Ploča dolazi u kutiji malenih dimenzija koje daju naslutiti njen Mini-ITX format. Kutijom prevladava plava boja, a Asus na prednjoj strani nije propustio nabrojati sve bitne značajke i opremu koja dolazi s pločom. Na stražnjoj su strani, podržane tehnologije detaljnije opisane, pa tako saznajemo kako je ploča opremljena EFI BIOS-om, što je karakteristika većine novih Asusovih ploča, te kako je i poznata MemOK! funkcija prisutna. Unutar kutije je ploča zapakirana u antistatičku vrećicu te dodatno zaštićena kartonom.

Bundle uz E35M1-I je solidan, a sastoji se od kratkih uputa za instalaciju, iscrpnih korisničkih uputa za rad, DVD-a s upravljačkim programima i aplikacijama, dva SATA 6G kabela, zaštitnog lima za stražnji I/O panel te dvije WLAN antene. Sve što treba za rad je dakle tu.

Ploču malenih Mini-ITX dimenzija (17×17 cm), gotovo u potpunsti prekriva masivni hladnjak. Kao što smo vidjeli kod Foxconnovog modela, zagrijavanje APU-a pod opterećenjem nije zanemraivo, pa Asus ništa nije htio prepustiti slučaju. PCB je crni, a plastični utori i konektori su plave ili bijele boje. Mnoštvo opreme na ploči ostavllja dojam natrpanosti i gužve, no zapravo je sve orkanizirano kako treba i layout je vrlo dobar. Sve je relativno lako dosegnuti, a tek je dva tro-pinska konektora za ventilatore malo teže dosegnuti (nalaze se između stražnjeg I/O panela i hladnjaka. Kvaliteta korištenih materijala i izrade je na visokom nivou, na što nas je uostalom Asus i naviknuo.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus E35M1-I

Podržani
procesori

AMD Zacate Dual Core APU, max. 18W

Čipset

AMD FCH A50 (Hudson M1)

Memorija

2 x DIMM, Max. 8 GB, DDR3 1066/800 Non-ECC,Un-buffered Memory

Utori
za proširenja

1 x PCIe x16 slot (podrška samo za x4 kartice)

VGA

AMD Radeon HD 6310, DX11

Pohrana
podataka

Hudson M1:

– 5 xSATA 6.0 Gb/s ports
– 1 xExternal SATA 6Gb/s

LAN Realtek RTL8111E Gigabit LAN
Audio ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC
– DTS Surround Sensation Ultra-PC
Interni
konektori

1 x USB 3.0/2.0 connector(s) support additional 2 USB 3.0 ports
2 x USB 2.0/1.1 connector(s) support additional 4 USB 2.0 ports
1 x MemOK! switch
5 x SATA 6.0Gb/s connectors
1 x CPU Fan connector(s)
1 x Chassis Fan connector(s)
1 x Chassis Intrusion connector
1 x S/PDIF Out connector
1 x 4-pin ATX 12V Power connector
1 x 24-pin EATX Power connector
1 x Front panel audio connector
1 x System Panel connector
1 x Turbo Key II switch

USB

2 x NEC Controller:
– 4 x USB 3.0/2.0 ports (2 ports at mid-board, 2 ports at back panel)
Chipset built-in:
– 8 x USB 2.0/1.1 ports (4 ports at mid-board, 4 ports at back panel)

Asus Unique

ASUS CrashFree BIOS 3
AI Suite II
TurboKey II
Mem OK!
Q-FAN
Anti-surge
DTS Surround Sensation UltraPC
ASUS@Vibe Support

BIOS 32 Mb Flash ROM , AMI BIOS, PnP, DMI 2.0, WfM 2.0, ACPI 2.0a, SM BIOS 2.6
Format Mini-ITX; 17 x 17 cm

 

Rashladni sistem ploče je u potpunosti pasivan, no i znatno napredniji od onoga kakav smo vidjeli na Foxconnici. Veliki aluminijski hladnjak, tj. njegove bakrene pločice nasjedaju na ključne čipove na ploči – E-350 i Hudson M1 čipset. Bakrene su pločice pak montirane direktno na tri toplovodne cijevi koje toplinu odvode u gornji dio hladnjaka sastavljen od tankih aluminijskih listova. Kako bi prijanjanje bilo čim bolje, hladnjak je vijcima na oprugama pričvršćen s donje strane ploče. Koliko je hladnjak efektivan saznat ćemo iz testova, a ovako na prvi pogled vjerujemo kako je zasigurno učinkovitiji od Foxconnovog.

