Sve Asusove ploče top klase prepoznati će te po njihovom specifičnom pakiranju – "tower" kutija na kojoj prevladava crvena boja. S prednje strane nema previše informacija o proizvodu, a stražnja je strana rezervirana za detaljnije informiranje kupca što ga točno očekuje unutar kutije. Ploča je pakirana u zasebnu kutiju i dobro zaštićena, dok je bundle također u zasebnoj kutiji.

Asusove ploče top klase su uvijek bogate opremom u bundleom koji ih prati. M IV Extreme nije izuzetak pa će potrajati dok podbrojimo što sve točno s njom dolazi. Korisničke upute su kao i uvijek vrlo informativne, a uz njih se nalazi i jedan 2-portni USB2.0 modul, zatim jedan I/O Shield, dva SATA 3.0Gb/s kabela (2-u-1), dva SATA 6.0Gb/s kabela (2-u-1), jedan Q-Connecor kit (2-u-1), jedan ROG Connect kabel, jedan set ProbeIt kabela, jedno pakiranje Thermal Sensor kabela, jedan 3-Way SLI mostić, jedan SLI kabel, jedan Crossfire kabel, jedno pakiranje plastičnih vezica, jedna ROG Theme naljepnica, jedan 12-u-1 ROG Cable naljepnica, jedna RC Bluetooth kartica i jedan vodič kroz ROG tehnologije. Na DVD-u se nalaze upravljački programi, AI Suite II aplikacija, ROG CPU-Z aplikacija, 3D Mark Vantage licenca i jednogodišnja licenca za Kaspersky antivirusni program.

Kada smo ploču izvadili iz kutije pred nama se ukazao tipičan primjerak ROG porodice s tek ponekim izmjenjenim detaljom. PCB je crn dok su utori kombinirano crno-crveni s istim takvim rashladnim sistemom. Kada smo kod rashladnog sistema moramo on je doživio izmjene. Dizajn je drugačiji a glavni je trodjelni dio povezan toplovodnom cijevi. Dva dijela sjede na prigušnicama i MOSFET-ima a treći sa svjetlećim ROG amblemom se smjestio na NF200 čipu. Četvrti, zasebni komad je zadužen za hlađenje P67 čipa. Hlađenje je izvedeno odlično, te se heatsinkovi zagriju tek pri žestokom overclockingu. Layout ove eATX ploče je manje više standardan, no sa vrlo gusto postavljenim PCIe utorima. Ukoliko koristite triple CFX ili SLI kombinaciju grafičkih kartica sa dual slot hlađenjem, srednji utor od donja tri postaje neupotrebljiv. U tom slučaju gubite i ostala dva PCIe utora – x1 i x4. Maximus III Extreme i Rampage III Extreme to imaju bolje riješeno.U ostatku layouta je sve manje više vrlo logično posloženo – LED dijagnostija i Power ON te Reset gumbi su na pravom mjestu za razliku od Deluxe verzije.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus Maximus IV Extreme

Podržani
procesori

Intel Socket 1155 for Intel 2nd Generation Core i7 Processor/Core i5 Processor/Core i3 Processor/
Support Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST)
Supports Intel Turbo Boost Technology 2.0

Čipset

Intel P67 Express Chipset

Memorija

4 x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 2200(O.C.)*/2133(O.C.)*/1866(O.C.)/1600(O.C.)/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture

Utori
za proširenja

4 x PCIe 2.0 x16 (single@x16, dual@x8, triple@x8, x16, x16 )
1 x PCIe 2.0 x4
1 x PCIe 2.0 x1

Multi-GPU
podrška

AMD CroossfireX & Nvidia SLI

Pohrana
podataka

Intel P67 Express Chipset
2 xSATA 6.0 Gb/s ports (Red)
4 xSATA 3Gb/s ports (Gray)
Intel Rapid Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
Marvell 9182 PCIe SATA6Gb/s controller
2 xSATA 6Gb/s ports (Red)
JMicron 362 controller
2 xExternal SATA 3Gb/s ports at rear (SATA On-the-Go)
* Due to the Windows XP/ Vista limitation, the RAID array with the total capacity over 2TB cannot be set as a boot disk. A RAID array over 2TB can only be set as a data disk only.

