Sve ćete Maximusice na policama trgovina vrlo jednostavno prepoznati po vatreno crvenom dizajnu kutije i ROG oznakama. Na prednoj se strani nalaze samo osnovne informacije, dok se detaljnije nalaze na otklopivoj prednoj i klasičnoj stražnjoj strani. Ispod otklopive se prednje nalaze podrobnije informacije o Lucid Virtu, SupremeFX X-Fi 2, GameFirst, MemTweakIt, ROG Connect, BIOS Print i GPU.DIMM Post tehnologijama. Na stražnjoj se pak nalaze detaljne tehničke informacije, pa tako korisnik dobiva na uvid sve potrebne informacije i prije kupovine.

Svaka Maximusica dolazi s bogatim bundleom, pa tako niti ova nije izuzetak. Bundle se sastoji od debelih uputa za korištenje,
I/O Shield-a,
dva SATA 3Gb/s kabela,
jednog SATA 6Gb/s kabela,
jednog SLI mostića, jednog Q-konektora (2 u 1), jednog ROG Connect kabela, jednog pakiranja plastičnih vezica za kabele, jedne ROG naljepnice, jedne 12 u 1 ROG naljepnice za označavanje kabela i DVD-a. Na DVD-u će te naći upravljačke programe i sljedeće aplikacije:
AI Suite II, ROG CPU-Z, ROG GameFirst Utility, Sound Blaster X-Fi MB2 Utility, ROG Mem TweakIt Utility, AI Charger+, DAEMON Tools Pro Standard i jednogodišnje Kaspersky Anti-Virus licence. Bogato, vrlo bogato.

Ploča je osim po dimenzijama vrlo slična ostalim pripadnicama Maximus serije, što znači kako je to trenutno jedna od najprivlačnijih ploča na tržištu. Kombinacija crnog PCB-a s crvenim i crnim utorima i konektorima, te crnim hladnjacima je za Asus dobitna. Ploča će odlično sjesti u kućište s prozirnom stranicom. S obzirom da je riječ o malenoj ploči s bogatom opremom za očekivati je bilo da će biti poneki kompromis u layoutu. No, Asus je to ipak vrlo vješto izbjegao i kompromisa, odnosno nelogičnosti nema. Sve su komponente, utori i konektori pametno raspoređeni i ništa s ničim nije u doticaju, tj. ništa ničemu neće smetati. U slučaju da pak koristite dvije grafičke kartice u SLI-u ili CrossFireuX izgubiti će te PCIe x4 utor, no to se nije moglo izbjeći. Problema s montažom i najvećih hladnjaka ne bi trebalo biti, a mi smo uspješno koristili jedan od najvećih uopće – Noctuin D14.

Rashladni je sistem naoko vrlo jednostavan, ali je učinkovit. Na VRM dio nasjedaju dva u crno obojana aluminijska hladnjaka spojena jednom niklanom toplovodnom cijevi. Hladnjaci su napravljeni tako da imaju rebrastu strukturu s prorezima koji dozvoljavaju protok zraka i povećavaju disipacijsku površinu. Termovodljive podloške nasjedaju na MOSFET-e i na taj način poboljšavaju prijenos topline na hladnjak. Na Z68 čipu se nalazi široki pasivni hladnjak (također obojan u crno) koji na vrhu ima ROG specifičnu pločicu. Tijekom normalnog se rada samo pasivac na Z68 čipu lagano zagrije, što je još izraženije prilikom overclockinga. Pri tome je poželjno da jedan od npr. usisnih ventilatora na kućištu svoj zrak tjera upravo preko tog hladnjaka kako bi se temperatura barem malo snizila.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus Maximus IV GENE-Z

Podržani
procesori

Intel Socket 1155 for Intel 2nd Generation Core i7 Processor/Core i5 Processor/Core i3 Processor/
Support Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST)
Supports Intel Turbo Boost Technology 2.0

Čipset

Intel Z68 Express Chipset

Memorija

4 x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 2200(O.C.)*/2133(O.C.)*/1866(O.C.)/1600(O.C.)/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture

Utori
za proširenja

2 x PCIe 2.0 x16 (x16 or dual x8)
1 x PCIe 2.0 x4

Multi-GPU
podrška

NVIDIA SLI Technology
AMD CrossFireX Technology
LucidLogix Virtu Technology

Pohrana
podataka

Intel Z68 chipset :
2 x SATA 6Gb/s port(s), red
4 x SATA 3Gb/s port(s), gray
Support Raid 0, 1, 5, 10
Support Inte® Smart Response Technology
JMicron JMB362 controller :
2 x eSATA 3Gb/s port(s), red

LAN Intel 82579, 1 x Gigabit LAN Controller
Audio SupremeFX X-Fi 2 built-in 8-Channel High Definition Audio CODEC
– Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
– X-Fi Xtreme Fidelity 
– EAX Advanced HD 5.0 
– THX TruStudio PRO
– Creative ALchemy 
– Blu-ray audio layer Content Protection 
– Optical S/PDIF out port(s) at back panel
Interni
konektori
1 x USB 3.0 connector(s) support(s) additional 2 USB 3.0 port(s)
2 x USB 2.0 connector(s) support(s) additional 4 USB 2.0 port(s)
2 x SATA 6Gb/s connector(s)
4 x SATA 3Gb/s connector(s)
2 x CPU Fan connector(s)
3 x Chassis Fan connector(s)
1 x S/PDIF out header(s)
1 x 24-pin EATX Power connector(s)
1 x 8-pin ATX 12V Power connector(s)
1 x Front panel audio connector(s) (AAFP)
1 x System panel(s)
6 x ProbeIt Measurement Points
1 x Power-on button(s)
1 x Reset button(s)
1 x ROG Connect switch(es)
1 x Go Button(s)
1 x Clear CMOS jumper(s)
USB

