ASUS_MG279_1 ASUS_MG279_2

Nakon testova dvaju TN monitora koji podržavaju Freesync tehnologiju pred nama treći, ali ovaj put s IPS matricom. Asusov je MG279Q veliki 27″ gamerski monitor koji ima WQHD rezoluciju, maksimalno osvježenje slike od 144 Hz, te naravno podršku za Freesync tehnologiju koja na njemu radi od 35 pa do 90Hz. Uz to, donosi i zanimljiv dizajn, kvalitetnu izradu i uzornu ergonomiju. Asus uz ovaj monitor daje i vrlo bogat bundle u obliku jednog mini-DP to DP kabela, zatim DisplayPort kabela, HDMI kabela, MHL kabela, napojnog kabela, CD-a s driverima te uputama za upotrebu.

ASUS_MG279_3 ASUS_MG279_4

Monitor je unutar velike kutije dobro zaštićen a dolazi s odvojenom bazom koju je potrebno montirati. Već pri prvom dodiru s bazom vidimo kako je riječ o vrlo kvalitetno napravljenom uređaju jer je plastika izvrsne kvalitete, s teksturom, a sama baza je vrlo masivna. Ruka monitora stoji fiksno na bazi a okretanje oko vertikalne osi je omogućeno ugradnjom rotirajuće ploče s donje strane. Baza je vrlo masivna i monitor je stabilan na svim podlogama.

ASUS_MG279_5 ASUS_MG279_6

I kod monitora se nastavlja odlična kvaliteta materijala, plastika ima teksturu i izgleda vrlo elegantno te je odmah vidljivo kako je riječ o proizvodu visoke klase. Dizajn je poprilično klasičan i to nam se sviđa, jer je i po tome vidljivo kako je riječ o ozbiljnom proizvodu. Ipak, postoje neki elementi koji ga odvajaju od konkurencije i koji mu daju određenu dozu elegancije kao što su tanki rubovi oko ekrana, dizajn baze, linija po sredini nosača ali i reljefni elementi plastike. Monitor je sa stalkom maksimalno visok 559 mm, širok 625 mm a dubok 238 mm. Masa mu je solidnih 7.3 kg. S ergonomske strane je dobro potkovan – po horizontalnoj osi se naginje od +20 do -5%, moguće ga je pivotirati, ali i okretati oko vertikalne osi, uz naravno neizostavno podešavanje po visini.

ASUS_MG279_7

Dijagonala ekrana je 27″ ili 68.47 cm a format stranica je 16:9. Panel je IPS (In-Plane Switching), s non-glare premazom i maksimalnom rezolucijom od 2560×1440. Maksimalna stopa osvježenja slike je 144 Hz, s podrškom za FreeSync promjenjivu stopu koja se kreće od 35 pa do 90Hz. Piksel pitch je 0.233 mm, maksimalno osvjetljenje ekrana je 350 cd po metru kvadratnom, a maksimalni dinamički kontrast (Asus Smart Contrast Ratio) je 100 milijuna naprema 1. Matrica ima i relativno brzi odziv od 4 ms (GtG). U prilog kvaliteti prikaza boja ide i činjenica da ima 100% pokrivenost sRGB spektra.

ASUS_MG279_8 ASUS_MG279_9

Na stražnjoj se strani nalaze tipke za paljenje/gašenje te upravljanje sa vrlo intuitivnim menijem, a kao što vidimo gornja je tipka kao mali joystick i pokretna je u pet smjerova. I tipke su kao i ostatak monitora vrlo kvalitetno napravljene i nema onog jeftinog, plastičnog osjećaja. Na skroz desnoj strani (gledano straga) se nalazi i Kensington lock.

ASUS_MG279_10 ASUS_MG279_11

Meni je kao što smo rekli intuitivan, lak za korištenje a tome doprinose i dobro postavljene tipka. Monitor podržava i Trace Free tehnologiju, ima izbor od tri moda Skin-Tone-a, četiri preddefinirana moda boje temperatura, GamePlus modove (Crosshair/Timer), ima Low Blue Light tehnologiju, zatim VividPixel tehnologiju ali i šest preddefiniranih modova za igre – Scenery/Racing/Cinema/RTS/RPG/FPS/sRGB.

ASUS_MG279_12

Sa strane priključaka na lijevoj strani vidimo onaj za kabel napajanja (AC/DC ispravljač je smješten u monitoru). Asus navodi potrošnju od 37.8 W (ES 6.0), a mi smo pod malo jačim osvjetljenjem mjerili i do 45 W. U stanju mirovanja je to oko 0.5W. VESA 100 mount je podržan, a kao što vidimo postolje ima i Quick Release opciju. Video priključci su šaroliki pa je tu – HDMI, dva MHL-a, Mini DisplayPort 1.2 i DisplayPort 1.2. Nema legacy priključaka i to je dobro. Uz to tu je i USB 3.0 hub, sa dva priključka. Monitor ima i dva ugrađena zvučnika (stereo), svaki snage po  2W RMS-a, koji solidno reproduciraju zvuk i poslužiti mogu čak i za gaming ukoliko korisnik nema prevelika očekivanja. Jasno, vanjski zvučnici su poželjni za uživanje u kvalitetnom zvuku.

Monitor smo isprobali s našom Haswell-E platformom, tj. i7-5820K procesorom, Gigabyteovom X99-Gaming G1 WiFi pločom i AMD Radeonom R9 295X2. Umjesto fotografija, snimili smo kratak dio benchmarka u Alien Isolation igri. Kvaliteta slike monitora je odlična u svim uvjetima, i naravno, puno je bolja nego kod FreeSync TN-a koje smo do sada isprobali. Boje su vjerne, kontrast odličan, slika je zadovoljavajuće oštra i osvjetljenje je pravilno po cijelom ekranu. Kutevi gledanja su vrlo dobri i monitor je odličan za igru, zbog relativno niskog imput laga, ali i brzog odziva matrice. Ono što zamjeramo je izboj pozadinskog svjetla po rubovima ekrana, no to se ne primijeti toliko prilikom igranja koliko kod gledanja filmova. FreeSync radi u zadovoljavajuće širokom rasponu i igranje novih igara s jačom karticom je pravi užitak. Baš kao i igranje na 144 Hz bez FS-a.

Na kraju dolazimo do još jedne, ali samo uvjetne mane. To je naravno cijena. Na hrvatskom tržištu se ovaj monitor prodaje za paprenih 5.300 kn na više. To je već u rangu solidnih 4K monitora, no zbog kvalitete izrade, kvalitete panela (slike), nekih Asusovih tehnologija, odličnog doživljaja igranja te na kraju FreeSync tehnologije kupnja je isplativa. ASUS MG279Q je svakako jedan od najboljih gamerskih monitora koje smo imali prilike probati.