ASUS EA_AC87 ASUS EA_AC87

ASUS EA_AC87 ASUS EA_AC87

Asusov novi bežični „Access point“ ima mnoge odlike na koje smo navikli, poput više gigabitnih mrežnih priključaka, četiri antene i podršku za 802.11ac, pa tako ne predstavlja radikalno nov uređaj. Ono što ga čini zanimljivim je nešto niža cijena od sličnih uređaja, jednostavnost ali i među prvima u svijetu podrška za 4×4 komunikaciju s klijentima.

ASUS EA_AC87

Nešto jednostavnijeg je izgleda nego prethodnici a cjenovno bi trebao biti pozicioniran između jeftinijeg „N“ routera RT-N18U i skupljeg „AC“ routera RT-AC87U.Pošto mu cijena još nije formirana za naše tržište možemo o njoj samo nagađati ali konačna cijena u EU bi trebala biti oko 160€ dok ga nestrpljivi već mogu nabaviti na eBayu za oko 190$.

ASUS EA_AC87

Punog imena EA-AC87, wireless AC1800 media bridge / access point, dolazi u relativno malom kućištu sa manjim antenama nego što smo ih do sada viđali. Razlog tome je što su antene napravljene samo za rad na 5 GHz (gdje je valna duljina kraća pa su i antene manje). Uređaj je baziran na Quantenna QT3840BC čipu unutar kojega je dvojezgreni ARC700 procesor na 500MHz.

ASUS EA_AC87

Sa stražnje strane se nalazi redom: ulaz za napajanje (12V i 1,5A za maksimalno 18W), gumb za on/off i ukupno pet gigabitnih ethernet portova.

ASUS EA_AC87

Sprijeda se nalaze LED indikatori „power“, „ethernet“ i nakon njih 5 indikatora snage signala, koji bi nam trebali omogućiti da jednostavno saznamo trenutnu snagu signala. Ovo će biti korisnije u „media bridge“ modu rada nego kada uređaj radi kao access point. Dodatno, sa strane se nalaze još i prekidač za način rada, koji omogućava izmjenu access point ili media bridge načina rada, naravno ako smo podesili sve postavke preko web sučelja. Pored ovog gumba je WPS gumb, gumb za paljenje/gašenje LED lampica (koji radi!) a zadnji je mali reset gumb za vraćanje na tvorničke postavke.

ASUS EA_AC87

Kućište s donje strane ima utore za vijke pa ga je moguće pričvrstiti na zid bez puno komplikacija. Dodali bi samo još da je lijepi dizajn i dalje prisutan pa se nitko neće sramiti imati ovaj uređaj uz ostale, jedina zamjerka mu je što je sjajno crn pa se prašina i otisci prsta lako vide.