LAN 2 x Intel Gigabit LAN
Audio Realtek ALC889 8-Channel High Definition Audio CODEC
Interni
konektori
1 x USB 3.0/2.0 connector(s) (Red) supports additional 2 USB 3.0 ports
4 x USB 2.0/1.1 connector(s) support additional 8 USB 2.0 ports
4 x SATA 6.0Gb/s connectors (Red)
4 x SATA 3.0Gb/s connectors (Gray)
1 x CPU Fan connector(s)
3 x Chassis Fan connector(s)
1 x Power Fan connector(s)
3 x Optional Fan connector
1 x Power-on switch
1 x Reset switch
1 x S/PDIF Out connector
1 x 24-pin ATX Power connector
1 x 8-pin ATX 12V Power connector
1 x Front panel audio connector
1 x System Panel connector
7 x ProbeIt measurement points
3 x Thermal sensor connectors
1 x En/Dis-able Clr CMOS header
2 x EZ Plug connectors (4-pin Molex Power connectors)
1 x RC Bluetooth header
1 x LN2 Mode switch
1 x Q_Reset switch
1 x Go Button
1 x BIOS switch button
1 x ROG light connector
USB

Intel P67 Express Chipset
– 9 x USB 2.0/1.1 ports (8 ports at mid-board, 1 port at rear is also for ROG connect)
1 x NEC USB3.0 Controller
– 2 x USB 3.0/2.0 ports at rear
1 x NEC USB3.0 Controller with 2 x VIA SuperSpeed USB hub controllers:
6 x USB 3.0/2.0 ports at rear
2 x USB 3.0/2.0 ports at mid-board for front panel support

Firewire

VIA 6315N controller supports 2 x 1394a ports (one at mid-board; one at back panel)

BIOS 32 Mb Flash ROM , EFI AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.5, ACPI2.0a Multi-Language BIOS
Format Extended ATX Form Factor
12 inch x 10.6 inch ( 30.5 cm x 26.9 cm )
Overclocking ROG Connect
RC Bluetooth
ROG iDirect
USB BIOS Flashback
ROG Extreme Engine Digi+
– 8-phase CPU power
– 3-phase Memory power
– ML Cap on CPU only
BIOS Flashback with onboard switch button
ProbeIt
Extreme Tweaker
iROG
Loadline Calibration
ROG OC Kit
– LN2 Mode
– PCIe x16 Lane Switch
– Debug LED
– Q_Reset
EFI BIOS features
– ROG BIOS Print
– GPU.DIMM Post
– CPU Socket Monitor
Intelligent overclocking tools:
– ASUS TurboV Evo
– O.C Profile
Overclocking Protection:
– COP EX (Component Overheat Protection – EX)
– Voltiminder LED
– ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Bluetooth Bluetooth Module Accessory Card
– Bluetooth V2.0/V2.1+EDR
– RC Bluetooth On/Off Switch
Asus značajke

CPU Level Up
MemOK!
Onboard Switches: Power / Reset / Clr CMOS (at rear)
Q-Fan Plus
ASUS Fan Xpert
ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
ASUS Q-Connector
ASUS Q-Shield
ASUS Q-Slot
ASUS Q-DIMM
ASUS EZ Flash 2
ASUS CrashFree BIOS 3
ASUS MyLogo 2

 

U detaljnijem pregledu ploče ko i uvijek krećemo od sjeverne strane oko procesorskog ležišta. Tu je smještena njegova 8 fazna ROG Extreme Engine Digi+ jedinica kojoj je specifičnost i jedan 900uF NEC/Tokin Prodalizer kondenzator koji služi za stabilnu isporuku struje procesoru. Između napojne jedinice i stražnjeg I/O panela, nalazi se NEC-ov USB3.0 kontroler sa čak dva VLI VL810 huba čime je omogućeno čak šest USB 3.0 utora na stražnjem I/O panelu te dva unutarnja USB3.0 porta. Drugi NEC-ov kontroler koji se nalazi tik ispod stražnjeg I/O panela kontrolira još dva USB3.0 porta na njemu. Desno od procesora svoje su mjesto našla četiri DIMM utora sa tro faznom kontrolom napajanja. Iza njih se sa sjevera prema jugu nalazi LED dijagnostika, Nuvotonov I/O kontroler, Power ON i Reset tipke, LN2 mode prekidač, zatim mjerne točne napona (GND, CPU_PLL, CPU_IO, PCH, PCH_PLL, HF200, CPU_SA i DRAM), DIP prekidači za gašenje pojedinih PCIe x16 utora, Go tipka tipka te 24-pinski ATX konektor. Na tome su dijelu raspoređene i signalne LED-ice a oko DIMM utora su smještena i čak četri tropinska konektora za ventilatore – pohvalno. Već po ovom gornjem dijelu ploče vidljiva je sva kompliciranost dizajna i mnoštvo opreme i mogućnosti koje donosi ova high-end ploča. Po stavkama kao što su LN2 mod i mjerne točne napona vidljivo je kako će ekstremni overclockeri ovom pločom biti vrlo zadovoljni. Prava je šteta stoga što su Sandy Bridge procesori zaključani na 57x :(

