asus_e5_pro_v5_1 asus_e5_pro_v5_2

Nedavno smo testirali jednu ASRockovu ploču s Intelovim C232 serverskim čipsetom, a sada nam je u lab sletjela jedna Asusova. Ova ploča čak ima gamerske pretenzije iako znamo da C232 ne podržava overclocking pa čak ni brzinu DDR4 memorije iznad 2133 MHz. Ipak, ima kvalitetnu audio jedinicu, podržava SLI i CrossFireX tehnologije, ima USB 3.1 Type A i C konektore te M.2 Socket 3 konektor. Uz to, donosi i podršku za single socket serverske Xeon procesore čiji memorijski kontroler podržava ECC memoriju, a tu su i vPro te Trusted Execution tehnologije. Ploča dolazi u kutiji sličnog dizajna ostatku Pro Gaming serije sa svim bitnim informacijama o proizvodu, kao i podatku o Invite Code-u za World of Warships petnaestodnevni Premium račun koji je sastavni dio bundlea.

asus_e5_pro_v5_3

Kada smo kod bundlea spomenimo kako uz ploču u kutiji nalazimo i debeli korisnički vodič, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, zaštitu za stražnji I/O panel, četiri SATA kabela, sedam plastičnih vezica za aranžiranje kabela, vijak i odstojnik za M.2 uređaje a tu je i seta naljepnica za obilježavanje kabela.

asus_e5_pro_v5_4

ASRockova je E3V5 WS ploča bila malo rudimentarnijeg dizajna i uža, ASUS donosi puni ATX format i bogatiju opremu uz kvalitetnije komponente. I napojna je jedinica malo robusnija, s većim aluminijskim hladnjacima koji dobro obavljaju svoj posao i ne zagrijavaju se. Kao što smo na početku rekli, ova ploča čak u svojem imenu nosi Gamerski predznak, i malo je neobično što će takvo nešto u workstation svijetu, no očito je kako Asus računa na to da se i (polu)profesionalci ponekad igraju. Dizajn ploče je očito okrenut ka igračima, pa se na crni PCB i crne elemente, crveni hladnjaci vrlo dobro uklapaju.

asus_e5_pro_v5_5

Kao što znamo, C232 čipset nije toliko napredan kao Z170 i fali mu primjerice podrška za DDR4 memoriju bržu od 2133 MHz, ne podržava overclocking, ima samo osam PCIe 3.0 stazica, podršku za šest USB 3.0 portova, šest SATA 6 Gbps portova a ne podržava ni vPro i Rapid Storage tehnologije koje su rezervirane za jači C236 čipset. No, ukoliko i gradite radnu stanicu teško je da će te overclockirati ili baš iskoristiti sve što Z170 može ponuditi, a opet svaki će od E3 Xeona moći iskoristiti i jače grafičke kartice, pa čak i one u SLI i Crossfire polju.