4-pinska konektora za ventilatore, audio header, dva RGB headera, tri USB 2.0 headera, interni USB 3.2 gen 1 header, 4-pinski konektor za vodenu pumpu, Water Flow konektor, Water In/Out konektor, OSC Sense header i header prednjeg panela. Iznad toga se nalazi i LN2 jumper i Alteration Mode prekidač. Taj prekidač ima tri položaja, a služi za promjenu PCIe signala koji dolazi iz procesora - Auto, 1 (PCIe Gen4) i 2 (PCIe Gen3). Tu je i baterija, te lijevo od nje i PCIe x1 slot. Gornja dva PCIe slota su x16 i to po PCIe 5.0 standardu.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_8

M.2 socketa su četiri na ovoj ploči. Gornji i onaj prvi ispod njega su PCIe 5.0 x4 iz procesora, a desna dva donja su PCIe 4.0 x4. Prvi ima najmasivniji hladnjak, a tri imaju i donje hladnjake s termalnim podloškama. Četvrti, najniži, nema donji hladnjak, zbog različitih komponenata ispod njega - između ostalog i TPU čip je tu, te ASMedijin kontroler. Zanimljivo je da svi M.2 socketi podržavaju maksimalno 2280 uređaje.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_11

Zanimljivo je zapravo da je AMD X670 čipset odlučio podijeliti na dva dijela - upstream i downstream chipset pa tako na pločama sada mora biti dovoljno mjesta za razmak između ta dva čipa i veliki zajednički hladnjak koji ih hladi. U radu se naime znaju zagrijati i preko 70°C. Audio jedinica je pokrivena plastičnim pokrovom, a riječ je o poznatom ROG SupremeFX 7.1 setupu s Realtekovim ALC4082 CODEC-om, ESS-ovim ES9218 Quad DAC-om (-114dB THD+N), podrškom za automatsku prilagodbu impedancije za slušalice (i naprijed i nazad), jack-detectionom, 120 dB SNR stereo reprodukcijom, 113 dB SNR snimanjem, do 32-bit/384 kHz reprodukcijom itd. Na CODEC-u se kao i uvijek nalazi pokrov, a korišteni su premium audio kondenzatori. Sa softverske strane tu su Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer + Sonic Suite Companion, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_12 asus_rog_crosshair_x670e_hero_13

Za povezivanje sa svijetom ova ploča koristi Intelov 2,5-gigabitni ethernet port (Asus LANGuard) i WiFi 6E (2x2 AX; tri-band (2,4/5 i 6 GHz), s podrškom za Bluetooth v5.3. Sve po običaju funkcionira jako dobro. Za brži rad mreže kod igranja tu je GameFirst VI softver, a za sigurnost na mreži Asus daje jednogodišnju licencu BullGuard Internet Security softvera. Ono što je posebno zanimljivo je što ova ploča ima integriran Intel JHL8540 USB4 kontroler (Thunderbolt 4) koji na svakom od dva Type C porta straga omogućava 40 Gbps vezu - impresivno. Stražnji se panel sastoji od:
 • 2 x USB4 portova s Intel JHL8540 USB4 kontrolerom (2 x USB Type-C)
 • 1 x USB 3.2 Gen 2x2 port (1 x USB Type-C)
 • 9 x USB 3.2 Gen 2 portova (8 x Type-A + 1 x Type-C)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka
Na desnom se boku nalazi i šest SATA III portova, te jedan interni USB 3.2 gen 1 header horizontalne orijentacije.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_14 asus_rog_crosshair_x670e_hero_15

Uz ploču dolazi i PCIe 5.0 M.2 kartica koja ima samo jedan M.2 socket, ali može primiti uređaje do 22110 formata. Kartica je klasičnog dizajna, s vrlo masivnim aluminijskim hladnjakom kao poklopcem koji na sebi ima termalnu podlošku, a još je jedna termalna podloška postavljena na PCB. Ploča je prilikom testiranja radila bez ikakvih problema, te nije bilo problema s kompatibilnošću s memorijom. Jedini manji problem koji smo imali je nadograđivanje BIOS-a tj. UEFI-a. Naime, ploča nam je pristigla s tvorničkom verzijom, a mi smo ju htjeli nadograditi na najnoviju - 0611, što nam nije pošlo za rukom. Stoga smo nadogradili na verziju 0604 koja je bila apsolutno stabilna.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_16 asus_rog_crosshair_x670e_hero_17

