IMG_9667 IMG_9668

Do sada smo iz Z170 ROG serije imali prilike isprobati samo najslabiju u ponudi – Rangericu. Ostale Asusove Z170 ploče koje smo isprobali bile su u iz Signature serije. Gene je dobro poznata serija ploča koju biraju svi koji žele graditi maleno i moćno računalo pri čemu žele i overclockirati te eventualno koristiti 2-way Crossfire ili SLI setupe grafičkih kartica. Uz Gene dobivaju moćne audio i mrežne podsustave, te solidno dimenzioniranu napojnu jedinicu.

IMG_9671 IMG_9672

Ploča je kao i uvijek pakirana u nešto manju kutiju, na kojoj se nalaze sve relevantne informacije o njoj i o tehnologijama koje donosi. Uz ploču dolazi i adekvatan bundle koji se sastoji od četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog SLI mostića, jednog alata za instalaciju procesora, zaštite za stražnji I/O panel, tri ROG naljepnice, jedan set ROG naljepnica za označavanje kabela, diskova i KeyBota, vijak i odstojnik za M.2 socket, jedan Q konektor, jedna Game on vješalica za kvaku, debela knjižica s uputstvima i medij s upravljačkim programima i aplikacijama.

IMG_9673 IMG_9674

Ploča je uATX formata, dimenzija 24.4 x 24.4 cm, a dizajn joj je dosta izmijenjen u odnosu na prethodnicu sa Z97 čipsetom. Ta je ploča imala crne i crvene elemente, a ova ploča je kod utora preuzela crne i sive tonove, dok su hladnjaci ljubičasti. Hladnjaci na VRM-u i čipsetu su i fizički drugačiji, imaju dizajn s nešto više rebara kako bi se poboljšala disipacija topline. Dva an VRM-u su povezana niklanom toplovodnom cijevi. Pregledom VRM dijela vidimo kako Asus sada koristi nešto drugačije prigušnice, ali u istom 8 + 2 faznom rasporedu (CPU + GPU). Asus i ovdje donosi svoju poznatu 5-way optimizaciju koja uključuje TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Xpert 3 i Turbo App. Layout ploče je klasičan, dobrog rasporeda elemenata i bez prevelikih komplikacija, što je bitno zbog malenih dimenzija ploče.

IMG_9677 IMG_9678

Dio iza hladnjaka VRM-a je rezerviran za kontrolere pa tu nalazimo dva ASMedijina (USB i HDMI_DP), pri čemu odmah vidimo kako ova ploča nema Thunderbolt kontroler, te kako je USB 3.1 Type C konektor tu zahvaljujući ASMedijinom kontroleru. Ploča naravno podržava dvokanalnu DDR4 memoriju brzine do 3800 MHz (OC) i maksimalnog kapaciteta do 64 GB. Na tom dijelu ploče se nalazi i specijalan 4-pinski priključak za vodene pumpe što Asus stavlja na ploče od ove serije. Na samom desnom rubu se nalazi i LED dijagnostika, te MemOK! tipka. Overclockerima će od velike pomoći biti i mjerne točke napona koje se nalaze odmah iznad DIMM utora uz sam rub ploče.

asus_z170_pro_gaming_8 asus_z170_pro_gaming_9

Na donjoj se strani ploče, na odvojenom dijelu PCB-a nalazi audio jedinica koja nosi marketinški naziv ROG SupremeFX 2015, a riječ je o osam kanalnom audio CODEC-u koji podržava multi-streaming, jack-detection, jack-retasking itd. CODEC je zaštićen i u zasebnom aluminijskom kućištu (poklopac), a pomažu mu i ESS-ov ES90023P DAC (Hyperstream tehnologija), te TI-evo RC4580 operacijsko pojačalo za slušalice (2Vrms), Nichiconovi kondenzatori, De-Pop relej itd. Audio konektori su pozlaćeni, a podržan je i DTC Connect, zatim Sonic SenseAmp, Studio II i Radar II. Rezultat svega ovoga je kvalitetna audio reprodukcija bilo da je riječ o slušalicama ili kvalitetnim vanjskim zvučnicima.

Za mrežne se mogućnosti brine Intelov I219V Gigabit LAN kontroler, koji ima dual interconnect vezu između integriranog kontrolera i fizičkog sloja, a podržava i anti surge LANGuard tehnologiju. Iza svega toga se nalaze dva siva PCIe x16 3.0 konektora (x16 ili dual x8) s podrškom za 2-way Crossfire i SLI, a tu je i jedan crni PCIe 3.0 x4 konektor. Između dva velika PCIe konektora se nalazi i M.2 Socket 3 s podrškom za uređaje dužina 42,60,80 i 110 mm. Što se ostatka povezivosti tiče tu su dva SATA Express porta na lijevoj strani te dva klasična SATA 6 Gbps porta (RAID 0, 1, 5 i 10).

IMG_9682 IMG_9686

USB portova ukupno ima osam u verziji 3.0 (šest na stražnjem I/O panelu + dva na ploči), zatim jedan USB 3.1 Type A i jedan Type C na stražnjem panelu (ASMedijin kontroler), te četiri USB 2.0 (na ploči). Na stražnjem se I/O panelu još nalaze i ClearCMOS te USB BIOS Flashback tipke, zatim jedan DisplayPort, jedan HDMI port, jedan PS/2 Combo port, LAN port i audio ulazi/izlazi. Na donjem dijelu ploče se nalaze i četiri tipke koje nam pomažu kada je sistem na stolu – Power, Reset, Retry Button i Safe Button. Retry skraćuje vrijeme prilikom overclockinga jer odmah pokušava ponovno učitati iste zadane vrijednosti ukoliko se ne POST-a, bez da moramo ploču gasiti.

151112160908 151112160917

151115001147 151115001313

UEFI sučelje je klasično za ROG ploče, pregledno, brzo i vrlo bogato s opcijama za podešavanje (O.C. profile, GPU.DIMM post, Tweakers Paradise, SSD Secure Erase itd). Mi smo se brzo snašli i naš i7-6700K uspjeli natjerati na 4.6 a kasnije i na 4.7 GHz uz uzornu stabilnost sistema. Softverska strana priče je klasično bogata te uključuje RAMDisk, RAMCache, AI Suite III itd.