ASUS ProArt PA238Q i PA246Q – za profesionalce

Datum objave 24.11.2011 - Krešimir Matanović

PA238Q

Opis započinjemo s manjim, kako smo rekli 16:9 modelom, koji ima sve karakteristike većeg brata ali u manjem pakiranju. Dizajn monitora je klasičan, što se od ovog tipa uređaja i njegove namjene i očekuje. Nema tu ekstravagancija i izleta u nepoznato. Ipak, ovakav čisti poslovni dizajn oštrih rubova i crna boja čine ga vrlo elegantnim. Monitor se zbog 16:9 omjera stranica čini vrlo širok, no to je samo optička varka zbog male visine stranice. U širinu tako broji 548.8 mm, u visinu 495.7 a debel je 201 mm (baza). Visina od 495.7 mm je naravno maksimalna, zbog činjenice da nosač na stražnjoj strani ima hod od 10 cm. Uz visinu, monitoru možemo mijenjati i nagib (-5°- +20°), kut (oko baze za 60°) te ga pivotirati. Stražnja je strana kao i uvijek rezervirana za priključke, a perforacije na tri strane služe za lakše "disanje", tj. lakše odvođenje topline van kućišta. Uz medij s upravljačkim programima i korisničke upute dolaze i DVI, VGA, Displayport, USB i audio kabeli te vezice za aranžiranje kabela. Na posebnom listiću dolaze i rezultati tvorničke kalibracije - ASUS garantira točnost kalibracije tako da korisnik to ne mora sam raditi (Delta E je ispod 5). Kako po tome, tako je i sa svih strana s kojih pogledamo ovaj monitor jasno da je namijenjen za profesionalnu upotrebu.

Tipke inače jednostavnog i intuitivnog menija nalaze se s desne strane monitora poredane od dna naviše. Na samom je dnu bijela LED-ica za signalizaciju rada, a iznad nje su se smjestile tipke za paljenje, izbor ulaza, tipka za osvjetljenje/kretanje kroz meni, tipka za otvaranje glavnog menija, tipka za osvjetljenje/kretanje kroz meni, tipka za odabiranje preddefiniranih postavaka i automatskog podešavanja slike, te QuickFit tipka za odabir jednog od 7 preddefiniranih predložaka koji se pojavljuju na mreži ekrana (fotografije, A4 list, pismo ili mreža centimetrima i inčima), pri čemu dobro dođe i mreža urezana u plastični okvir uz rubove ekrana. Monitor kao što smo rekli spada u ProArt seriju, a ima 23" (58.4cm) TFT LCD ekran H-IPS (horizontal in-plane switching) tipa, rezolucije 1920x1080. Pixel Pitch mu je 0.2652 mm, maksimalno osvjetljenje 250 cd/m2 (LED pozadinsko osvjetljenje), a tipični kontrastni odnos 1000:1 (maksimalni je 50,000,000:1 (s uključenim ASCR-om). Kvalitetu H-IPS ekrana potvrđuju i široki kutevi gledanja - i vertikalni i horizontalni iznosi 178° bez gubitka na kvaliteti prikaza. Ekran je u stanju prikazati 16.7 milijuna boja, a vrijeme odziva je 6 ms (gray-to-gray).

Monitor podržava ASUS-ovu SPLENDID Video enhancment tehnologiju s klasičnih pet preddefiniranih profila - Standard, sRGB, Scenery, Theater i User. Uz to, tu je i mogućnost odabira četiri razine topline boja - 9300K, 6500K, 5500K i 5000K. Monitor podržava i Picture-in-Picture te Picture-by-Picture tehnologije. S donje se strane nalaze konektori. S lijeva (gledani straga) nalazi se Euro konektor za napajanje te Power On/Off tipka. S desne strane nastavljaju se DisplayPort ulaz po standardu V1.1a, zatim HDMI ulaz po standardu v1.3, DVI-D ulaz s HDCP-om, VGA ulaz, izlaz za slušalice, USB B-type konektor, te dva USB 2.0 A-type konektora. Uz to, na bočnoj se strani nalaze još dva USB 2.0 A-type konektora - monitor je dakle USB hub koji jedan USB ulaz dijeli na 4 izlaza. Sa sigurnosne strane tu je i Kensington Lock.

U stanju mirovanja (StandBy) PA238 tipično troši oko 1W, dok je u aktivnom stanju potrošnja ne veća od 65W. Monitor je težak 5.5 kilograma, a baza mu je dovoljno čvrsta i stabilna pa pomicanja po raznim podlogama ne bi trebalo biti. Monitor zadovoljava sljedeće regulative: Energy Star, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC, BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, PSB, J-MOSS, RoHS, WEEE, Windows 7 WHQL, Mac Compliance, Tuv GS, Tuv ERGO, TCO 5.2. Podržava i VESA (100 x 100) standard za zidne nosače, pri čemu je naravno potrebno ukloniti njegov nosač. Baš kao i uz rubove ekrana, tako su i uz ostale pomične dijelove urezani kutevi, koji su vrlo korisni kada pokušavamo odrediti pravilan kut pod kojim smo monitor zarotirali oko osi.

