asus_maximus_xii_hero_12 asus_maximus_xii_hero_15

Novi socket s povećanom isporukom snage za novi 10C/20T procesor koji boosta iznad 5 GHz zahtijeva i moćnu napojnu jedinicu. Tu se Asus potrudio i napravio 14 + 2 faznu jedinicu koja je teamed dizajna, i ne koristi dublere. Šesnaest je IR-ovih integriranih power stageova (driver, te low i high side MOSFET-i), svaki sposoban za 60A struje, iza kojih su MicroFine 45-amperske prigušnice i 10K japanski kondenzatori.

asus_maximus_xii_hero_14asus_maximus_xii_hero_13

 Sve je kontrolirano od strane DIGI+ VRM kontrolera. Da bi najsnažniji CPU imao dovoljno energije brinu se dodatni 8-pinski ProCool II i 4-pinski konektori. Sve je ovo hlađeno masivnim trima hladnjacima povezanim debelom toplovodnom cijevi. Ne treba ni govoriti da je sve bilo mlako pod i5-10500 procesorom. Zasebni manji hladnjak koji se nalazi tik iza stražnjih I/O-a je za 5-Gbitni Marvelov LAN čip.

asus_maximus_xii_hero_16

Ploča je opremljena s ROG SupremeFX 7.1 surround zvučnim sustavom u središtu kojega je S1220 CODEC. Tu su i dva elementa – ESS-ov ES9023 DAC i RC4580 operacijsko pojačalo (32-bita/192 kHz playback). Reprodukcija zvuka je visoko kvalitetna sa 120 dB SNR odnosom, a snimanje sa 113 dB SNR. Audio jedinica donosi i standardnu prilagodbu impedancije na prednjim i stražnjim izlazima za slušalice, podršku za multi-streaming, do 24-bita/192 kHz playback itd. Tu su i pozlaćeni audio izlazi, japanski audio kondenzatori, a čitava je audio jedinica na izoliranom dijelu ploče kao i do sada. Softver koji prati zvučni hardver uključuje Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound.

asus_maximus_xii_hero_17 asus_maximus_xii_hero_18

Stražnji I/O panel se sastoji od:

 • 1 x Marvell AQtion AQC111C 5Gb Ethernet
 • 1 x Intel I219-V 1Gb Ethernet
 • 1 x HDMI
 • 4 x USB 3.2 Gen 2
 • 4 x USB 3.2 Gen 1
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x Optical S/PDIF out
 • 1 x Clear CMOS button
 • 1 x USB BIOS FlashBack Button
 • 1 x ASUS Wi-Fi Module
 • 5 x Gold-plated audio jacks

Opcija je kao što vidimo sasvim dovoljno, pogotovo USB portova. Od njih devet na stražnjem panelu čak su četiri USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) – tri su Type A i jedan Type C. Četiri su USB 3.0 i dva su USB 2.0 (jedan za BIOS flashback). Jedan je HDMI port za slučaj da poželite koristiti integriranu grafiku procesora, tu su i dvije korisne tipke Clear CMOS i BIOS Flashback, a i svi su audio konektori pozlaćeni.

SATA 6 Gbps portova je šest, dijele resurse s M.2 socketima kako smo naveli ranije, a podržavaju RAID polja 0, 1, 5 i 10.

asus_maximus_xii_hero_19

Po pitanju povezivosti ovo je odlično opremljena ploča. Počinjemo od Wi Fi modula koji je Intelov 2×2 WiFi 6 AX201 s podrškom za 802.11ax – 1024QAM/OFDMA i MU-MIMO. Dual band je (2,4 i 5 GHz), s podrškom za do HT160 kanale i maksimalni kombinirani data rate od 2,4 Gbps. Naravno, podržan je i Bluetooth u verziji 5.1 (od Windows 19041 verzije).

Uz WiFi tu su i dva LAN kontrolera – Intelov gigabitni I219-V i Marvelov 5-gigabitni AQtion AQC111C. Dodatak 5-gigabitnog kontrolera pozdravljamo, za brži prijenos podataka po mreži, a zagrijavanje čipa je lijepo riješeno povećim hladnjakom. Što se tiče softvera, tu je GameFirst VI za prioritiziranje prometa i BullGuard Internet Security (jednogodišnja licenca).

asus_maximus_xii_hero_19a asus_maximus_xii_hero_19b

Aura osvjetljenje je neizbježno, a ova ploča ima dvije zone. Jedna je ROG logo na čipsetu, a druga Hero oznaka na pokrovu stražnjih I/O portova. Neovisne su jedna o drugoj i mogu se kontrolirati uz pomoć Aura Sync softvera, a efekti su klasični –  Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Starry night, Music Effect i Smart. Naravno, uz pomoć softvera se može sinkronizirati i kontrolirati i ostali kompatibilni hardver. Iz generacije u generaciju Asus radi sve bolje osvjetljenje i ovo je po kvaliteti boja i snazi najbolje do sada. Tu su i RGB headeri pa je moguće spojiti i vanjske elemente, a ARGB header je druge generacije za automatsku prilagodbu osvjetljenja specifičnih uređaja.

asus_maximus_xii_hero_uefi_1 asus_maximus_xii_hero_uefi_2

asus_maximus_xii_hero_uefi_3 asus_maximus_xii_hero_uefi_4

asus_maximus_xii_hero_uefi_5 asus_maximus_xii_hero_uefi_6

UEFI sučelje je klasično za ASUS ROG proizvode – crno-crveno. ASUS je i dalje lider u dizajniranju i izvedbi UEFI sučelja, pa je ovo intuitivno, pregledno i brzo. Uz to, donosi i pregršt opcija za tweakanje i overclocking. Većinu njih nismo ni uspjeli koristiti zbog činjenice da smo koristili zaključani procesor. No, i s njim se može poigrati kako bi ga barem malo ubrzali, a to ovo sučelje nudi.

Sa softverske strane smo već nabrojali podršku za mrežu i audio, a tu je i standardni Armoury Crate, koji nudi Aura Sync, konfiguraciju uređaja, skidanje manuala i drivera, Gaming Highlight dio i Account Management. Tu je i RAMCache III, Overwolf, te sveobuhvatni AI Suite 3 s 5-way optimizacijom (TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Expert 4 i Turbo appom), EZ Update, AI Charger i korisni WinRAR. Proizvođač se posebno hvali sinergijom softvera koju naziva AI Overclocking, AI Cooling i AI Networking koji je podjednako koristan i početnicima i naprednim korisnicima.