asus_dual_rx580_oc_1 asus_dual_rx580_oc_2

Asus je i kod RX 5xx serije nastavio s proizvodnjom nešto pristupačnijih Dual modela, koji ne spadaju u ROG Strix obitelj kartica. Pred nama je Dual RX580 s 8 GB video memorije i s tvornički podignutim taktovima u odnosu na referentnu RX 580. Dual RX 580 donosi sve uobičajene tehnologije kao što je Auto Extreme način proizvodnje, ima Super Alloy II komponente napojnog sklopa, zatim ventilatore s IP5x certifikatom, jednake video izlaze kao i skuplje Strix izvedbe te istu softversku podršku.

asus_dual_rx580_oc_3 asus_dual_rx580_oc_4

Vanjski dizajn kutije je zadržan od Dual RX 480 kartice sa snježnim tigrom u glavnoj ulozi. Unutarnje je pakiranje je klasično Asusovsko pri čemu je kartica izvrsno zaštićena u debeloj stiro-pjeni i u antistatičkoj vrećici. Bundle je vrlo siromašan i sastoji se samo od SpeedSetup knjižice i medija s upravljačkim programima i aplikacijama (GPU Tweak II, Xsplit Gamecaster).

asus_dual_rx580_oc_5

Za razliku od prošlogodišnjeg modela koji je bio potpuno bijelog oklopa, Asus se ove godine odlučio vratiti klasičnoj crnoj boji s tek ponekim bijelim akcentom. Oklop je naravno plastičan a služi i kao nosač za dva 95-milimetarska ventilatora (otud naziv Dual). Ventilatori su statični sve do oko 55°C, a iznad te temperature se zavrte kako bi ohladili aluminijski hladnjak s dvije 8-milimetarske toplovodne cijevi. Cijevi imaju direktan kontakt s grafičkim procesorom (DirectCU II), a na njima je baza od jednog bloka aluminija. Na bazu su montirani tanki aluminijski listovi koji su povezani spajanjem, a na svakom od krajeva se nalazi završetak po jedne toplovodne cijevi. Na vrhu je kartice montiran i jedan aluminijski nosač koji učvršćuje čitavu konstrukciju, a i na MOSFET-ima se nalazi zaseban aluminijski blok. Hladnjak je zadovoljavajuće efikasan, no ventilatori se vrte na dosta visokih 2.000 okretaja u minuti pri čemu proizvode buku od oko 50 dB. Nije preglasno, no ipak je dosta čujno.

asus_dual_rx580_oc_6

RX 580 GPU je malo veći potrošač pa stoga ne čudi da i hladnjak mora biti pošteno dimenzioniran kao na Strix RX 580 kartici. U suprotnom, ako je manji kao na Dualki, onda je i bučniji. Ipak, manje dimenzije imaju svojih prednosti jer kartica stanje u manja kućišta, a ova je dužinom od 242 milimetra za 56 kraća od Strixa.

Spomenuti RX 580 grafički procesor radi na Gaming profilu (tvornički) na 1.360 MHz, a u GPU Tweak II softveru ga je moguće prebaciti i na OC profil – 1.380 MHz. Ipak, provjerom GPUZ loga smo utvrdili kako  zapravo vrlo rijetko ikada radi brže od na 1.320 MHz. Takt se kretao sve od 1.235 pa do oko 1.316 MHz u ovisnosti o igri. Tek smo u dva navrata vidjeli kako takt na par sekunda skoči na 1.353 – 1.360 MHz, a prosjek u svim testiranim igrama je bio oko 1.280 MHz (ugrubo).

asus_dual_rx580_oc_7

GDDR5 memorije je na kartici 8 GB (8196 MB). Samsungova je i radi na okruglih 2.000 MHz s efektivnim data rateom od 8 Gbps. Komunikacija se jasno odvija putem sabirnice ukupne širine 256-bita, a propusnost je 265 GB/s. Kartica (baš kao i Strix) ima pet video izlaza – 2x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0 (VR Friendly) i 1x DVI-D.

asus_dual_rx580_oc_8

Jedan je 8-pinski PCIe Power konektor potreban za kao dodatno napajanja, a pa je maksimalna snaga koju može iskoristiti 225 W, premda je službeni TDP niži. Kartica standardno podržava Eyefinity, CrossFire i FreeSync tehnologije, kao i DirectX 12, Vulkan i OpenGL 4.5 API-e.

asus_dual_rx580_oc_9

GPU Tweak II aplikacija može poslužiti za nadzor parametara rada, za odabir jednog od tri tvornička profila ili pak za overclocking u Professional modu.