Opis započinjemo s manjim, kako smo rekli 16:9 modelom, koji ima sve karakteristike većeg brata ali u manjem pakiranju. Dizajn monitora je klasičan, što se od ovog tipa uređaja i njegove namjene i očekuje. Nema tu ekstravagancija i izleta u nepoznato. Ipak, ovakav čisti poslovni dizajn oštrih rubova i crna boja čine ga vrlo elegantnim. Monitor se zbog 16:9 omjera stranica čini vrlo širok, no to je samo optička varka zbog male visine stranice. U širinu tako broji 548.8 mm, u visinu 495.7 a debel je 201 mm (baza). Visina od 495.7 mm je naravno maksimalna, zbog činjenice da nosač na stražnjoj strani ima hod od 10 cm. Uz visinu, monitoru možemo mijenjati i nagib (-5°- +20°), kut (oko baze za 60°) te ga pivotirati. Stražnja je strana kao i uvijek rezervirana za priključke, a perforacije na tri strane služe za lakše "disanje", tj. lakše odvođenje topline van kućišta. Uz medij s upravljačkim programima i korisničke upute dolaze i DVI, VGA, Displayport, USB i audio kabeli te vezice za aranžiranje kabela. Na posebnom listiću dolaze i rezultati tvorničke kalibracije – ASUS garantira točnost kalibracije tako da korisnik to ne mora sam raditi (Delta E je ispod 5). Kako po tome, tako je i sa svih strana s kojih pogledamo ovaj monitor jasno da je namijenjen za profesionalnu upotrebu.

Tipke inače jednostavnog i intuitivnog menija nalaze se s desne strane monitora poredane od dna naviše. Na samom je dnu bijela LED-ica za signalizaciju rada, a iznad nje su se smjestile tipke za paljenje, izbor ulaza, tipka za osvjetljenje/kretanje kroz meni, tipka za otvaranje glavnog menija, tipka za osvjetljenje/kretanje kroz meni, tipka za odabiranje preddefiniranih postavaka i automatskog podešavanja slike, te QuickFit tipka za odabir jednog od 7 preddefiniranih predložaka koji se pojavljuju na mreži ekrana (fotografije, A4 list, pismo ili mreža centimetrima i inčima), pri čemu dobro dođe i mreža urezana u plastični okvir uz rubove ekrana. Monitor kao što smo rekli spada u ProArt seriju, a ima 23" (58.4cm) TFT LCD ekran H-IPS (horizontal in-plane switching) tipa, rezolucije 1920×1080. Pixel Pitch mu je 0.2652 mm, maksimalno osvjetljenje 250 cd/m2 (LED pozadinsko osvjetljenje), a tipični kontrastni odnos 1000:1 (maksimalni je 50,000,000:1 (s uključenim ASCR-om). Kvalitetu H-IPS ekrana potvrđuju i široki kutevi gledanja – i vertikalni i horizontalni iznosi 178° bez gubitka na kvaliteti prikaza. Ekran je u stanju prikazati 16.7 milijuna boja, a vrijeme odziva je 6 ms (gray-to-gray).

Monitor podržava ASUS-ovu SPLENDID Video enhancment tehnologiju s klasičnih pet preddefiniranih profila – Standard, sRGB, Scenery, Theater i User. Uz to, tu je i mogućnost odabira četiri razine topline boja – 9300K, 6500K, 5500K i 5000K. Monitor podržava i Picture-in-Picture te
Picture-by-Picture tehnologije.
S donje se strane nalaze konektori. S lijeva (gledani straga) nalazi se Euro konektor za napajanje te Power On/Off tipka. S desne strane nastavljaju se DisplayPort ulaz po standardu V1.1a, zatim HDMI ulaz po standardu v1.3, DVI-D ulaz s HDCP-om, VGA ulaz, izlaz za slušalice, USB B-type konektor, te dva USB 2.0 A-type konektora. Uz to, na bočnoj se strani nalaze još dva USB 2.0 A-type konektora – monitor je dakle USB hub koji jedan USB ulaz dijeli na 4 izlaza. Sa sigurnosne strane tu je i Kensington Lock.

U stanju mirovanja (StandBy) PA238 tipično troši oko 1W, dok je u aktivnom stanju potrošnja ne veća od 65W. Monitor je težak 5.5 kilograma, a baza mu je dovoljno čvrsta i stabilna pa pomicanja po raznim podlogama ne bi trebalo biti. Monitor zadovoljava sljedeće regulative: Energy Star, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC,
BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, PSB, J-MOSS, RoHS,
WEEE, Windows 7 WHQL, Mac Compliance, Tuv
GS, Tuv ERGO, TCO 5.2. Podržava i VESA (100 x 100) standard za zidne nosače, pri čemu je naravno potrebno ukloniti njegov nosač. Baš kao i uz rubove ekrana, tako su i uz ostale pomične dijelove urezani kutevi, koji su vrlo korisni kada pokušavamo odrediti pravilan kut pod kojim smo monitor zarotirali oko osi.

Kvaliteta slike kod ovog monitora je na vrlo visokoj razini, baš kao što se od kvalitetnog IPS-a to i očekuje. Prikaz boja je izvrstan (10-bitna Look-up tabela) i tvornička je kalibracija zadovoljavajuća za out-of-the-box rad. Za svakodnevnu se upotrebu boje čine prenaglašene (neki bi rekli prenabrijane) što i je karakteristika ovakvih monitora s visokim gamutom, pa se neće svima svidjeti. Ipak, SPLENDID preddefinirani profili će donekle riješiti problem u ovisnosti o tome što trenutno gledate na monitoru. Ako i to ne pomogne, uvijek postoji ručno podešavanje (red, green, blue, cyan, magenta i yellow), no dojma prenaglašenosti boja se nikada u potpunosti nećete moći riješiti. S druge strane, profesionalcima, tj. korisnicima kojima je bitna visoka preciznost prikaza široke palete boja ovaj će monitor biti odličan. Mi smo se nakon nekog vremena na njega prilagodili i u svakodnevnom radu/igri, a jedino što je zapravo smetalo je lagani izboj pozadinske svjetlosti.

Sve u svemu P238Q je odličan monitor, koji nudi visoku preciznost boja, odličnu kvalitetu slike, vrhunsku ergonomiju i elegantan "poslovni" dizajn. Za cijenu od oko 2.400 kuna (PDV uključen), teško će te naći bolji i opremljeniji (jedino fali HDMI kabel) 23" monitor. Jeftiniji IPS 23" modeli nemaju ekran ove kvalitete, nemaju tvorničku kalibraciju boja, ergonomske sposobnosti ovoga monitora, a često nemaju ni količinu konektora (ulaza/izlaza) koju PA238Q nudi. Ipak, treba imati na umu kako on nije primarno okrenut multimediji i "normalnom" radu, nego više profesionalcima koji svakodnevno obrađuju fotografije, bave se videom itd. Uz sve to Zero Bright Dot garancija dolazi kao šlag na tortu.