ASUS Maximus XII Hero (WiFi) recenzija

Objavljeno prije 15 dana - Krešimir Matanović

Maximus XII Hero (WiFi) - prvi dio

asus_maximus_xii_hero_1 asus_maximus_xii_hero_2

Paralelno s izlaskom Intelove desete Core generacije, na tržište dolaze i ploče opremljene Z490 čipsetom i LGA1200 ležištem. Kao što smo u recenziji procesora i5-10500 zaključili, ništa nema značajno novoga u ovom launchu, no proizvođači matičnih ploča su se potrudili i izbacili mnoštvo novih modela pa je red testirati ih i predstaviti. Za početak je pred nama ploča Maximus XII Hero iz ASUS-a koja je namijenjena najjačim, otključanim K modelima procesora. Dio je ROG obitelji i kao takva je odlično opremljena, s visoko kvalitetnom VRM jedinicom, WiFi AX mrežom, mnoštvom USB priključaka, odličnom audio jedinicom i bogatom softverskom podrškom. Kao i do sada tu je i opcijama bogat UEFI za tweakanje.

asus_maximus_xii_hero_3 asus_maximus_xii_hero_4

Asus je za desetu generaciju Intelovih procesora pripremio mnoštvo novih ploča od kojih čak 16 modela spada u ROG (Republic of Gamers) obitelj. Maximus XII Hero (WiFi) je svoje mjesto pronašla pored modela kao što su Extreme, Apex i Formula. Osim ovih Maximusa, tu su i STRIX ploče, a mi ćemo za koji dan donijeti i recenziju STRIX Z490-A Gaming modela. Kao i sve Maximusice, i ova je dobro opremljena i donosi bogati bundle:
 • User's manual
 • Addressable LED extension cable
 • 1 x ROG logo plate sticker
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x MOS Cooling kit (fan bracket and 40mm x 40mm fan)
 • 1 x ROG big sticker
 • 1 x Q-Connector
 • 1 x Wi-Fi Antenna
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x ROG Thank you card
 • 2 x M.2 SSD screw packages
 • 2 x M.2 Rubber Packages
 • 1 ROG key chain

asus_maximus_xii_hero_5

U prošloj generaciji nismo imali prilike probati Hero model, no testirali smo Formulu. Pogledom na nju, ali i na XI Hero vidljiv je nastavak filozofije izrade i opremanja ROG ploča koje su davno prešle iz šarenila i crvenih elemenata u potpuno stealth crno-sivo izdanje. Jedino što daje malo boje je ROG logo na Z490 čipsetu i Hero oznaka na pokrovu stražnjih I/O-a. Dobar je dio ploče pokriven masivnim aluminijskim hladnjacima pa je i težina povećana. Ukupno gledajući, ova ploča neće mamiti poglede u otvorenom kućištu, ali će svojom masivnošću svakako ostaviti dojam.

asus_maximus_xii_hero_6

Layout ploče je ponešto promijenjen u odnosu na prošlu generaciju. Iznad prvog je PCIe slota ranije bio smješten M.2 socket, a sada je dio napojnog sklopa tu, dok je prvi M.2 ispod prvog PCIe slota, pod debelim aluminijem. Socket je i dalje na svom mjestu, oko njega su na tri strane napojne komponente, a na četvrtoj kao i do sada četiri memorijska slota. Svi su bitni konektori smješteni uz rubove ploče, sve je logično raspoređeno i ništa ničemu neće smetati. Čak je i USB 3.0 interni konektor orijentiran horizontalno pored susjednih SATA portova, a USB 3.1 interni je na takvoj poziciji da ne smeta i u vertikali.

asus_maximus_xii_hero_7 asus_maximus_xii_hero_8

Oko LGA1200 ležišta i mehanizma za zaključavanje procesora je dovoljno mjesta, a s tri strane ga zatvaraju masivni crni aluminijski hladnjaci povezani jednom debelom toplovodnom cijevi. Oni imaju zadatak hlađenja moćne 16 fazne napojne jedinice koja će svakako biti na kušnji ako je na ploči i9-10900K procesor s 10 jezgri. Prostora za različite je hladnjake dovoljno, a oni s velikim ventilatorima će imati malo problema (Noctua D15 npr.). Četiri su memorijska slota s procesorom povezana u daisy chain topologiju, a memorijski kontroler u CPU-u podržava do 128 GB DDR4 radne memorije. Maksimalna službena brzina je 2.993 MHz za i7 i i9 procesore, no ako overclockiramo brzine RAM-a mogu iti 4.800 MHz ili više. Jasno, podržani su XMP profili i dvokanalna konfiguracija. Asus donosi i OptiMem III tehnologiju za bolju kompatibilnost. Memorija ima dvofaznu napojnu kontrolu i Digi VRM kontroler. Uz rubove ploča ovdje su se smjestili klasični konektori - 24-pinski ATX, 3x 4-pinski za ventilatore, 8 + 4 pinski EPS 12V za dodatno napajanje procesora, RGB i ARGB LED konektori, te LED dijagnostika kao i Start te Flex Key tipke. Flex Key omogućava vlastiti odabir i memoriranje pojedine funkcije.

