asus_mIXc_1

ASUS nam je na test poslao dvije nove ROG ploče namijenjene novim Intelovim procesorima. Nakon testirane Hero ploče, sada su na redu Code i Formula. Premda dijele vrlo sličnu filozofiju i dizajn, Code ima malo manje opreme Formule, koja je spremna za spajanje na sisteme vodenih hlađenja jer ima EKWB-ov vodeni blok, ali i nešto više zona Aura osvjetljenja.

U opisu krećemo od jeftinije, Code ploče koja je cjenovno pozicionirana iznad Hero, jer donosi nešto malo više opreme (WiFi), Armor plastični oklop i još poneku sitnicu. Code je zapravo jeftinija izvedenica Formula ploče, a uklonjen joj je donji dio Armora, nema integriranu zaštitu stražnjeg I/O-a i još poneki detalj koji ćemo otkriti u opisu. Za sada su samo tri ploče u najskupljoj ROG Maximus seriji pa se kupcima nije pretjerano teško snaći, no vjerujemo kako će ih Asus s vremenom još dodati.

asus_mIXc_2 asus_mIXc_3

Ploča dolazi u kutiji koja ima integriran veliki poklopac, a ona sama se nalazi u zasebnom kartonskom ležištu s prozirnim plastičnim pokrovom. Bundle se nalazi ispod s odvojenim manualom, DVD-om, podmetačem za čaše i naljepnicama za označavanje kabela. Ostatak stvari se nalazi ispod kartonske pregrade, a to uključuje I/O zaštitu, četiri SATA 6Gbps kabela, jedan paketić s vijkom za M.2 socket, jedan instalacijski alat za CPU, jedna 2TR2 dual band okretna antena za WiFi, jedan SLI HB 2-way mostić, jedan Q konektor za prednji panel, jedan M.2 bracket za vertikalnu instalaciju i produžni kabel za RGB trake dužine 80 cm.

asus_mIXc_5

Karakteristika Code i Formula ploča je Armor, tj. plastični pokrov koji štiti komponente od pregrijavanja i malo učvršćuje čitavu konstrukciju koja je često opterećena teškim hladnjacima i grafičkim karticama. Kao što ćemo kod opisa Formule vidjeti ona ima i metalni dio Armora s donje strane, što ova ploča nema. PCB im je identičnog layouta, i razlikuje se od onoga koji ima Hero, no naravno promjene nisu drastične. Zbog Armora je primjerice gornji M.2 socket morao biti premješten na samo dno, ali mu je i orijentacija promijenjena iz horizontalne u vertikalnu. Drugačiji su i hladnjaci, a i audio jedinica je doživjela izmjene, tj. relokaciju, dok je primjerice raspored PCIe slotova isti na sve tri ploče.

asus_mIXc_6

Izgled ploče je uvelike uvjetovan Armor pokrovom, koji pokriva veći dio PCB-a, ali i hladnjake. Na VRM-u se nalaze dva aluminijska hladnjaka koji svoj posao odrađuju korektno i ne pregrijavaju se ni prilikom overclockinga, dok se onaj na Z270 čipu zna zagrijati prilikom dugotrajnog opterećenja, čak i kada ne clockamo. Raspored komponenata na ploči je dobar, a jedinu pravu manu predstavlja vertikalni smještaj M.2 socketa koji ima svoj bracket, no ipak je izložen i ako smo nespretni prilikom slaganja računala sve može završiti i oštećenjem. Stoga preporučujemo da njega ostavite za kraj.

asus_mIXc_7

Ispod oklopa i aluminijskih hladnjaka se nalazi identična VRM jedinica kao i kod Hero ploče, što znači 8 + 2 fazni dizajn, sa svim poznatim Asusovim tehnologijama i kvalitetnim komponentama koje koriste u gradnji ROG ploča (MicroFine Alloy Chokes, NexFET MOSFET, 10K Black Metallic kondenzatori). Oko socketa je dovoljno mjesta za hladnjake svih tipova. No hladnjaci i plastični oklop bi mogli stvarati probleme instalaciji hladnjaka koji imaju velike ventilatore poput naše Noctue D15 čiji vanjski ventilator ne može sjesti dovoljno nisko pa strši iznad hladnjaka. Ovo pak može značiti problem s ugradnjom u kućišta koja nisu dovoljno široka.

asus_mIXc_8

DIMM utori su na standardnom mjestu, a podržavaju DDR4 memoriju maksimalne brzine 4133 MHz i kapaciteta do 64 GB. uz rub ploče su se našle i Start te Reset tipke, LED dijagnostika i interni USB 3.1 konektor koji je točno ispod ATX utora. Oko DIMM utora se nalaze i tri 4-pinska konektora za ventilatore (CPU_FAN i CPU_OPT su kraj socketa, a H_AMP je u samom desnom vrhu). Iznad dva konektora za ventilatore je svoje mjesto našao i konektor za RGB traku. Zanimljivo je Asus integrirao i četiri multi-color LED-ice za POST provjeru CPU-a, DRAM-a, VGA i Boot-a (odmah ispred ATX konektora).