Asus GTX660Ti DCU II TOP vs. Gigabyte GTX660Ti OC & SLI performanse

Datum objave 16.08.2012 - Krešimir Matanović

Asus GTX660Ti DCU II TOP

Asus je za Kepler seriju kartica unificirao dizajn pakiranja ali i rashladnog sistema. Sve tri kartice koje smo do sada testirali, GTX680 DCU II TOP, GTX670 DCU II TOP i ova imaju identičan dizajn kutije. Jedine su razlike naravno u natpisima i pokojem sitnom detalju. Na stražnjoj je strani raščlanjen DCU II rashladni sistem te objašnjeno DIGI+ VRM napajanje i GPU Tweak aplikacija.

Za razliku od prethodna dva modela, promjene su se desile u unutrašnjosti. Kartica je sada pakirana na malo drugačiji način, tj. stegnuta je najlonom pričvršćenim za kartonski omotač. Bundle, koji se sastoji od DVI to VGA adaptera, jednog šest pinskog PCIe power adaptera, uputa za brzi početak rada i medija s upravljačkim programima i aplikacijama nije ni malo bogat, a odraz je to male zarade koju Nvidijini partneri imaju na ovim proizvodima.

Sama je kartica vrlo slična mnoštvu ostalih DCU II modela koje smo do sada imali prilike testirati. Karakterizira ju masivan aluminijski poklopac koji je ujedno i nosač za dva ventilatora, koji joj dužinu povećava na punih 28 cm. Mat crni PCB je inače dugačak 23 cm, a ukupna je visina kartice 15 cm. Masivan poklopac i masivni aluminijski hladnjak sa tri dugačke toplovodne cijevi ovoj kartici težinu podižu na čak 714 grama. Ispod svega ovoga se nalazi GK104 grafički procesor koji je identičan onome na GTX670 kartici, osim činjenice da mu je jedan 64 bitni memorijski kontroler ugašen. To znači kako mu je u odnosu na originalni GK104 ugašena jedna SMX jedinica, te ima 1344 stream procesora ili ti CUDA jezgre. Broj teksturnih jedinica je 112, a razlika u odnosu ne onaj na GTX670 kartici je u broju render back endova. Sada ih je umjesto 32 osam manje - 24. Grafički procesor radi na 915MHz osnovnog takta, te 980MHz u boostu kao i kod GTX670 kartica. Na ovoj su Asusovoj DCU II TOP verziji, taktovi podignuti na 1059MHz za osnovni takt, odnosno 1137MHz u boostu. Na kartici se ukupno nalazi 2GB Hynixove memorije koja sa GPU-om komunicira preko 192 bitne sabirnice brzinom od 6.008MHz efektivno. Memorijska je propusnost 144.2 GB/s, tj. za oko očekivanih 25% manje nego kod GTX670.

Kartica ima osam faznu jedinicu napajanja koja je podijeljena na šest faza za GPU i dvije za memoriju sa Digi+ VRM čipom koji se brine za kontrolu. Pod opterećenjem, kartica će tipično trošiti oko 134W snage u većini aplikacija koje ju neće "tjerati" do krajnjih granica, dok se pod punim opterećenjem može potrošiti i do 165W što i sami možemo kontrolirati putem aplikacije za overclocking (+123%). Za dodatno napajanje energijom potrebno je prikopčati dva dodatna 6-pinska konektora koja su na Asusici okrenuta prema van (PCB je izrezan i orijentacija je drugačija zbog hladnjaka).

