Za početak par riječi o Asusu. Asus je tvrka koja je primarno poznata po proizvodnji matičnih ploča. Asus je nastao 1989 godine ,na Taiwanu. Osnovali su ga TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh i MT Liao. Inače ime Asusu potječe iz Grčke mitologije o krilatom konju Pegasus. Uz matične ploče Asusu proizvodi grafičke karice, optičke uređaje, PDA-ove, prijenosna računala, mrežne uređaje, mobilne telefone, kućišta i uređaje za hlađenje. Asus se može pohvaliti sa pet proizvodnih pogona – četiri u Tajvanu (Taipei, Luchu, Nankan, Kweishan) te sa jednim u Kini, točnije Suzhou.

Asus je kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča u vrijeme lansiranja novih AMD-ovih AM2 Athlona 64 uživao veliku reputaciju. Naime, AMD je odabrao baš Asus za partnera pri predstavljanju mogućnosti svojih novih procesora, a odabrana ploča bila je Asus M2N32-SLI Deluxe u pretprodukcijskoj reviziji 1.02 G. Ovo pokazuje veliko povjerenje AMD-a u Asusove matične ploče, što ujedno ovoj tvrtki osigurava i solidnu dozu prestiža.

asus_m2n32_sli_board

Asus M2N32-SLI Deluxe u punom sjaju

Srce Asus M2N32-SLI Deluxe matične ploče čini čipset nForce 590 SLI, najjači NVIDIA-in čipset za AM2 platformu namijenjen primarno entuzijastima. Ipak, nije riječ o potpuno novom proizvodu, već se radi o nadogranji starijeg nForce 4 čipseta kojem je dodano par novih tehnologija. Kod nForce 590 SLI tu su i dalje dva utora za grafičke kartice s punom propusnošću (PCI-E x16) od kojih je jedan vezan za northbridge, a drugi za southbridge čipset. Dakle i iz ovoga vidimo da NVIDIA još uvijek nije oba utora uspjela vezati za isti čip, pa nForce 590 SLI za razliku od nekih svojih prethodnika nije single-chip rješenje.

Ima tu još stvarčica koje je NVIDIA dodala u svoje nove čipsete. Baš jedna takva je LinkBoost tehnologija (samo za model 590 SLI) . Radi se mogućnosti povećanja propusnosti PCI-E utora za grafičku karticu. Propusnost se može povećati sa 8 na 10 GB/s što izgleda sasvim pristojno, no za to morate imati i odgovarajuću grafičku karticu koja podržava navedeni LinkBoost. Sve navedeno oko LinkBoost tehnologije vrijedi kod uparivanje dvije grafičke kartice u SLI način rada. Ovo je možda vidljivo samo kod korištenja softverskog SLI-a gdje ne trebate rabiti SLI mostić, a kojeg dobijete sa svakom pločom koja podržava SLI. Drugim riječima, ovo je više pucanj u prazno nego feature od kojeg će korisnici profitirati.

Diskovni kontroler je također doživio promjene, sada je ovdje podrška za 6 SATA 2 kanala i jedan klasični IDE kanal. Ovo je bilo za očekivati pošto i "optikaneri" polaku idu prema SATA standardu. Čipset također podržava 2 gigabitna mrežna sučelja koja zavisno o ploči mogu implementirana preko jednog ili dva mrežna kontrolera. Tu se javlja opcija teaming ,odnosno korištenja obje mrežne konekcije na istom IP-u. Novi mrežni podsustav više nije zaštićen hardverskim firewallom kao što je bio slučaj na starijim čipsetima, no ubačena je mogućnost packet shapinga što omogućava korisniku da određenim mrežnim aplikacijama da prioritet pri komunikaciji.

Najviše pomaka doživio je integrirani zvuk te je dodana podrška za Intelov HD Audio standard koji je pravo osvježenju u odnosu na stari AC’97 standard.

Asus M2N32-SLI Deluxe

Prije nego krenemo sa pregledom opreme trebamo spomenuti da postoji još jedna verzija ove ploče koja je u potpunosti ista samo bogatija za WiFi kontroler. Ako vam dotični ne treba ili već imate vlastito WiFi rješenje, model Deluxe koji je obrađen u ovom članku je bolji izbor pri kupovini.

asus_m2n32_sli_bundle

Bogata dodatna oprema

Evo popisa opreme koja se dobiva zajedno sa pločom:

  • 1x IDE kabel, 1x kabel za floppy, 6x SATA kabela, 3x adaptera za SATA napajanje (svaki sa po dva konektora)
  • Firewire bracket, USB 2.0 bracket (2 konektora)
  • SLI konektor, backpanel za kućište, dodatni ventilatori za čipset, Q-Connector, Asus Array Microphone
  • Priručnik i CD s driverima i softverom, Media Launcher paket (MediaOne Gallery, WinDVD Creator 2 Platinum, InterVideo PhotoAlbum, DiscMaster 2.5 Platinum, DVD Copy 2.5 Platinum)

Kao što vidimo paket dodatne opreme zaista je izdašan, a najveće iznenađenje predstavljaju dodatni turbinski ventilatori zaduženi za hlađenje čipseta. Još jedan dodatak koji nam se osobito svidio je Q-Connector. Zapravo se radi o adapteru povezuje sve kabele s kućišta u jedan konektor koji se potom lako priključuje odnosno isključuje s ploče. Priključivanje kabela s kućišta na matičnu ploču je i najvećim veteranima muka budući da raspored konektora nije unificiran pa svaki proizvođač rabi vlastiti raspored. Premda Q-Connector ne predstavlja općenito rješenje ovog problema, uvelike će olakšati život vlasnicima M2N32-SLI ploče.

asus_m2n32_sli_arraymic

Asus Aray Microphone predviđen je za fiksiranje na vrh monitora

Svakako treba spomenuti i Asus Array Microphone – mikrofon koji u kombinaciji s AD-ovim zvučnim čipom na ploči omogućava precizno primanje zvuka iz ograničenog područja. Ovo je zgodan dodatak budući da omogućava glasovnu komunikaciju za koju bi nam inače treba headset uz bolju kvalitetu samog zvuka s obzirom da ne trebamo koristiti slušalice već ih zamjenjuju zvučnici.

asus_m2n32_sli_pcprobe

Legendarni PC Probe2 u novom ruhu

Još jedna stvar koju moramo napomenuti vezana uz već sada legendarni Asusov PC Probe2 softver za nadzor temperatura i napona. Pri testiranju PC Probe2 softver krivo je očitavao temperature testnog Athlona 64 pri punom opterećenju tako da je maksimalna temperatura procesora iznosila niskih 34°C, što je nemoguće uzevši u obzir da smo za hlađenje koristili hladnjak koji se isporučuje u paketu s Athlon 64 FX procesorima. Premda dotični hladnjak ima toplovodne cijevi, masivan je i izrađen od bakra, toliko dobar ipak nije. Još jedna zamjerka ide na izostanak vrijednosti napona memorije koja je jednako toliko važna kao i vrijednost napona procesora.