asus_strix_gtx1060_1 asus_strix_gtx1060_2

Abecednim redom je prva na redu za opis Asusova kartica. Nakon testa MSI-eve GTX1060 Gaming X kartice u kojem smo vidjeli koliko je GTX1060 moćna, ovaj test će biti samo potvrda toga, ali i mogućnost da vidimo kako kartice rade u izvedbi dva žestoka konkurenta. Asus kao i uvijek puca visoko s ovim STRIX modelom, a uz dvije STRIX izvedbe su predstavili još tri GTX1060 kartice – dvije DUAL verzije (jednu OC i drugu non-OC), koje imaju bijelo obojane hladnjake i dva ventilatora te su namijenjene korištenju uz Signature seriju matičnih ploča, a tu je i Turbo verzija koja ima hladnjak zatvorenog tipa s turbinskim ventilatorom i standardnim taktovima. Kartica koju mi danas testiramo je STRIX OC koja dolazi s najvišim tvorničkim taktovima od svih modela.

 asus_strix_gtx1060_3

U tipičnom ROG STRIX stilu, kartica je smještena u prigodno dizajniranu kutiju s objašnjenjima svih tehnologija koje donosi, dok je unutar kutije odlično zaštićena od eventualnih mehaničkih oštećenja. Uz karticu Asus daje i četiri ROG velcro vezice za aranžiranje kabela, SpeedSetup knjižicu i medij s upravljačkim programima i aplikacijama kao što su GPU Tweak II i AURA. Uz to tu je i “invite kod” za Diana Cruiser brod i 15-dnevni Premium račun u World of Warships igri.

 asus_strix_gtx1060_4

Kartica je dimenzijama (29.8 x 13.4 x 4 cm), i dizajnom identična GTX1080 STRIX modelu kojeg smo testirali još tamo sredinom lipnja. To znači kako ima isti onaj plastični pokrov za hladnjak koji je ujedno i držač za tri 90 mm ventilatora, a ima i ugrađene RGB LED-ice za AURA osvjetljenje. Hladnjak hladnjak je isti onaj DirectCu III, koji se sastoji od dva velika bloka s aluminijskim rebrima međusobno spojena s pet debelih bakrenih toplovodnih cijevi. Niklane toplovodne cijevi ostvaruju direktan kontakt s površinom GPU-a, čime se toplina efikasnije prenosi na aluminijska rebra.

Asus je i ovdje koristio patentirani dizajn lopatica ventilatora za efikasnije hlađenje, a hibridni rad je i ovdje primijenjen. To u praksi znači kako ventilatori miruju do otprilike 58°C (što je za tri °C) niže nego kod GTX1080, nakon čega se zavrte do otprilike maksimalnih 1650 okretaja u minuti što je oko 500 okretaja niže nego kod GTX1080 pa je i rad tiši.

 asus_strix_gtx1060_5

Na stražnjoj se strani kao i kod GTX1080 nalazi aluminijska ploča za pojačanje konstrukcije ali služi i kao veliki heatsink. Za razliku od GTX1080 ovdje nemamo osvijetljeni ROG logo, nego je on samo otisnut na površinu ploče, a i ostali su elementi malo tamnije otisnuti nego kod GTX1080. Kao i kod jače kartice i tu je korištena Super Alloy Power II tehnologija pri čemu je napojna jedinica isto kontrolirana od strane DIGI+  kontrolera, a donosi 6 + 1 fazni dizajn.

Ispod hladnjaka se nalazi GP106 grafički procesor koji je napravljen u 16 nm FinFET tehnologiji, a na 200 mm kvadratnih površine broji impresivnih 4.4 milijarde tranzistora. Ima 1280 CUDA jezgri, 48 ROP jedinica i 80 teksturnih jedinica. Čip radi na maksimalnom boost taktu od 1873 MHz i baznom taktu od 1645 MHz. Uz pomoć GPU Tweak II softvera ga je moguće postaviti u tzv. gaming mode gdje bi trebao raditi na 1620/1847 MHz. Ti taktovi bi mu ujedno trebali biti i “defaultni” no out-of-the-box je ova kartica radila na maksimalnim taktovima. Ipak, ova cijela priča ionako pada u vodu pregledom GPU-Z loga iz kojega se vidi kako GPU najčešće boosta sve do 2050 MHz.

Na kartici se nalazi i 6 GB (6144 MB) Samsungove GDDR5 memorije, koja s GPU-om komunicira putem 192-bitne sabirnice, a radi na efektivnih 8208 Gbps (2052 MHz). Maksimalna teoretska propusnost pri tome iznosi 197 GB/s.

asus_strix_gtx1060_6 asus_strix_gtx1060_7

Kartica ima pet video izlaza – 1x DVI-D, 2x HDMI 2.0 (VR friendly) i 2x DisplayPort (1.4). Na stražnjem se dijelu nalazi jedan 8-pinski PCIe Power konektor pa je ukupni teoretski TDP 225 W. Na stražnjoj se strani nalaze i dva četiri pinska konektora za ventilatore čiju će brzinu vrtnje diktirati sama kartica po potrebi i u ovisnosti o trenutnom opterećenju. O tehnologijama koje Pascal podržava smo već nekoliko puta pisali pa tu nećemo duljiti, a spomenimo samo GameWorks, Ansel, itd. AURA osvjetljenje je isto kao i kod GTX1080, baš kao i pripadajući softver pa ni tu nećemo duljiti.