ASMedia USB 3.0 controller :
4 x USB 3.0 port(s) (2 at back panel, blue, 2 at mid-board)
Intel Z68 chipset :
12 x USB 2.0 port(s) (8 at back panel, black, 4 at mid-board)

BIOS 64Mb Flash ROM, EFI AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.5, ACPI2.0a Multi-Language BIOS
Format uATX Form Factor
9.6 inch x 9.6 inch ( 24.4 cm x 24.4 cm )
Overclocking ROG Connect
Extreme Engine Digi+ :
– 8 -phase CPU power design + 4 -phase iGPU power design
– 2 -phase Memory power design
Mem TweakIt
ROG Extreme OC kit :
– Debug LED
ProbeIt
UEFI BIOS features :
– ROG BIOS Print
– GPU.DIMM Post
GameFirst
iROG
Extreme Tweaker
Loadline Calibration
Overclocking Protection :
– COP EX (Component Overheat Protection – EX)
– ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Asus značajke


ASUS TurboV EVO :
– CPU Level Up
ASUS Exclusive Features :
– MemOK!
– Onboard Button : Power/Reset/Clr CMOS (at back IO)
ASUS Quiet Thermal Solution :
– ASUS Fan Xpert
ASUS EZ DIY :
– ASUS Q-Shield
– ASUS O.C. Profile
– ASUS CrashFree BIOS 3
– ASUS EZ Flash 2
– ASUS MyLogo 2
ASUS Q-Design :
– ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
– ASUS Q-Slot
– ASUS Q-DIMM
– ASUS Q-Connector

 

Nakon uklanjanja hladnjaka otkriva nam se 12 fazna Digi+ regulacija napona za CPU i iGPU (8 + 4), s Digi+ EPU-om u glavnoj upravljačkoj ulozi. Asus u svom dizajnu koristi isključivo Solid State kondenzatore, a za ovaj se model nisu odlučili i za NEC/Tokin Prodalizer kondenzator kao na Extreme verziji. Između napojne jedinice i stražnjih I/O konektora nalazi se ROG Connect DIP prekidač. Njegova je funkcija omogućavanje ili onemogućavanje ROG veze prema drugom PC-u ili prijenosniku pomoću kojeg možemo udaljeno (USB kabelom) upravljati matičnom pločom i svim njenim parametrima. Tu se još nalazi i ASMedijin USB3.0 kontroler za stražnja dva USB3.0 potra. Desno od njega se nalazi ASmedijin ASM1442 TMDS izmjenjivač s podrškom za HDMI 1.3a. U tome se dijelu nalazi i standardna baterija, te četiri pinski konektor za PWM ventilator. Uz sam gornji rub ploče smjestio se 12V CPU Power konektor, a tu su svoja mjesta našla još dva četiri pinska konektora za PWM ventilatore. Memorijski slotovi s podrškom za DDR3 module nalaze se kao i uvijek desno od procesorskog ležišta, a njihova napojna kontrola je dvofazna. Tu se uz sam desni rub ploče smjestila i GO tipka za MemOK! funkciju prilikom POST-a ili za podizanje spremljenog overclocking profila kada ste u operativnom sistemu. Do nje se nalaze mjerne točke napona što će oduševiti svakog overclockera, ispod kojih je 24-pinski ATX konektor te interni USB 3.0 konektor. Tu se između svega još stisnuo i jedan 4-pinski konekor za PWM ventilator (pohvala Asusu na velikom broju istih koji se nalaze na ovoj ploči).

Na južnoj se strani kao i uvijek nalaze kontroleri, PCIe, USB i i ini utori. No, krenimo redom. Na lijevom su rubu svoja mjesta našli Intelov 82579V Gigabitni LAN kontroler te Realtekov ALC889 Audio kontroler. Desno od njih se nalaze PCIe x16 utori, koji zasebno rade brzinom od x16 no ako su oba u upotrebi brzina im pada na x8. Treći utor je PCIe x4 koji i radi na toj brzini. Između PCIe x16 slotova nalazi se JMicronov JMB362 eSATA kontoler, a ispod drugoga Nuvotonov NCT6776F Super I/O kontroler te iROG čip. Uz sami su donji rub smješteni vrlo korisne Start i Reset tipke, te LED dijagnostika, te standardni interni Audio konektori. Na desnoj se strani nalaze USB 2.0 interni konektori, još jedan 4-pinski konektor za ventilatore te Front Panel konektor. Iznad je smješten Z68 čip, TPU kontroler, još jedan ASMedijin USB3.0 kontroler, Windond BIOS čip (64Mbita) te horizontalno orijentirani SATA konektori (crveni su SATA 6GBps, a sivi su SATA 3Gbps).