Kartica ima četiri video izlaza - dva dual-link DVI-a, jedan HDMI i jedan DisplayPort konektor. Standardno podržava 3-way SLI kombinaciju, s konektorima na uobičajenom mjestu. Kartica ima PCIe 3.0 sučelje, podržava DX11.1 i OpenGL 4.2 API-e, te standardne 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA i PhysX tehnologije. Kao što znamo sve Kepler kartice imaju novi display mehanizam, koji je napravljen za novu generaciju 4k i 3GHz HDMI monitora, te za multi-display igranje sa NVIDIA Surround tehnologijom, multi-stream audio, i poboljšano transkodiranje video materijala. Display mehanizam na GTX 660Ti kartici može simultano pogoniti do četiri monitora, s podrškom za nativni Surround iz jedne kartice. Kartica podržava i hardverski video H.264 encoder NVEC, a aplikacije mogu birati žele li koristiti NVENC ili tradicionalno softversko kodiranje. NVENC nudi kodiranje video materijala full HD rezolucije (1080p), do osam puta brže od realnog vremena, podržava H.264 Base, Main i High Profile Level 4.1 (isti kao i Blu-ray standard), Multiview Video Coding, te kodiranje do 4096x4096. Uz Asusovu karticu dolazi i poznati GPU Tweak koji uz standardne mogućnosti podizanja taktova GPU-a i memorije, nudi i promjenu brzine vrtnje ventilatora, promjenu maksimalne snage grafike (TDP-a) na 115% (koristili smo stari Tweak koji još ne dozvoljava povećanje na obećanih 123%), te promjenu napona grafičkog procesora. Uz to je moguće i koristiti in game video snimanje u 720p rezoluciji, spremati OC profile i vršiti nadzor temperatura, napona i taktova.

Gigabyte GTX660Ti OC Version

Gigabyteica dolazi u nešto manjem pakiranju s poznatom grafikom i poznatim Windforce hladnjakom. Sa stražnje strane saznajemo kako je sazdana na poznatoj UltraDurable VGA tehnologiji izrade, te kako je Windforce hladnjak oplemenjen TriangleCool tehnologijom koja je zapravo oblik aluminijskih listova i nastavak borbe sa turbulencijom zraka čime se smanjuje buka i povećava efikasnost.

Kartica je standardno pakirana, a bundle je jednako siromašan kao i kod Asusa - dva 6-pinska PCIe Power adaptera, vrlo šture upute za korištenje i medij s upravljačkim programima i aplikacijama. Kartica je zaštićena u antistatičkoj vrećici i debeloj stiro-pjeni.

Svojim nas izgledom i oblikom hladnjaka ova kartica podsjeća na ranije viđena i testirane Gigabyte kartice, a glavno su joj obilježje dva velika 100 mm ventilatora u plastičnom nosaču i pokrovu trodijelnog aluminijskog hladnjaka. Svaki od tri dijela hladnjaka je povezan sa bakrenim toplovodnim cijevima, a ukupan je dojam veće prozračnosti nego kod Asusa. Ipak, ova kartica ostavlja i jeftiniji dojam nego Asusica, unatoč činjenici da ima jednako kompleksnu napojnu jedinicu s digitalnim kontrolerom. Kartica je i manjih dimenzija od Asusice te mjeri 21.1 cm dužine PCB-a, 26.5 cm ukupne dužine i 13 cm visine. Jednostavnija konstrukcija i manje dimenzije su rezultirale i znatno manjom masom od 554 grama. GK104 čip na ovoj kartici kuca na 1033MHz osnovnog takta i 1111MHz u boostu, što je malo niže nego kod Asusa. Ista Hynixova memorija radi na 6.008MHz efektivno uz propusnost od 144.2GB/s.

Baš kao i Asusica i Gigabyteica ima TDP od oko 134W, i trebaju joj dva ekstra 6-pinska PCIe Power konektora za rad. Standardno ima dva dual-link DVI-a, jedan HDMI i jedan DisplayPort konektor, podržava 3-way SLI kombinaciju, DX11.1 i OpenGL 4.2 API-e, te 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA i PhysX tehnologije. Sve već rečeno za Asusov model se u jednakoj mjeri translatira i na ovaj pa tu nećemo dužiti. Gigabyte za overclockiranje svoje kartice daje poboljšanu OC Guru II aplikaciju koja standardno nudi mogućnost praćenja napona i temperatura, izmjenu minimalnog napona GPU-a, izmjenu brzine vrtnje ventilatora te taktova procesora i memorije. Uz to, spremiti je moguće do pet različitih profila, postaviti kombinaciju tipaka za brzi prikaz na ekranu te ostvariti online kontakt s Gigabyteovom podrškom.