Na lijevom južnom dijelu ploče svoje je mjesto pronašao već sponemuti drugi NEC-ov USB3.0 kontroler, dva Intelova Gigabitna LAN kontrolera, zatim JMicronov 362 eSATA kontroler, te Realtekov osam kanalni ALC889 HD audio kontroler. PCIe x16 utora je kao što smo ranije spomenuli četiri kod kojih su moguće single@x16, dual@x8, triple@x8, x16, x16 kombinacije grafičkih kartica. SLI i CrossFireX su naravno podržani. U slučaju da koristite ovaj broj kartica s gornje i donje strane PCIe utora nalaze se dodatni 12V Molex konektori koji grafičkim karticama osiguravaju stabilan dotok energije kroz PCIe utore. Između prvog i drugog PCIe x16 utora svoje je mjesto našao jedan PCIe x1 utor dok je PCIe x4 utor smješten na samom dnu ploče. Odmah iza PCIe x4 utora nalazi se i PLX čip koji osigurava osam ddodatnih PCIe stazica. Na dnu se ploče nalaze još i dva četiri pinska konektora za ventilatore, interni USB konektori, dva BIOS-a, Frontpanel konektor itd. iznad njih su smještena iROG kontroleri, TPU kontroler, SST-ov x8 CMOS MFP (multi-purpose flash) čip, te Marvellov 9182 PCIe SATA6Gb/s kontroler. U sredini je svoje mjesto našao P67 PCH, a skroz na desnoj strani su smješteni neslavni sivi SATA 3Gbps portovi, te crveni 6Gbps portovi u horizontalnoj orjentaciji. U samom uglu ploče svoje je mjesto pronašla i CRL_CMOS tipka.

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 Keyboard/Mouse Combo port
  • 2 x Eksterni SATA
  • 2 x LAN(RJ45) porta
  • 8 x USB 3.0/2.0 portova
  • 1 x USB 2.0/1.1 (služi i za ROG Connect)
  • 1 x S/PDIF Out (optički)
  • 8 -Channel Audio I/O
  • 1 x Clr CMOS prekidač
  • 1 x ROG Connect On/Off prekidač
  • 1 x RC Bluetooth prekidač

Da je Maximus IV Extreme ploča stvarno poseban komad hardvera vidimo i po crvenom "vražjem" sučelju UEFI-a koje vas odmah odvodi u Extreme Tweaker dio. Uz klasičan CPU level up, tu je i postavka za učitavanje ekstremnog OC profila koji ploču u trenu predpodešava za overclocking. Jedini korak dalje je odabir LN2 načina rada. S obzirom da ju nismo hladili tekućim dušikom tu smo opciju ostavili neupaljenu. Kada je ploča jednom predpodešena ostaje samo podešavati množitelj, napone i način ponašanja digitalne napojne kontrole. Za razliku od Deluxe verzije gdje je Internal PLL Overvoltage postavku potrebno uključiti, na ovoj je ploči ona automatski uključena. To znači kako sada bez problema možemo množitelj procesora podići iznad 49. Memorijski je množitelj moguće podići sve do 2400MHz, a "tajminge" podešavamo u zasebnom odjeljku. Digi+ VRM dio skriva postavke za kontrolu napajanja koje su također izmimno bitne. Uz ovo moguće je podesiti i svu silu postavki koje nećemo posebno nabrajati no one su itekako bitne za uspješan overclocking.

Ostatak je UEFI-a također vrlo bogat opcijama pa je tako moguć vizualni pregled svega što se nalazi u pojedinim utorima, zatim pregled onboard kontrolera, tj. mogućnost njihovog paljenja i gašenja. Tu je i nadzor LED signalizacije, temperatura, svih ventilatora priključenih na ploču baš kao i spremanja UEFI profila te njihovog imenovanja po želji. Asus je ovom pločom i njenim UEFI-em pokazao koliko je daleko tehnologija napredovala i što su u stanju proizvesti. Svjetlosne je godine ovo udaljeno od BIOS-a na pločama starim svega nekoliko generacija. Od ostalih naprednih tehnologija tu je i ROG Connect koji dozvoljava udaljenu kontrolu ploče i njenih parametara preko prijenosnika spojenog USB-om, zatim RC Bluetootha koji dozvoljava overclocking i nadzor kompletnog sistema spajanjem bluetooth uređaja poput smartphonea. Impresivna ploča u svakom slučaju, i jedva smo dočekali da ju pustimo u pogon. Krenimo na testove.