asus_maximus_xii_hero_9

Na donjem su dijelu ploče kao i uvijek različiti tipovi konektora, a na samom dnu nalazimo - AAFP, dva RGB headera, Retry tipku, TB header, 2x USB 2.0, priključak za temperaturni senzor, 3x 4-pinska konektora za ventilatore (jedan je za vodenu pumpu) te konektor za zvučnik kućišta, kao i prednji panel. Uz desni rub su još jedan 3-pinski konektor za mjerač protoka vode, te konektori za vodena hlađenja (W_In, W_Out). Tri su PCIe 3.0 x16 utora od čega su gornja dva oklopljena i propusnosti x16/x8 i x8, dok je donji obični propusnosti x4. Dodatno, tu su i tri PCIe x1 utora. Multi GPU je podržan premda više nije naročito popularan - 2-way SLI i 3-way CrossFireX.

asus_maximus_xii_hero_10 asus_maximus_xii_hero_11

Skidanjem masivnih aluminijskih hladnjaka otkrivaju nam se i tri M.2 Socketa od kojih prvi i treći podržavaju SATA i PCIe 3.0 x4 modove rada, a srednji samo PCIe 3.0 x4. Uz to, prvi M.2 dijeli resurse sa SATA6G 5 i 6 portovima ako je u njemu SATA uređaj. Drugi M.2 svoje resurse dijeli s trećim PCIe 3.0 x16 utorom koji neće raditi ako u M.2 imamo x4 uređaj, ili će raditi s propusnosti x1 ako je u M.2 x2 uređaj. Isto tako, prvi M.2 socket dijeli resurse sa SATA6G 2 portom SATA modu. Prvi i treći M.2 podržavaju 110-milimetarske uređaje, a drugi 80-milimetarske. Čipset kao što vidimo ima zaseban manji aluminijski hladnjak koji se ne grije pretjerano u radu. Za razliku od Z390, Z490 donosi podršku za USB 3.2 Gen 2. U ovom dijelu ploče još nalazimo i Aura, te TPU kontrolere kao i bateriju.

Maximus XII Hero (WiFi) - drugi dio

asus_maximus_xii_hero_12 asus_maximus_xii_hero_15

Novi socket s povećanom isporukom snage za novi 10C/20T procesor koji boosta iznad 5 GHz zahtijeva i moćnu napojnu jedinicu. Tu se Asus potrudio i napravio 14 + 2 faznu jedinicu koja je teamed dizajna, i ne koristi dublere. Šesnaest je IR-ovih integriranih power stageova (driver, te low i high side MOSFET-i), svaki sposoban za 60A struje, iza kojih su MicroFine 45-amperske prigušnice i 10K japanski kondenzatori.

asus_maximus_xii_hero_14asus_maximus_xii_hero_13

 Sve je kontrolirano od strane DIGI+ VRM kontrolera. Da bi najsnažniji CPU imao dovoljno energije brinu se dodatni 8-pinski ProCool II i 4-pinski konektori. Sve je ovo hlađeno masivnim trima hladnjacima povezanim debelom toplovodnom cijevi. Ne treba ni govoriti da je sve bilo mlako pod i5-10500 procesorom. Zasebni manji hladnjak koji se nalazi tik iza stražnjih I/O-a je za 5-Gbitni Marvelov LAN čip.

asus_maximus_xii_hero_16

Ploča je opremljena s ROG SupremeFX 7.1 surround zvučnim sustavom u središtu kojega je S1220 CODEC. Tu su i dva elementa - ESS-ov ES9023 DAC i RC4580 operacijsko pojačalo (32-bita/192 kHz playback). Reprodukcija zvuka je visoko kvalitetna sa 120 dB SNR odnosom, a snimanje sa 113 dB SNR. Audio jedinica donosi i standardnu prilagodbu impedancije na prednjim i stražnjim izlazima za slušalice, podršku za multi-streaming, do 24-bita/192 kHz playback itd. Tu su i pozlaćeni audio izlazi, japanski audio kondenzatori, a čitava je audio jedinica na izoliranom dijelu ploče kao i do sada. Softver koji prati zvučni hardver uključuje Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound.