Test sistem, način testiranja i overclocking

 

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus Rampage IV Extreme

Procesor(i)

Intel Core i7 3960X

Memorija

4x 4GB DDR3 G.Skill @ 1866MHz

Grafičke kartice

ASUS GeForce GTX660Ti DCU II TOP,

Gigabyte GeForce GTX660Ti OC Version

Driveri: Forceware 305.37

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake Grand 1.05kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11
3DMark 2011 Latest patch
Battlefield 3

Maximum details, DX11, HBAO ON, Multiplayer - Conquest Large

Crysis 2 v1.9, DX11, Maks. detalji, Fraps
Heaven Benchmark v.2.5
Hard Reset Demo Max. Details
Batman Arkham City DX11, max. detalji, in game benchmark
DIRT 3 Maks. detalji, DX11
Shogun 2 Maks. detalji, DX11
SniperElite V2 Benchmark, preset
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

 

Test se sistem bazira na Asusovoj Rampage IV Extreme ploči, Intelovom i7-3960X procesoru i ukupno 16GB (4x 4GB) G.Skillove radne memorije brzine 1866MHz. Set benchmarka koji smo koristili poznat je iz naših ranijih testova, a za usporedbu smo koristili ranije dobivene rezultate s Asusovom GTX680 DCU II karticom, s kojom smo simulirali i osnovnu GTX680 (sniženjem taktova na referentne vrijednosti), zatim GTX670 DCU II, s kojom smo odsimulirali i običnu GTX670, te Gigabyte GTX560Ti SOC karticu koja je odglumila referentnu GTX560Ti a na SOC taktovima i otprilike GTX570 performanse. Uz to Gigabyteova je GTX580 SOC poslužila kao osnovica za referentnu GTX580 (sniženjem taktova), a rezultate će te vidjeti i na SOC taktovima. Vrtjeli smo i AMD-ovu referentnu HD7970, zatim HD7970GHz, te HD7950 (referentnu i TOP) kartice kako bi imali potpunu sliku novog high-end segmenta. Koristili smo različite drivere jer ne žele sve kartice raditi sa najnovijima. Za GTX670 smo koristili 301.34, za GTX680 i GTX560Ti 301.10, te za GTX580 najstarije 295.73. Test zagrijavanja i potrošnje smo proveli sa Hard Reset i DiRT3 naslovima koji su se pokazali kao najveći potrošači resursa grafičkih kartica i test mašine. Kao i uvijek mjerena je potrošnja cijelog sistema. Specijalno za ovaj test vrtjeli smo Asusicu i Gigabyteicu u SLI kombinaciji pri čemu se Asusica taktovima prilagodila sporijoj Gigabyteici, a u svim testovima osim sitnih greškica u Crysisu 2 sa ovom kombinacijom nije bilo problema. Asusovu smo karticu spustili na referentnih 915MHz pa će te vidjeti i približne rezultate referentnog Nvidijinog modela, kako bi ga mogli usporediti sa referentnim GTX670.

Za overclocking smo koristili tri alata - Asus GPU Tweak, Gigabyte OC Guru II i EVGA-in Precision Tool. S obzirom da još nema 100% službenih alata koji podržavaju GTX660Ti kartice, nakon dužeg smo istraživanja zaključili kako je EVGA-in alat najbolji odnosno najstabilniji i s najboljim rezultatima. Ni jedan od alata nije nudio obećanih 123% povećanja snage, već je maksimum bio na 115%. S minimalnim naponom GPU-a smo se također "poigrali" no brzo smo zaključili kako to neće imati nikakvog utjecaja na rezultate OC-a pa smo ga ostavili na referentnoj vrijednosti. Obje su ove kartice već tvornički solidno "našpanane" pa nekakve spektakularne rezultate nismo očekivali, poučeni iskustvom s GTX670 karticama. Asusica je svoj maksimum dosegnula nešto malo niže nego Gigabyteica. Maksimum joj je bio 1099/1177MHz, a Gigabyteice 1103/1181MHz. Uz to Gigabyteici smo i memoriju uspjeli natjerati na viših 1750MHz (7.000MHz efektivno) u odnosu na 1677MHz (6.700MHz efektivno).

