Asus Echelon Forest Asus Echelon Forest

Nakon moćnih STRIX 7.1 slušalica, na red su došle i jedne iz poznate Echelon linije koje nose ime Forest. Riječ je o gamerskim slušalicama sa “šumskim” kamuflažnim uzorkom. Prije točno dvije godine smo testirali Camo model s digitalnim uzorkom, kojeg ovaj Forest nasljeđuje ali i nadopunjuje. Kao i Camo, Forest su multiplatformske igračke slušalice s Neodimijskim magnetima promjera 50mm, integriranim mikrofonom, a sposobne su prigušiti do 30 dB okolne buke za bolje FPS iskustvo. Uz ovakve slušalice Asus ima i Xonar U7 Echelon Edition osam-kanalnu eksternu zvučnu karticu sa Sonic Radar softverom, a uz spomenuti Camo tu je i Navy izvedba s “digitalnom” mornaričkom kamuflažom. Uz audio periferiju, Asus u Echelon seriji nudi i miš, podlošku za miševe te mehaničku tipkovnicu kako bi vojni dojam bio potpun.

Asus Echelon Forest

Uz slušalice dolazi i prigodna vrećica za njihovo čuvanje i prenošenje, zatim audio adapter, audio/mic splitter kabel te upute za korištenje. Dodatni adapteri i splitteri su potrebni jer su Forest slušalice multi-platformske, a to znači da ih je moguće spojiti na PC,Mac, tablete, smartfone ali i Playstation 4 konzolu. Unutar kutije su slušalice dobro zaštićene u  plastičnom kalupu, te su pričvršćene vezicama kako se ne bi pomicale tijekom transporta.

Asus Echelon Forest

Forest se dizajnom, materijalima i kvalitetom plastike zapravo nimalo ne razlikuju od Camo ili Navy modela, a kao i one, dizajnirane su na način da se svide igračima pucačina u prvom licu. Klasična kamuflažna boja ih odvaja od one “digitalne” u Camo i Navy verzijama, pa je samo stvar ukusa kupca koje će odabrati. Slušalice imaju velike 100mm jastučiće koji u potpunosti prekrivaju uho, i uz prigušenje vanjske buke do 30 dB vrlo su udobne za nošenje. Površine koje nasjedaju na glavu vrlo su mekane, presvučene su umjetnom kožom i podložene debelom i udobnom pjenom. Pri dugotrajnom nošenju znaju zagrijati kožu no to je jednostavno tako. Masa im je 268 grama i nisu “teške” nakon višesatnog nošenja.

Asus Echelon Forest

Zbog mogućnosti izvlačenja slušalica iz nosača za oko 3.5 cm vrlo lako se prilagođavaju veličini glave igrača. Slušalice su robusne i vjerujemo kako će izdržati torture LAN partya ili pak svakodnevno nošenje prilikom igre.

Kabel je upleten i dug oko 1.2 m, što uz splitter od 1.3 m, čini 2.5m ukupne dužine, a to je dovoljno dugačko za komfornu upotrebu. Na jednoj trećini dužine od slušalica nalazi se kontroler glasnoće na kojem je i tipka za uključivanje i isključivanje mikrofona, te kopča kojom kontroler možemo fiksirati na željeno mjesto. Na kraju kabela su odvojeni pozlaćeni jackovi za mikrofon i zvučnike.

Asus Echelon Forest

Unutar zvučničkih kutija kao i do sada, nalaze se 50 mm driveri s magnetima od neodimija, koji su poznati zbog svojeg snažnog i trajnog magnetskog djelovanja. Osjetljivost je 100 dB, uz maksimalnu snagu od 50mW. Frekvencijski odziv je od 20Hz do 20kHz, a impedancija je 32 Ohma. U lijevu je slušalicu ugrađen i bi-direkcionalni mikrofon koji ima osjetljivost od -42 dB te frekventni raspon od 100 do 10000 Hz. Mikrofon je moguće sakriti u kućište, ali i izvući za oko 12 cm, a nalazi se na vrhu mekog i savitljivog kabela pa se lako prilagođava.

O kvaliteti zvuka smo već ranije pisali, no ponovimo kako je čist, moćan te i dalje malo prenaglašen u visokim tonovima. Srednji i niski tonovi su vrlo dobri, a kako za igranje ove slušalice mogu dobro poslužiti i za slušanje glazbe. 50 mm driveri donose nešto veću preciznost u odnosu na starije 40 mm modele. Echelon Forest se na našem tržištu prodaju za oko 600 kn što svakako nije mali iznos (vani oko 90 €), no opravdavaju ga kvalitetom izrade i zvuka koji proizvode.