asus_maximus_xii_hero_17 asus_maximus_xii_hero_18

Stražnji I/O panel se sastoji od:
 • 1 x Marvell AQtion AQC111C 5Gb Ethernet
 • 1 x Intel I219-V 1Gb Ethernet
 • 1 x HDMI
 • 4 x USB 3.2 Gen 2
 • 4 x USB 3.2 Gen 1
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x Optical S/PDIF out
 • 1 x Clear CMOS button
 • 1 x USB BIOS FlashBack Button
 • 1 x ASUS Wi-Fi Module
 • 5 x Gold-plated audio jacks
Opcija je kao što vidimo sasvim dovoljno, pogotovo USB portova. Od njih devet na stražnjem panelu čak su četiri USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) - tri su Type A i jedan Type C. Četiri su USB 3.0 i dva su USB 2.0 (jedan za BIOS flashback). Jedan je HDMI port za slučaj da poželite koristiti integriranu grafiku procesora, tu su i dvije korisne tipke Clear CMOS i BIOS Flashback, a i svi su audio konektori pozlaćeni. SATA 6 Gbps portova je šest, dijele resurse s M.2 socketima kako smo naveli ranije, a podržavaju RAID polja 0, 1, 5 i 10.

asus_maximus_xii_hero_19

Po pitanju povezivosti ovo je odlično opremljena ploča. Počinjemo od Wi Fi modula koji je Intelov 2x2 WiFi 6 AX201 s podrškom za 802.11ax - 1024QAM/OFDMA i MU-MIMO. Dual band je (2,4 i 5 GHz), s podrškom za do HT160 kanale i maksimalni kombinirani data rate od 2,4 Gbps. Naravno, podržan je i Bluetooth u verziji 5.1 (od Windows 19041 verzije). Uz WiFi tu su i dva LAN kontrolera - Intelov gigabitni I219-V i Marvelov 5-gigabitni AQtion AQC111C. Dodatak 5-gigabitnog kontrolera pozdravljamo, za brži prijenos podataka po mreži, a zagrijavanje čipa je lijepo riješeno povećim hladnjakom. Što se tiče softvera, tu je GameFirst VI za prioritiziranje prometa i BullGuard Internet Security (jednogodišnja licenca).

asus_maximus_xii_hero_19a asus_maximus_xii_hero_19b

Aura osvjetljenje je neizbježno, a ova ploča ima dvije zone. Jedna je ROG logo na čipsetu, a druga Hero oznaka na pokrovu stražnjih I/O portova. Neovisne su jedna o drugoj i mogu se kontrolirati uz pomoć Aura Sync softvera, a efekti su klasični -  Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Starry night, Music Effect i Smart. Naravno, uz pomoć softvera se može sinkronizirati i kontrolirati i ostali kompatibilni hardver. Iz generacije u generaciju Asus radi sve bolje osvjetljenje i ovo je po kvaliteti boja i snazi najbolje do sada. Tu su i RGB headeri pa je moguće spojiti i vanjske elemente, a ARGB header je druge generacije za automatsku prilagodbu osvjetljenja specifičnih uređaja.

asus_maximus_xii_hero_uefi_1 asus_maximus_xii_hero_uefi_2

asus_maximus_xii_hero_uefi_3 asus_maximus_xii_hero_uefi_4

asus_maximus_xii_hero_uefi_5 asus_maximus_xii_hero_uefi_6

UEFI sučelje je klasično za ASUS ROG proizvode - crno-crveno. ASUS je i dalje lider u dizajniranju i izvedbi UEFI sučelja, pa je ovo intuitivno, pregledno i brzo. Uz to, donosi i pregršt opcija za tweakanje i overclocking. Većinu njih nismo ni uspjeli koristiti zbog činjenice da smo koristili zaključani procesor. No, i s njim se može poigrati kako bi ga barem malo ubrzali, a to ovo sučelje nudi. Sa softverske strane smo već nabrojali podršku za mrežu i audio, a tu je i standardni Armoury Crate, koji nudi Aura Sync, konfiguraciju uređaja, skidanje manuala i drivera, Gaming Highlight dio i Account Management. Tu je i RAMCache III, Overwolf, te sveobuhvatni AI Suite 3 s 5-way optimizacijom (TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Expert 4 i Turbo appom), EZ Update, AI Charger i korisni WinRAR. Proizvođač se posebno hvali sinergijom softvera koju naziva AI Overclocking, AI Cooling i AI Networking koji je podjednako koristan i početnicima i naprednim korisnicima.