Rezultati testova - prvi dio

3DMark11

GPU Score
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
14851
  
Asus GTX680 DCU II
10264
  
ASUS GTX680
9448
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
9370
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
9216
  
Gigabyte GTX660Ti OC
9002
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
8657
  
ASUS GTX670
8544
  
Nvidia GTX660Ti
8219
  
AMD Radeon HD7970
7873
  
ASUS HD7950 DCU II
7263
  
Gigabyte GTX580 SOC
6721
  
ASUS HD7950
6585
  
Gigabyte GTX580
6103
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
5227
  
Gigabyte GTX560Ti
4337
  
 
0500010000150
00
 

 

Za početak kao i uvijek 3DMark. On nam pokazuje kako GTX660Ti ne zaostaje puno iza GTX670 kartice, tj. da su smanjenje propusnosti memorijske sabirnice i nešto niži radni takt rezultirali tek oko 4% nižim performansama. S druge strane, OC se modeli, a pogotovo Gigabyteov približavaju HD7970 GHz Edition kartici - zanimljivo, no vidjet ćemo kakva je situacija kod igara. Skaliranje SLI performansi je vrlo dobro i iznosi zadovoljavajućih 65%.

Batman Arkham City

1920x1200 @ 4xAA
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
130
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
101
  
Asus GTX680 DCU II
99
  
ASUS GTX680
97
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
96
  
ASUS GTX670
94
  
AMD Radeon HD7970
92
  
ASUS HD7950 DCU II
85
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
80
  
Gigabyte GTX660Ti OC
80
  
ASUS HD7950
79
  
Gigabyte GTX580 SOC
78
  
Nvidia GTX660Ti
78
  
Gigabyte GTX580
72
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
56
  
Gigabyte GTX560Ti
47
  
 
06513
0
 
1920x1200 @ 4xAA (PhysX High)
ASUS GTX670 DCU II TOP
57
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
57
  
Gigabyte GTX660Ti OC
57
  
ASUS GTX670
56
  
 
020406
0
 
 

Performanse GTX660Ti kartice se kao što vidimo kreću oko GTX580 SOC modela i dosta iznad obične GTX580 - izvrsno. Za oko 1 fps su niže od konkurentnoj HD7950 što također nije loše. Ipak, tvornički se overclockirani modeli ne uspijevaju približiti overclockiranoj HD7950, kao ni običnoj HD7970. Čini se kako se kod ovog naslova dosta osjeti prijelaz sa 256 na 192-bitnu memorijsku sabirnicu. SLI skaliranje je 62.5%. PhysX performanse su kao što vidimo vrlo dobre.

Battlefield 3

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
96,962
  
Asus GTX680 DCU II
69,2
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
63,1
  
ASUS GTX680
61,222
  
ASUS GTX670
59,21
  
Gigabyte GTX580 SOC
58,691
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
58,39
  
AMD Radeon HD7970
55,96
  
Gigabyte GTX580
52,713
  
Gigabyte GTX660Ti OC
52,226
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
51,892
  
Nvidia GTX660Ti
49,312
  
ASUS HD7950 DCU II
35,12
  
ASUS HD7950
32,871
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
24,552
  
Gigabyte GTX560Ti
19,74
  
 
025507510
0
 
 

Battlefield 3 voli visoku memorijsku propusnost i GTX660Ti ovdje ponovno zaostaje za GTX670 (oko 20%). Ni overclockingom (tvorničkim) performanse nisu narasle značajno, no GTX660Ti ovdje uspijeva pobijediti i overclockiranu HD7950 a to je i bio glavni cilj. SLI performanse ovdje skaliraju za odličnih 85%.

Crysis 2

1920x1200 @ 4xAA
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
78,131
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
59,719
  
AMD Radeon HD7970
56,14
  
Asus GTX680 DCU II
54,5
  
ASUS HD7950 DCU II
51,92
  
ASUS GTX680
51,71
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
51,16
  
ASUS GTX670
48,05
  
ASUS HD7950
47,93
  
Gigabyte GTX580 SOC
47,22
  
Gigabyte GTX660Ti OC
44,15
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
43,123
  
Gigabyte GTX580
41,24
  
Nvidia GTX660Ti
40,91
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
33,15
  
Gigabyte GTX560Ti
27,75
  
 
02040608
0
 
 

I kod Crysisa 2 je razlika u performansama između GTX670 i GTX660Ti dosta velika - 17.5%. GTX660Ti ovdje ne uspijeva uloviti HD7950 čak ni kada je riječ o Asusovim i Gigabyteovim OC modelima, no one su ponovno brže od GTX580. SLI ovdje skalira za oko 77%.

