ASUS nije znatnije mijenjao izgled svog pakiranja, čime jamči prepoznatljivost na policama. Ono što će sigurno svakoga tko pogleda u tu kutiju zadiviti jesu neke nove neobične brojke i slova. Prva je svakako PCIe 3.0, što bi u prijevodu značilo kako je ovo prva kartica na svijetu koja donosi PCIe sučelje treće generacije koja ima bit rate od 8 Gigatransfera u jednoj sekundi, a unazad je kompatibilno s postojećim PCIe standardima. Druga je 3GB GDDR5. Da, dobro ste pročitali, ova je kartica opremljena s čak 3GB video memorije u GDDR5 izvedbi. To u prijevodu znači kako u istu stane ogromna količina tekstura koja je potrebna za visoke rezolucije. Ako znamo da kartica podržava do 6 monitora (kao što je nacrtano i na kutiji), tada vjerujemo kako će pri takvim visokim rezolucijama 3GB memorije i dobro doći. Sama je kartica unutar kutije dobro zapakirana i dobro zaštićena od eventualnih mehaničkih oštećenja. Pa, zavirimo u kutiju.

Tamo ćemo uz karticu naći i kutiju s bundleom koji i nije naročito izdašan. Vjerujemo kako su marže male, ali da se ne može priložiti nekakva igra koja bi svakako razveselila kupca to ne vjerujemo. Bilo kako bilo, u kutiji će te naći upute za brzi setup, medij s upravljačkim programima, detaljnim manualom i ostalim programima, zatim PCIe Power Y-kabel (2 x 6 pin u 1 x 8 pin), CrossFire mostić, te DisplayPort u DVI i miniDP u DVI adaptere.

Kao što sa slike vidimo, Asusov prvi model je zapravo AMD-ov referentni sa tek dodanom proizvođačevom naljepnicom. Za razliku od prethodnice HD6970, nova je doživjela znatne izmjene u dizajnu. Za početak, kućište hladnjaka više nije oštrih rubova i mat crne boje, nego je lagano zaobljeno te sjajno. Cjelokupni je dojam vrlo dobar i kartica dobro izgleda, no prijašnja serija, koliko god manje privlačna bila je više imuna na otiske prstiju. Na dizajn utječe i novi dizajn turbinskog ventilatora koji ima šire razmaknuta krilcima za više protočnosti zraka. Ovu karticu pogoni najjači Southern Islands čip kodnog imena Tahiti. O njegovoj smo arhitekturi detaljno pisali prošli mjesec, a ponoviti ćemo kako je napravljen u TSMC-u na novom 28nm High-K procesu. Površina GPU-a je 365mm2, a ukupno broji impresivnih 4.3 milijarde tranzistora, te čak 2048 stream procesora (ili ti ALU jedinica), koje su organizirane u 128 SIMD-ova, odnosno 32 Compute jedinice. Tih 2048 ALU-a rade na 925MHz. Na kartici se nalazi čak 12 GDDR5 memorijskih čipova ukupnog kapaciteta 3GB koji rade na 5.5GBps efektivno (1375MHz), a Tahiti s memorijom komunicira preko šest memorijskih kontrolera ukupne širine 384 bita. Ukupna teoretska propusnost memorije je tako 264GB/s. HD7970 ima i poboljšan rashladni sistem u odnosu na prethodnu generaciju. Buka je u prošloj seriji bila velik problem, a u ovoj su za njeno snižavanje primijenili novi dizajn turbinskog ventilatora sa šire razmaknutim krilcima, a smanjen je broj okretaja na između 2000 i 2400 u jednoj minuti. Aluminijsko-bakreni hladnjak je doživio određenje promjene, te je primijenjena šesta generacija Vapour komore. Kao i kod Caymana i ova ima dva BIOS-a i mogućnost izbora preko tipke smještene na vrhu kartice. Jedan je BIOS zaštićen i sa tvorničkim postavkama, a drugi je moguće zamijeniti sa custom verzijom. Poboljšanja dolaze i u vidu snižavanja potrošnje prilikom stanja mirovanja, a AMD uvodi Zero Core Power tehnologiju. Ona tijekom tzv. long idle-a u potpunosti gasi karticu i snižava potrošnju na samo 3W (uključeni ostaju memory refresh i PCIe). Uz to, tijekom. statičkog ekrana (Active Idle), čipu se takt snižava na 27MHz, a potrošnja ne bi smjela prelaziti 15W.

Kartica ima dva dodatna priključka za napajanje (6 i 8 pinski), pa je ukupna deklarirana snaga 300W. Video izlazi su po jedan DVI i HDMI te dva mini Display Porta. Uz priložena dva adaptera tako, out-of-the-box na karticu možemo spojiti četiri DVI monitora. Novost za ovu seriju je Eyefinity 2.0 koji omogućuje spajanje do tri Stereo3D monitora koji koriste Display Port 3D tehnologiju. Novost je i Discrete Digital Multi-Point Audio koji eliminira problem streamanja samo jednog audio signala. HD7900 serija kartica je prva koja može simultano streamati višestruke neovisne audio signale, čime se otvaraju nove mogućnosti kod korištenja više monitora. Automatski je omogućeno da audio signal prati video signal ukoliko ga prebacujemo s jednog ekrana na drugi. Eyefinity donosi i nove mogućnosti konfiguriranja monitora (5×1 u portrait i landscape konfiguraciji), donosi fleksibilnu kompenzaciju okvira, 16k x 16k podršku, zatim podešavanje custom rezolucija, te ručno pozicioniranje Taskbar izbornika. Fast HDMI tehnologija donosi 3GHz HDMI sučelje sa Frame packingom za Stereo 3D koje je u stanju "progurati" 1080p sliku pri 60Hz za svako oko (120Hz ukupno). Dosadašnjih 48Hz (24Hz za svako oko) bilo je sasvim dovoljno za video materijal, ali ne i za gaming. Poboljšan je i UVD 3 koji donosi Multi-View Codec i MPEG-4 / DivX podršku, a novost je i Dual stream HD+HD. Novost je Video Codec Engine, pod koji spada multi-stream hardverski H.264 enkoder, koji radi u dva moda – full fixed i hybrid (s compute funkcijom). VCE je u stanju enkodirati video materijal 1080p @ 60Hz kvalitete brzinom većom od "stvarnog vremena" i to vrlo efikasno u pogledu potrošnje energije.