Polymo osvjetljenje tj. pločica nalazi se na aluminijskom hladnjaku koji je ujedno i pokrov stražnjih I/O portova. Pločica u RGB-u pokazuje dva efekta - Hero natpis s ROG znakom i mnoštvom sitnih natpisa, što se izmjenjuje s ROG natpisom. Sve se može kontrolirati iz Armoury Crate softvera (Aura Sync) i uskladiti s ostatkom rasvjete spojene na dva Aura RGB headera i dva ARGB headera koji se nalaze na ploči. Asus ovdje nije pretjerano komplicirao s rasvjetom, a tko želi više može se prebaciti na Extreme ploču koja je osvjetljenija.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_armoury_1 asus_rog_crosshair_x670e_hero_armoury_armoury_2

asus_rog_crosshair_x670e_hero_armoury_armoury_3

Armoury crate je polazna točka sa softverske strane koja omogućava kontrolu i nadzor parametara rada ploče (profili rada, Fan Xpert 4, Game Launcher itd.), Aura Sync za kontrolu nad rasvjetom, two-way AI Noise Cancellation, Power Saving, Creator itd. Uz to korisnik dobiva i već spomenuti audio softver, antivirusni program, ROG CPU-Z, AIDA64 Extreme jednogodišnju licencu, te AI Suite 3.

asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_1 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_2 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_3 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_4

asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_5 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_6 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_7 asus_rog_crosshair_x670e_hero_uefi_8

UEFI BIOS podržava CrashFree BIOS 3, EZ Flash 3 i UEFI BIOS EZ mode tehnologije, a manje više je isti kao i kod ostatka ROG ploča. Jasno, neke stvari su specifične za nove AMD procesore kao što je mnoštvo opcija za tweakanje i overclocking, koje sada uključuju i EXPO profile memorije, Core Flex, AI značajke treniranja ploče i rashladnog sistema itd. Opcija je stvarno pregršt, kao i mogućnosti za LN2 overclocking. layout UEFI sučelja je poznat od ranije, pregledan je, a sve funkcije rade glatko i brzo. Osim u Extreme Tweakeru, s overclockingom se možete igrati i u Advanced/AMD Overclocking dijelu gdje se uključuje PBO, a dosta je stvari zapravo i poduplano.Sve u svemu, odličan BIOS koji je namijenjen iskusnijima, dok će se oni manje iskusni moći koristiti EZ modom.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG STRIX Crosshair X670E Hero
Procesor AMD Ryzen 9 7950X
Memorija G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000
Grafičke kartice AMD Radeon RX 6900 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB;
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 11
DirectX verzija 12
AIDA64 Engineer 6.75.6100
HWInfo64 v.7.30-4870
3DMark CPU Profile
Cinebench R23
wPrime 2.0 1024M
Blender BMW Benchmark

Način testiranja

asus_rog_crosshair_x670e_hero_15

Testirali smo uz pomoć procesora AMD Ryzen 9 7950X, memorije G.Skill Trident Z5 NEO F5-6000J3038F16GX2-TZ5N memorije, AMD Radeon RX 6900 XT i Sapphire Radoen RX 6750 XT Nitro + grafičkih kartica i ostalog već poznatog hardvera kojeg možete vidjeti u tablici. Razlog zbog kojeg smo koristili dvije grafičke kartice je što smo primijetili da nam RX 6900 XT više “ne želi” raditi na x16 propusnosti nego samo na x8, a na Intelovim pločama samo na x4 iz nekog razloga. Procesor je hlađeni moćnim Alphacoolovim Eisbaer LT360 HPE hladnjakom i tu moramo posebno naglasiti da je hlađenje iznimno bitno – što je moćniji hladnjak to će i boost taktovi biti bolji. Testovi su kao i do sada uobičajena mješavina između sintetike, CPU benchmarka i grafičkih benchmarka. Iskoristili smo ranije dobivene rezultate i grafove. Kao i do sada, testirali smo i potrošnje te zagrijavanje. Testirali smo na Windows 11 operativnom sustavu. Overclocking