Rezultati testova - drugi dio

DiRT 3

1920x1200 @ 4xAA
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
152,42
  
Asus GTX680 DCU II
118,44
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
109,39
  
ASUS GTX680
109,24
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
106,62
  
ASUS GTX670
100,97
  
Gigabyte GTX660Ti OC
97,01
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
94,85
  
AMD Radeon HD7970
89,42
  
Nvidia GTX660Ti
88,94
  
Gigabyte GTX580 SOC
82,9
  
ASUS HD7950 DCU II
81,21
  
Gigabyte GTX580
75,43
  
ASUS HD7950
73,15
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
67,24
  
Gigabyte GTX560Ti
56,79
  
 
0408012016
0
 

 

Ponovno dolazimo do naslova u kojem se GTX660Ti ponaša konkurentnije i brža je od HD7950, a overclockirani modeli i od HD7970. Razlika između referentne GTX70 i GTX660Ti ovdje pada na oko 13.5%, a SLI skaliranje je oko 57%.

Hard Reset Demo

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
114,4
  
Asus GTX680 DCU II
98,4
  
ASUS GTX680
90,9
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
90,1
  
ASUS GTX670
83,8
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
83,1
  
AMD Radeon HD7970
77,3
  
Gigabyte GTX660Ti OC
77,3
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
75,5
  
Gigabyte GTX580 SOC
74,3
  
Nvidia GTX660Ti
73,4
  
ASUS HD7950 DCU II
71,4
  
Gigabyte GTX580
67,9
  
ASUS HD7950
65,3
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
59,3
  
Gigabyte GTX560Ti
49,5
  
 
030609012
0
 
 

U Hard Resetu je GTX660Ti ponovno brža od HD7950 (i od OC modela), a GTX670 je od nje brža za oko 14%. OC modeli se performansama približavaju HD7970 kartici. SLI skaliranje je oko 48%.

Heaven Benchmark

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tess#
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
77,1
  
Asus GTX680 DCU II
54,3
  
ASUS GTX680
50,6
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
50,2
  
ASUS GTX670
47,2
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
44,8
  
AMD Radeon HD7970
41,5
  
Gigabyte GTX660Ti OC
40,2
  
ASUS HD7950 DCU II
39,6
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
39,4
  
Nvidia GTX660Ti
37,8
  
Gigabyte GTX580 SOC
36,6
  
ASUS HD7950
36,3
  
Gigabyte GTX580
33,1
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
31,2
  
Gigabyte GTX560Ti
26,7
  
 
02040608
0
 
 

Teselacijske su performanse GTX660Ti kartice odlične i vidimo kako su sasvim u rangu GTX580 SOC i HD7950 modela, dok je GTX670 brža za oko 25%. SLI skalira za odličnih 92%.

Shogun 2

1920x1080 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
115,83
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
84,31
  
AMD Radeon HD7970
77,99
  
ASUS HD7950 DCU II
70,51
  
Asus GTX680 DCU II
69,71
  
Gigabyte GTX660Ti OC
69,13
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
66,57
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
65,11
  
ASUS GTX680
64,95
  
ASUS HD7950
63,66
  
Nvidia GTX660Ti
63,65
  
ASUS GTX670
60,39
  
Gigabyte GTX580 SOC
57,5
  
Gigabyte GTX580
52,48
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
45,08
  
Gigabyte GTX560Ti
37,57
  
 
030609012
0
 
 

Shogun 2 daje prednost AMD-u, dok su performanse GTX modela vrlo neujednačene. GTX660Ti je bila malo brža i od GTX670 no to je vjerojatno do upravljačkih programa pa ove rezultate treba uzeti s malom rezervom. SLI skalira za oko 67%.