Kvaliteta slike kod ovog monitora je na vrlo visokoj razini, baš kao što se od kvalitetnog IPS-a to i očekuje. Prikaz boja je izvrstan (10-bitna Look-up tabela) i tvornička je kalibracija zadovoljavajuća za out-of-the-box rad. Za svakodnevnu se upotrebu boje čine prenaglašene (neki bi rekli prenabrijane) što i je karakteristika ovakvih monitora s visokim gamutom, pa se neće svima svidjeti. Ipak, SPLENDID preddefinirani profili će donekle riješiti problem u ovisnosti o tome što trenutno gledate na monitoru. Ako i to ne pomogne, uvijek postoji ručno podešavanje (red, green, blue, cyan, magenta i yellow), no dojma prenaglašenosti boja se nikada u potpunosti nećete moći riješiti. S druge strane, profesionalcima, tj. korisnicima kojima je bitna visoka preciznost prikaza široke palete boja ovaj će monitor biti odličan. Mi smo se nakon nekog vremena na njega prilagodili i u svakodnevnom radu/igri, a jedino što je zapravo smetalo je lagani izboj pozadinske svjetlosti.

Sve u svemu P238Q je odličan monitor, koji nudi visoku preciznost boja, odličnu kvalitetu slike, vrhunsku ergonomiju i elegantan "poslovni" dizajn. Za cijenu od oko 2.400 kuna (PDV uključen), teško će te naći bolji i opremljeniji (jedino fali HDMI kabel) 23" monitor. Jeftiniji IPS 23" modeli nemaju ekran ove kvalitete, nemaju tvorničku kalibraciju boja, ergonomske sposobnosti ovoga monitora, a često nemaju ni količinu konektora (ulaza/izlaza) koju PA238Q nudi. Ipak, treba imati na umu kako on nije primarno okrenut multimediji i "normalnom" radu, nego više profesionalcima koji svakodnevno obrađuju fotografije, bave se videom itd. Uz sve to Zero Bright Dot garancija dolazi kao šlag na tortu.

PA246Q

Veći, 24" 16:10 model donosi identičan dizajn, uz samo sitne preinake, pa sve već rečeno za dizajn P238Q modela vrijedi i ovdje. Dimenzije ove grdosije su 558.4 x 380.8 x 235 mm, a masa mu je 7.3 kg. Na slikama će te ispod vidjeti koliko je zapravo veći od PA238 modela, a za sada možemo samo reći kako ipak donosi znatno veću "radnu" površinu. Sa strane je ergonomije također identičan ranije opisanom modelu. Tako, uz visinu (10 cm), monitoru možemo mijenjati i nagib (-5°- +20°), kut (oko baze za 60°) te ga pivotirati. I uz PA246Q dolazi identičan bundle - uz medij s upravljačkim programima i korisničke upute tu su i DVI, VGA, Displayport, USB, i audio kabeli te vezice za aranžiranje kabela. I ovdje na zasebnom listiću dolaze i rezultati tvorničke kalibracije (Delta E je ispod ili jednak 5). Baš kao i kod manjeg modela, u plastični je rub okvira uz ekran urezana mreža (pomoć za QuickFit), a i na njemu su urezani kutevi na bazi i na nosaču pomoću kojeg pivotiramo ekran).

Kod ovoga su modela tipke za kontrolu smještene uzdužno ispod ekrana na desnoj strani. Raspored je takav da se s lijeva na desno prva sada nalazi QuickFit tipka (7 preddefiniranih predložaka koji se pojavljuju na mreži ekrana). Dalje slijedi tipka za odabiranje preddefiniranih postavaka i automatskog podešavanja slike, tipke za osvjetljenje/kretanje kroz meni između kojih se smjestila tipka za otvaranje glavnog menija, tipka za izbor ulaza i na kraju tipka za paljenje monitora tj. postavljanje u StandBy. Ugrađena LED dioda svijetli bijelo kada je monitor u radnom stanju, tj. crvenkasto kada je u mirovanju. Za razliku od H-IPS panela koji je u slabijem modelu, ovaj monitor koristi još bolji P-IPS (Professional IPS) TFT LCD ekran (30-bitna dubina boja), a u stanju je prikazati 1.07 milijardi boja. Zasićenje bojom iznosi kako slijedi - 98% za Adobe RGB, 100% za sRGB i 102% za NTSC. Ekran je dijagonale 24.1"(61.13 cm), rezolucije 1920x1200 sa pixel pitchom od 0.270 mm. Pozadinsko je LED osvjetljenje, s maksimalnom svjetlinom od 400cd/m2, a ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) iznosi 50000:1. I horizontalni i vertikalni kutevi gledanja iznose odličnih 178°, a odziv ekrana je 6 ms (gray-to-gray).