Jednom kada masivni hladnjak uklonimo, otvara nam se pogled na raspored komponenata, kontrolera, utora i ostale opreme. Hudson M1 čipset zauzima centralno mjesto na ploči a do njega je E-350 APU kodnog imena Zacate. Kao što smo i ranije pisali Zacate jezgru na BGA pakiranju čini dvojezgreni Bobcat x86 procesor napravljen u 40 nm proizvodnom procesu (1MB L2 cache, 64-bit FPU, C6 i power gating, out-of-order execution engine, dual-issue), mreža SIMD mehanizma (DX11 kompatibilnost), UVD mehanizam treće generacije (H.264, VC1, DixX/Xvid, Dolby TrueHD i DTS-HD MA bitstreaming preko HDMI-a), memorijski kontroler (DDR3 800-1066, 2 DIMM-a, 64-bit) i sabirnica te sučelja za videoizlaze i PCIe x4. Sve je ovo smješteno na svega 75 mm2 površine. Na APU se preko unificiranog medijskog sučelja u ovom slučaju nadovezuje Hudson M1 čipset. M1 je kao i D1 napravljen u 65nm proizvodnom procesu, ima površinu od 28 mm2, te TDP od 4.7W. Podržava do 4 x PCIe x1 2.0. 6 x SATA 6Gbps, 14 x USB 2.0, Ethernet 10/100 Mbps i High Definition Audio 7.1. E-350, Zacate APU radi na brzini od 1.6GHz te ima 18W TDP. Grafička HD 6310 jezgra ima 80 stream procesora (VLIW-5), radi na 500MHz, a maksimalno joj je moguće dodijeliti 512MB radne memorije (64-bitno sučelje). Uz E-350, AMD nudi i E-240 Zacate APU, te dva Ontario APU-a – C-50 i C-30. Ovaj Asusov E35M1-I Deluxe model je najopremljeniji u njihovoj gami, te povrh onoga što čipset omogućava donose i NEC-ovi USB 3.0 kontroleri s podrškom za 4 x USB 3.0/2.0 porta (2 porta na ploči i 2 porta na stražnjem panelul). Za zvuk se brine Realtekov ALC892 8-kanalni High Definition Audio kontroler, a za LAN povezivost Realtekov RTL8111E Gigabit LAN kontroler. Ploča donosi i integrirani Bluetooth (na stražnjem I/O panelu), te WiFi karticu (iznad PCIe utora) po 802.11n standardu s dvije antene. Iznad WiFi kartice smjestio se i poznati MemOK! gumb kojim provjeravamo kompatibilnost radne memorije, odnosno automatski podešavamo postavke memorije koja je van parametara ploče. N aploči su 2 x DIMM utora koji podržavaju DDR3 memoriju brzine do 1066MHz (Asusov EFI ide do 1333MHz) maksimalnog kapaciteta 8GB.

 

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 Keyboard/Mouse Combo port
  • 1 x DVI
  • 1 x HDMI 1.3b
  • 1 x Eksterni SATA 6Gb/s port
  • 1 x LAN(RJ45) port
  • 4 x USB 2.0/1.1
  • 1 x S/PDIF Out (optički)
  • 1 x Bluetooth 3.0 adapter
  • 2 x WiFi porta za antene (N standard)
  • 3 x Audio jack-a

Uz ploču dolazi i standardan set softvera, te Bluetooth, WiFi i AMD-ovi upravljački programi. Bluetooth funkcionira vrlo dobro i bez većih je problema moguće upariti bilo koji uređaj sa pločom. WiFi sa dvije antene funkcionira po 802.11n standardu, te radi odlično. Zbog 802.11g Routera kojeg imamo n standard nismo isprobali, no vjerujemo kako radi besprijekorno. Asus AISuite II je vrlo korisna aplikacija za nadzor bitnih parametara ploče kao i temperatura.

BIOS je Asusova EFi inačica koji smo vidjeli kod Sandy Bridge matičnih ploča a donoi Easy i Advanced način rada. Ono najzanimljivije je da podržava overclocking! Da, dobro ste pročitali, ovaj Fusion sistem se može overclockirati. Overclockira se podizanjem FSB-a, a i mogućnost izmjene različitih napona je vrlo raznolika. Kao i u svakom drugom Asusovom EFI-u, moguće je spremiti do osam različitih profila. Overclocking smo naravno isprobali, a rezultate će te moći vidjeti na sljedećoj stranici. Sve ostalo u ovom EFI-ju je standarno i korisnici će se lako snaći i u Advanced dijelu.