Rezultati testova - treći dio

SniperElite V2

1920x1200 @ Preset
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
55,7
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
47,3
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
35
  
Gigabyte GTX660Ti OC
29,8
  
Gigabyte GTX580 SOC
29,7
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
29,6
  
Nvidia GTX660Ti
27,6
  
 
020406
0
 
 

Sniper Elite donosi ujednačene performanse i vidimo kako se OC model GTX660Ti kartice sasvim u stanju boriti s OC modelom GTX580. Ipak, OC GTX670 model je ispred za oko 17.5%. SLI skaliranje iznosi solidnih 87%.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1920x1200 @ 4xAA
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
121
  
Asus GTX680 DCU II
81,5
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
80,5
  
ASUS GTX680
77
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
76,75
  
AMD Radeon HD7970
73
  
ASUS GTX670
72,25
  
Gigabyte GTX580 SOC
72
  
Gigabyte GTX580
65,75
  
Gigabyte GTX660Ti OC
62,25
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
61,75
  
ASUS HD7950 DCU II
61,5
  
ASUS HD7950
59,75
  
Nvidia GTX660Ti
59,25
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
49
  
Gigabyte GTX560Ti
41
  
 
025507510012
5
 
 

Stari se S.T.A.L.K.E.R. još ne da, a dobar je za pokazati kako se kartice ponašaju u starijem DX11 naslovu nadograđenom sa DX10.1. GTX670 je ovdje za oko 22% brža od GTX660Ti, kojoj su performanse sasvim u razini s ljutim protivnikom HD7950. SLI skalira izvrsnih 94%.

Overclocking

3D Mark 11
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
9915
  
ASUS GTX670 DCU II TOP @ OC
9902
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ OC
9670
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
9370
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP @ OC
9336
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition @ OC
9216
  
Gigabyte GTX660Ti OC
9002
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
8657
  
ASUS GTX670
8544
  
 
0250050007500100
00
 
DiRT3 (1920x1200 @ 4xAA)
ASUS GTX670 DCU II TOP @ OC
114,97
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition @ OC
113,33
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
109,39
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ OC
107,14
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
106,62
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP @ OC
102,91
  
ASUS GTX670
100,97
  
Gigabyte GTX660Ti OC
97,01
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
94,85
  
 
030609012
0
 
Heaven Benchmark (1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extr# Tess#)
ASUS GTX670 DCU II TOP @ OC
53
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
50,2
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition @ OC
47,4
  
ASUS GTX670
47,2
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ OC
45
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
44,8
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP @ OC
44,2
  
Gigabyte GTX660Ti OC
40,2
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
39,4
  
 
020406
0
 
Hard Reset Demo (1920x1200 @ 4xAA, 16xAF)
Gigabyte GTX660Ti OC @ OC
86,7
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP @ OC
82,2
  
Gigabyte GTX660Ti OC
77,3
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
75,5
  
 
030609
0
 
Shogun 2 (1920x1200 @ 4xAA, 16xAF)
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
75,1
  
Gigabyte GTX660Ti OC
71,76
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ OC
69,13
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP @ OC
66,57
  
 
02040608
0
 
 

I premda iz grafičkog procesora nismo uspjeli puno više izvući, porasta performansi je bilo i zahvaljujući bržem radu memorije, pa donosimo i te tablice. Gigabyteica je zahvaljujući nešto višim brzinama malo brža a porast joj u prosjeku iznosi oko 10%, dok je kod Asusice to malo nižih 9%. Ipak, Gigabyteica je kroz sve testove bila malo brža, a to je vodstvo i povećala na overclockingu.

Potrošnja i zagrijavanje

Potrošnja

Idle (W)
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
105
  
Gigabyte GTX660Ti OC
106
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
120
  
ASUS HD7950 DCU II
150
  
AMD Radeon HD7970
152
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
155
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
170
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
170
  
Asus GTX680 DCU II
175
  
Gigabyte GTX580 SOC
186
  
 
011523034546
0
 
Load (W)
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
305
  
Gigabyte GTX660Ti OC
314
  
AMD Radeon HD7970
331
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
382
  
Asus GTX680 DCU II
389
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
402
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
403
  
ASUS HD7950 DCU II
404
  
Gigabyte GTX580 SOC
434
  
Gigabyte GTX660Ti OC @ SLI
460
  
 
011523034546
0
 
 

Potrošnja obje kartice je vrlo ujednačena, s tim da je Gigabyteica u jednom trenutku ipak povukla 9W više od Asusice. No, kada pogledamo u prosjeku više performanse Gigabyteice to je bilo i za očekivati - konstantnija je na višim taktovima od Asusice. Potrošnja u odnosu na konkurenciju, poglavito u odnosu na HD7950 je znatno niža pa je odnos performansi po utrošenom Vatu energije izvrstan.

