I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
  • 1 x HDMI port
  • 2 x eSATA 3Gb/s
  • 1 x LAN (RJ45) port
  • 2 x USB 3.0
  • 8 x USB 2.0 (bijeli se koristi za ROG Connect funkciju)
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 6 x Audio jackova
  • 1 x Clear CMOS tipka

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'> Maximus IV GENE-Z style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>(dostupni naponi)
CPU napon Manual i Offset (od 0.8 do 2.155V u koracima po 0.005V)
iGPU

Offset (od -0.635V do +0.635V u koracima od po 0.005V)

DRAM napon od 1.2V do 2.2V u koracima od po 0.00625V
DRAM DATA REF napon od 0.395x do 0.630x u koracima od po 0.005x
DRAM CTRL REF napon od 0.395x do 0.630x u koracima od po 0.005x
VCCSA/IO napon od 0.8V do 1.7V u intervalima od 0.00625V
CPU PLL napon od 1.2V do 2.20V u intervalima od 0.00625V
PCH napon od 0.80825V do 1.70925V u intervalima od 0.0135V
Skew Driving napon od 0.41075V do 1.802V u intervalima od po 0.01325V
VCore MOS napon

Auto, od 6V do 10.5V u koracima od po 0.5V

VCore LLC


Medium, High, Ultra i Extreme

 

UEFI BIOS nam je sad već dobro poznat iz ranije testiranih Asusovih ploča, i pravo je osvježenje u odnosu na stara BIOS sučelja. Ovaj je poseban po tome što vas odmah vodi u Advanced mod i to njegov Extreme Tweaker dio (postoji i Easy ali ga treba omogućiti, no ne znamo zašto itko bi), te po svojoj crvenoj boji tipičnoj za Asusove overclockerske modele. Raspored menija je identičan kao i kod ostalih Maximus ploča, s dodatkom kontrole za integriranu grafiku – njen menadžment i overclocking. Bitna stavka u menadžmentu iGPU-a je i mogućnost odabira LucidLogix Virtu moda u kojem je moguće kombinirati zajednički rad iGPU-a i dGPU-a. Sve za overclocking je tu, a prava je poslastica Extreme OC profil čijim podizanjem ploču pripremamo za najveće OC torture. Opcija za overclocking i raspona napona ne bi se posramile ni najskuplje OC ploče, pa tako ova Maximusica mala dimenzijama ipak spada u sam vrh OC ploča.

AI Suite II aplikacija je tijekom testiranja radila stabilno i većih problema ovaj put nije bilo. U sebi sadržava mnoštvo podaplikacija poznatih od ranije ali i poneku novu. Tu su Ai Charger+, Asus Update, DIGI+ VRM, EPU, FAN Xpert, GPU Boost, myLogo, Probe II, System information i TurboV EVO. Kao zasebne možemo instalirati ROG Connect aplikaciju na udaljeno računalo, ROG Connect Plus za instalaciju na host računalo, ROG GameFirst aplikaciju koja poboljšava mrežnu komunikaciju između različitih aplikacija, Sound Blaster X-Fi 2 aplikaciju koja omogućava korištenje tehnologija kao što su EAX, Alchemy i Crystalizer, a tu je i Asus WebStorage, MemTweakit (podešavanje postavaka radne memorije iz OS-a), ROG CPU-Z aplikacija i Lucid Virtu. Virtu je tehnologija razvijena za Sandy Bridge platformu, a svrha joj je raspodjela grafičkih zadataka onom grafičkom rješenju koje je adekvatno u datom trenutku. Drugim riječima, ukoliko je samo potrebno "vrtiti" Aero sučelje ili pak kakav Blu-Ray sadržaj, Virtu taj zadatak dodjeljuje integriranoj grafici u procesoru, dok je diskretna u stanju mirovanja. Kada pak "zavrtite" kakvu igru, Virtu "pali" diskretnu grafiku a integriranu palje u mirovanje. Slično je rješenje viđeno kod prijenosnika s oba tipa grafike, gdje je štednja energije koja se crpi iz baterije primarna. I računala su danas postala zelena, pazi se na potrošnju pa je ovakva tehnologija i više nego dobro došla. U praksi sve funkcionira vrlo dobro, a pozitivno je i što nam i s korištenjem diskretne grafike na raspolaganju ostaje Intelove QuickSync tehnologija. Kako bi u potpunosti koristili prednsti Virtu-a monitor mora biti prikopčan na integriranu grafiku (u ovom slučaju na HDMI port). Virtu smo testirali u dva slučaja pa će te vidjeti koliki su gubici performansi diskretne grafike zbog latencije koja se stvara zbog toga što je video izlaz preko integrirane grafike.

Uz ovu tehnologiju, tipično za Z68 platformu je i podrška za Intel Smart Response tehnologiju uz pomoć RST 10.5 softvera. Riječ je o mogućnosti korištenja SSD-a kao cache memorije klasičnom tvrdom disku. Ideja iza Smart Response-a je stvaranje virtualnog RAID polja SATA tvrdog diska i SSD-a, gdje se češće korišteni podaci spremaju na SSD, a oni koje se manje koristi na tvrdi disk. Time je brzinu starog HDD-a moguće značajno podići i vratiti ga u život. I premda bi tehnologija trebala raditi s bilo kojim SSD-om, Intel će izdati posebnu SSD 311 seriju namijenjenu isključivo tome. Ukoliko koristite neki drugi model SSD-a, potrebno je znati da je postavljeno ograničenje od 64GB koje Smart Response može koristiti. Čitav je postupak instalacije relativno jednostavan. Intelov je kontroler prije instalacije OS-a potrebno staviti u RAID mod, nakon čega se instalira OS i RST 10.5 softver. SSD spajamo naknadno i u RST sučelju odabiremo Accelerate te omogućimo Smart Response rad. Dva su moguća načina rada, Enhanced i Maximized. Enhanced je metoda kojom se koristi write-through cache, gdje se podaci simultano zapisuju i na SSD i na HDD. Taj je način sigurniji za podatke no i nešto sporiji. Maximized koristi write-back cache metodu gdje se podaci na disk zapisuju u intervalima. Ovim načinom dodatno ubrzavamo tvrdi disk, no u slučaju da jedan uređaj postane nedostupan ili se odspoji doći će do gubitka podataka. Kako sve skupa radi u praksi moći ćete vidjeti iz naših testova.