asus_rog_crosshair_x670e_hero_oc

Procesor smo kao i kod originalnog testa overclockirali standardno iz UEFI-a, a za neke buduće prilike ostavljamo i novu Ryzen Master aplikaciju. Najprije smo probali samo PBO po preporuci proizvođača, ali kao i kod Taichi ploče pomaci su bili maleni. Ručni je OC pokazao da 7950X pod našim hladnjakom ide stabilno do 5,3 GHz pri oko 1,27 V i to je to - kao i kod Taichi.

Rezultati testiranja

UL test [ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Asus Rog Crosshair Z670E Hero,ASRock X670E Taichi" values="17020,16956" colors="red,blue" height="200"] Blender [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Asus Rog Crosshair Z670E Hero,ASRock X670E Taichi" values="63.22,64.11" colors="red,blue" height="200"] Cinebench R23 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="37776,37450" colors="blue,red" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="2030,2012" colors="blue,red" height="200"] wPrime 2.0 [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="30.1,30.55" colors="blue,red" height="200"] Zanimljivo je kako je u dva testa procesor postigao malo veće performanse na Asusovoj ploči, a u druga dva na ASRockovoj. Naravno, razlike su malene i zapravo pobjednika nema. Memorijske performanse @ 6.000 MHz CL30 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="75360,75192" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="ASRock X670E TaichiAsus Rog Crosshair Z670E Hero" values="78448,76801" colors="red,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="69658,69370" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="64.8,65.7" colors="blue,red" height="200" min="0"]   Memorijske performanse su podjednake na obje ploče, no latencija je ipak nešto niža na ASRockovoj ploči. Zagrijavanje procesora @ Alphacool Eisbaer Aurora LT360 HPE [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="ASRock X670E Taichi,Asus Rog Crosshair Z670E Hero" values="96.6,97.3" colors="blue,red" height="200" min="0"] Asusica nešto malo više zagrijava ploču, premda je u testu zagrijavanja na oba procesora maksimalna struja bila oko 157 A, a snaga na oko 235W (package power).

Zaključak

asus_rog_crosshair_x670e_hero_3

Asus ROG Crosshair X670E Hero je nesumnjivo vrlo moćna ploča, opremljena svom najnovijom tehnologijom i spremna za najteže izazove LN2 overclockinga. Ova je ploča namijenjena entuzijastima, ljudima koji žele maksimum iz hardvera i pri tom ne pitaju za cijenu. Jasno je da je ona visoka, kao što i treba biti kod apsolutno nakrcane ploče kao što je ova. Vaših 800 € (ili oko 6.200 kuna kod nas) vam kupuje moćnu VRM jedinicu koju na zraku i vodi nećete ni blizu početi koristiti. Dvadeset faza su ukupno sposobne dati 2200 ampera struje, što je stvarno overkill. Tako se VRM jedinica ne zagrijava previše, zahvaljujući i moćnom velikom hladnjaku, bez obzira koliko je jako i dugotrajno opterećenje na procesoru. Ploča ima dva PCIe 5.0 slota, dva PCIe 5.0 M.2 socketa, dodatnu PCIe 5.0 karticu za duže SSD-e i kao takva je apsolutno future proof. A AMD je obećao zadržati socket AM5 do 2025., pa će i nadogradnja nekim budućim procesorima biti moguća. Audio jedinica je odlična, mrežna povezivost također s 2,5-gigabita LAN-om i tri-band WiFi 6E. Ova ploča impresionira i USB mogućnostima, bilo da krenemo od prednjeg USB 3.2 Gen 2x2 porta koji može puniti uređaje snagom do 60W, ili da se prebacimo na stražnji panel gdje su dva USB4 porta koje omogućava Intelov JHL8540 kontroler - budućnost USB-a je stigla. Tako je nova Heroica kao i uvijek poseban komad hardvera koji je namijenjen entuzijastima, zaljubljenicima u PC koji su spremni izdvojiti traženi nemali novac kako bi još dugo uživali u tehnologijama koje donosi.