Temperatura

Idle (°C)
ASUS GTX670 DCU II TOP
32
  
ASUS HD7950 DCU II
32
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
32
  
Gigabyte GTX660Ti OC
32
  
Asus GTX680 DCU II
33
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
34
  
Gigabyte GTX580 SOC
35
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
39
  
AMD Radeon HD7970
40
  
 
030609
0
 
Load (°C)
ASUS HD7950 DCU II
58
  
Asus GTX680 DCU II
66
  
Gigabyte GTX560Ti SOC
68
  
Gigabyte GTX660Ti OC
70
  
ASUS GTX670 DCU II TOP
71
  
Gigabyte GTX580 SOC
71
  
ASUS GTX660Ti DCU II TOP
71
  
AMD Radeon HD7970
80
  
AMD Radeon HD7970 GHz Edition
81
  
 
030609
0
 
 

Obje kartice imaju odlično riješen rashladni sistem koji u svim situacijama radi vrlo tiho. Kada je opterećenje veliko i ventilatori se zavrte, gigabyteica je samo za nijansu tiša zbog većeg promjera ventilatora. No, ovo je primjetno tek kada dodatno overclockiramo i kartice su stvarno vrlo tihe u normalnom režimu rada.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Za početak krećemo s analizom performansi. Gigabyteica je kao što smo vidjeli u svim testovima nešto brža od Asusice unatoč činjenici kako je potonja nazivno brža zbog viših tvorničkih taktova. Problem je u činjenici kako ni ti taktovi nisu krajnji i kako smo redovito viđali i brzine preko 1200MHz u boostu. Razlog zbog kojeg je Gigabyteica brža je ravnomjernije i duže zadržavanje na višim taktovima, što smo vidjeli iz GPU-Z logova. Tako smo izračunali da Asusica u prosjeku radi na oko 1170MHz (u peaku čak i do 1280MHz), a Gigabyteica na oko 1215MHz (peak na oko 1230MHz). Unatoč višem vršnom taktu, Asusica u konačnici gubi jer se Gigabyteica u istim naslovima u prosjeku duže zadržava na iznad 1200MHz.

GTX660Ti kartice su kao što smo vidjeli dosta brze. U nekim su slučajevima brže (BF3, DiRT3, Hard Reset Demo, Heaven B.), a u nekim sporije od HD7950 (Batman AC, Crysis 2, Hard Reset, Shogun 2, S.T.A.L.K.E.R.). Ista usporedba vrijedi za referentne i tvornički overclockirane verzije. U odnosu na GTX670 je GTX660Ti dosta sporija i to u prosjeku za oko 18%. Direktna je to posljedica uže memorijske sabirnice. No, s obje su kartice najnoviji naslovi vrlo igrivi pa ukoliko se ostvare prognoze sa oko 700 kuna nižom cijenom za GTX660Ti (preporučena cijena za Europsko tržište iznosi 259 € bez poreza na dodanu vrijednost), to i nije tako velik gubitak na performansama - jedino nam nije jasno kako Nvidija i partneri na ovome zarađuju. No, sa stajališta kupca situacija je izvrsna. GTX660Ti modeli bi u prosjeku trebali koštati kao i HD7950, čak možda i malo ispod kada se situacija na tržištu stabilizira a prednost im je znatno niža potrošnja, niže zagrijavanje i u prosjeku ipak mrvicu više performanse. Problem s razlikom u performansama će AMD pokušati riješiti najavljenim HD7950 modelom koji donosi Boost tehnologiju i kojem će čip raditi na 850MHz (umjesto na 800MHz) i u boostu na 925MHz, no i dalje ostaje pitanje potrošnje gdje je GTX660TI nenadmašna.