I ovaj monitor podržava ASUS-ovu SPLENDID Video enhancement tehnologiju, no sa šest preddefiniranih profila - Adobe RGB, sRGB, Scenery, Theater, Standard, i User. Za razliku od slabijeg, P246Q podržava samo Picture-in-Picture tehnologiju. Po pitanju konektora ovaj se monitor samo malo razlikuje od svojeg mlađeg brata. S lijeve se strane kao i kod njega nalaze tipka za paljenje i Euro konektor za napajanje, a s desne (gledano straga) se nastavljaju DisplayPort, HDMI, DVI-D i VGA video ulazi, a tu je i 3.5 mm izlaz za slušalice, te jedan B-type USB 2.0 port (upstream). Na bočnoj se strani nalaze dva A-type USB 2.0 utora (downstream) te čitač multimedijalnih kartica s SD, MS, MS Pro, MS Duo, xD, MMC i SM podrškom. Kao i kod manjeg modela i ovaj ima Kensington Lock kao sigurnosnu značajku.

Kao što smo i obećali donosimo dvije slike na kojima vidljiva razlika između dva danas opisana monitora. Mi moramo priznati kako nam se više sviđa raditi na 16:10 modelu rezolucije 1920x1200 jer donosi znatno veću radnu površinu. Tako je u svemu, bilo da surfate webom, radite u uredskim alatima, obrađujete fotografije ili se pak igrate. Razlika je jedino u gledanju filmova u 720p ili 1080p rezoluciji, zbog prirodnije slike na 1080p monitoru, no nekako se na to lako priviknuti u slučaju većeg PA246 modela. Takav će i biti generalni zaključak, PA246 je skuplji no i znatno ugodniji monitor za rad. I veći model donosi stabilnu i čvrstu bazu, a zbog velike mase odlično sjedi na svakoj podlozi. U stanju mirovanja (StandBy) tipično troši oko 1W, dok u aktivnom stanju potrošnja ne prelazi 75 W. Viša je potrošnja uvjetovana P-IPS ekranom, a zagrijavanje zbog toga ipak nije preveliko. Regulative koje monitor zadovoljava su: TCO'03, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC, TUV-GS, TUV-ERGO, ISO9241-307, BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, PSB, PSE, J-MOSS i RoHS.

Prikaz boja je izvrstan, čak još bolji nego kod slabijeg modela (12-bitna Look-up tabela) i tvornička je kalibracija zadovoljavajuća za out-of-the-box rad. Fotografija iznad naravno ne može dočarati kvalitetu, no u odličan prikaz ovoga monitora mogli ste se uvjeriti ako ste nas posjetili na INFO restart sajmu. Ovaj je model bio okrenut prema publici i premda smo rezoluciju zbog drugog morali držati na 1080p slika je svejedno bila odlična i jasno vidljiva iz gotovo svih kuteva. Osvijetljenost je ravnomjerna, boje su vrlo precizne, te baš kao i kod ranije opisanog modela malo i prenaglašene, no to je i normalno za ovakav tip monitora. Mi smo se brzo na to privikli i naš nam L220 nije ni malo falio, premda je ipak zbog slabije naglašenih boja ugodniji za svakodnevni rad. I ovaj model podržava ručno podešavanje čak šest boja - red, green, blue, cyan, magenta i yellow. Oštrina prikaza na cijelom području također oduševljava, dok ćemo i kod ovoga monitora pokuditi lagano izbijanje pozadinskog svjetla u kutevima.

Ponovno kao i kod PA238, teško će te danas na tržištu monitor koji za cijenu od oko 3500 - 3600 kuna koliko se traži za ovaj Asus ProArt PA246Q, nudi ovakve specifikacije. Tvornički je kalibriran, a podržava 98% Adobe RBG, 100% sRGB i 102% NTSC pokrivenosti. Da, nije najidealniji za multimediju, i ima malo prenaglašene boje no na sve se lako priviknuti uz oštrinu i kvalitetu prikaza koju daje. Teško da će vam i zatrebati veća radna površina, a nama je ovih 24" za sve potrebe bilo i više nego dovoljno. Konkurencija postoji (npr. HP ZR2440w, Dell U2412M ili pak Lenovo LT2452p) i jeftinija je no ne nudi mogućnosti ovoga baš kao ni tvorničku kalibraciju i široku pokrivenost spektra, te ima jeftinije i starije IPS panele. Jedini model koji dolazi blizu je Dell U2410, koji je nešto stariji, te ipak koristi H-IPS ekran. Stoga, profesionalci samo navalite na PA246Q.