Test sistem, način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS Maximus XII Hero
Procesor Intel Core i5-10500
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz C16 16GB; G.Skill Trident Z 32.00 MHz C15 16GB
Grafičke kartice Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC; Driver: 20.04.2
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA XPG SX8200 480 GB & Kingston 240 GB M.2
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 (1903)
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.20.5300
PCMark 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v.15
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

asus_maximus_xii_hero_20

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Ploču smo testirali s jedinim za sada dostupnim procesorom i5-10500, Gigabyteovim Radeonom RX 5700 XT Gaming OC i s dva seta G.Skillove memorije Trident Z. Usporedbe za sada nema jer je ovo prva testirana Z490 ploča i prvi procesor, no uskoro ćemo i te grafove popuniti.

Rezultati testiranja

UL testovi [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="5610" colors="orange" height="150"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="8946" colors="red" height="150"] Za sada ovdje nemamo što previše za komentirati, to ostavljamo za sljedeći test Z490 ploče koja će uslijediti za koji dan. CPU testovi [ichart headers="ID, MIPS" title="7-ZIP" htitle="MIPS" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="52333" colors="red" height="150"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 15" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="1332" colors="red" height="150"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="3055" colors="red" height="150"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="V-Ray Benchmark 1.0.8 (sekunde, manje je bolje)" labels="ASUS Maximus XII Hero" values="104" colors="red" height="150"] Bit će zanimljivo vidjeti ima li razlike u CPU preformansama od ploče do ploče. Memorijske performanse [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="ASUS Maximus XII Hero @ 3.600 MHz CL16,ASUS Maximus XII Hero @ 3.200 MHz CL15" values="51131,46309" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="ASUS Maximus XII Hero @ 3.600 MHz CL16,ASUS Maximus XII Hero @ 3.200 MHz CL15" values="51767,46625" colors="red,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="ASUS Maximus XII Hero @ 3.600 MHz CL16,ASUS Maximus XII Hero @ 3.200 MHz CL15" values="43081,38500" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS Maximus XII Hero @ 3.200 MHz CL15,ASUS Maximus XII Hero @ 3.600 MHz CL16" values="44.5,46.9" colors="blue,red" height="200" min="0"] I premda su rezultati propusnosti dosta drugačiji, na same perofrmanse procesora to nema previše utjecaja.

Zaključak

asus_maximus_xii_hero_20x

ASUS se kao i uvijek pošteno pripremio za lansiranje novih Intelovih procesora. I premda procesori sami po sebi ne donose ništa novo, partneri su imali posla s pločama, jer je trebalo napraviti nove rute zbog LGA1200 ležišta, osmisliti novi dizajn napojne jedinice i općenito malo redizajnirati i osvježiti ploče. Asus je samo ROG modela izbacio čak 16, a nama je eto prva dopala ova Maximus XII Hero za test. U narednim danima će te još vidjeti i STRIX Z490-A Gaming te Gigabyteovu Z490 Aorus Master. XII Hero donosi određene promjene u odnosu na prošlu generaciju ploča i sada je bolja no ikada. Počinjemo od moćne napojne jedinice s 14 + 2 faze bez dublera, a na svakoj je fazi 60-amperski integrirani power stage, uz njih kvalitetna prigušnica te 10K kondenzatori. Jedinica je dobro posložena i spremna za najjači i9-10900K procesor. I hlađenje je odlično riješeno uz tri masivna hladnjaka povezana toplovodnom cijevi, a masivni su hladnjaci i na sva tri M.2 socketa. Ploča uz sve to i odlično izgleda, no zbog silnog je aluminija vrlo teška. Opremljenost ploče je izvrsna - 6x USB 3.2, 3x M.2, WiFi 6 kartica, Marvelov 5-gigabitni LAN, odlična audio jedinica i sve ostale blagodati dobrog softvera i izvrsnog UEFI sučelja. Zbog cijene od oko 440 € neće biti lako dostupna prosječnom hrvatskom kupcu, no bit će odličan izbor uz neki od otključanih procesora - i5-10600K, i7-10700K ili i9-10900K. Lijep primjer tome je i jedan američki webshop koji nudi u bundleu ovu ploču i 10700K procesor za 795 USD, ili ploču i 10900K procesor za 915 USD.