Asus je kao i uvijek napravio odličan posao sa kvalitetom izrade, masivnošću, materijalima i performansama. O DirectCU II hlađenju smo već pisali a možemo ponoviti samo pohvale. Niti u jednom trenutku kartica nije bučna, a temperature nisu previsoke. Performanse su vrlo dobre i daljnji overclocking nije ni potreban - a za ovaj tvornički ionako imate garanciju. Bundle nije naročit, no sa niskim zaradama koje proizvođači imaju na ovim modelima nije ni mogao biti bogatiji. Ipak, Asus se više potrudio oko same kartice koja u svakom pogledu "miriše" na premium proizvod.

Gigabyteova je kartica za razliku od Asusove malo skromnija i po pitanju pakiranja i po pitanju izrade. Gdje Asusova ima moćan i masivan aluminijski oklop, Gigabyteica donosi tanki plastični nosač ventilatora. Ipak, zahvaljujući dobro riješenom hlađenju sa dva 100 mm ventilatora i vjerojatno bolje posloženim BIOS-om, Gigabyteica u prosjeku uspijeva izvući više taktove koji joj u konačnici donose i više performanse. Ovu će karticu kupovati ponajprije korisnici kojima nije bitna masivnost i premium osjećaj no na kraju će se sve svesti na cijenu - barem na našem tržištu. S obzirom da ona ovoga trenutka još nije poznata obje kartice zbog navedenih prednosti i nedostataka zaslužuju istu ocjenu.

 

Conclusion

We begin our conclusion with the analysis of performance. As we have seen in all tests, Gigabyte`s card was slightly faster than Asus`s despite the fact that the latter is nominally faster due to higher factory clock. The problem lies in the fact that neither of these clocks are final, and as we have seen they normally operate at speeds well over 1200MHz in boost. The reason Gigabyte`s card is faster because it had a smoother transition and stays longer at higher speeds, as we saw from GPU-Z logs. Thus, we calculated that in average Asus`s card runs at about 1170MHz (with peak of up 1280MHz) and Gigabyte`s averages about 1215MHz (with lower peak at around 1230MHz). So, despite the higher peak speeds, Asus`s card ultimately loses because Gigabyte` stays longer above 1200MHz.

As our test show GTX660Ti cards are very fast. In some cases, the card is quicker (BF3, DiRT3, Hard Reset Demo, Heaven B.), and some slower than the HD7950 (Batman AC, Crysis 2, Hard Reset, Shogun 2, STALKER). The same applies to the comparison of the reference and factory overclocked versions. In comparison to the GTX670, GTX660Ti is slower on average by about 18% which is a lot. This is a direct consequence of narrower memory bus. However, with the suggested retail price for the European market of 259 €, GTX660Ti is substantially cheaper than GTX670. We can live with the performance penalty for the price difference, but how Nvidia and its partners make money of this is beyond us. GTX660Ti models should have an average cost as the HD7950, maybe even a little below when the market situation stabilizes. It has an advantage of significantly lower power consumption, lower heat emission and on average a bit better performance. The problem with the difference in performance will be resolved by announced HD7950 with Boost Technology, which will operate at 850MHz (instead of 800MHz) and at 925MHz in boost. But the issue of much higher consumption still stays.

Asus, as always, did a great job with the build quality, ruggedness, and material quality. We have praised DirectCU II cooling in the past already, and same applies here. Card is not noisy at any time, and the temperatures are very reasonable. Performance is very good and further overclocking is not really needed - not to mention you have the warranty on already overclocked card. Bundle is nothing special, but with low profit that manufacturers have on these models this is understandable. But we think that Asus already invested a lot in making this a premium product which it definitely is.

Gigabyte's card as opposed to the Asus is a little bit modest in terms of packaging and in terms of materials (especially with cooling system). Where Asus has a powerful and massive aluminum armor Gigabyte brings a thin plastic fan holder. However, thanks to the well resolved cooling with two 100 mm fans and probably better arranged BIOS, Gigabyte`s card is faster on average than Asus`s TOP model. This card will buy primarily users who won’t focus on massive and premium built quality, but the decider will be the end price - at least in our market. As of this moment it is not yet known how much each of these cards will cost, so that’s why we will give them the same grade.