asus_rx460_strix_1 asus_rx460_strix_2

Asus naravno prati sve AMD-ove partnere i danas predstavlja svoje RX 460 kartice. Nama je u lab sletjela STRIX Gaming verzija sa 4GB GDDR5 memorije i tvornički podignutim taktovima. Pakiranje kartice je manje nego kod Sapphire, a i kartica je također manja. Na kutiji se nalaze objašnjenja za sve tehnologije koje kartica donosi a slikovno su objašnjene DirectCU II tehnologija hladnjaka, zatim AURA RGB osvjetljenje ROG logoa na hladnjaku, Fanconnect dodatni konektor za ventilator i GPU Tweak II aplikacija.

asus_rx460_strix_3 asus_rx460_strix_4

Uz karticu dolazi i bundle koji uključuje SpeedSetup knjižicu, medij s upravljačkim programima, dvije ROG velcro trake za aranžiranje kabela, dvije ROG naljepnice za karticu i invite kod za Worl of Warships igru i bonus sadržaj. Nije loše, pogotovo u odnosu na Sapphireov bundle.

asus_rx460_strix_5

Kartica je zanimljivo dizajnirana i oklop oko ventilatora je u Strix stilu, a dimenzijama je znatno manja od Sapphireove. PCB je dug 18 centimetara i visok oko 11, a ukupna dužina je povećana na oko 20 cm zbog hladnjaka i njegovog pokrova. Također je i ukupna visina povećana za malo više od jednog centimetra zbog toplovodnih cijevi koje vire iznad. Inače, hladnjak je manji nego kod Nitro modela, ali dvije toplovodne cijevi imaju direktan kontakt s GPU-om, što nije slučaj kod Nitro kartice. Dva su 75 mm ventilatora na vrhu, a rade u hibridnom načinu rada što znači da se uopće ne vrte sve do otprilike 51°C. Karakteristika hladnjaka je i AURA LED osvjetljenje, tj. ROG logo na vrhu plastičnog pokrova hladnjaka koji svijetli u jednoj od 16.7 milijuna nijansi boja.

asus_rx460_strix_6

Grafički čip koji se nalazi na kartici je jasno Baffin, napravljen u 14 nm FinFET proizvodnom procesu, koji ima 896 shadera. Na STRIX kartici radi na 1256 MHz što je za 56 MHz više nego kod referentnog modela i tek 6 MHz više od Nitro modela. Kao ni kod Nitra, tako ni kod ovoga čipa nema spuštanja taktova pri opterećenju i on je uvijek zakucan na 1256 MHz. GDDR5 memorija je Micronova, ima je 4096 MB (4GB) a radi na 1350 MHz, odnosno 7 Gbps efektivno. Napajanje je četvero fazno, a na hlađeno je zasebnim aluminijskim hladnjakom.

asus_rx460_strix_8 asus_rx460_strix_9

Asusova je kartica kao i uvijek napravljena vrlo kvalitetno, a i sam se proizvođač hvali potpuno automatiziranim procesom proizvodnje kojim se podiže kvaliteta u pouzdanost. Kartica ima i 4-pinski konektor uz pomoć kojega kontrolira brzinu vrtnje ventilatora za optimalne performanse hlađenja tijekom igranja. Asus donosi i GPU Tweak II aplikaciju za overclocking i kontrolu AURA LED osvjetljenja koja nam je stvarala malene probleme u radu, koji su vjerujemo povezani s nekompatibilnošću s beta upravljačkim programima. Kartica ima tri video izlaza – DVI, HDMI 2.0 i DisplayPort (1.4 HDR Ready). Kartica podržava i ostatak tehnologija koje podržavaju Polaris kartice, pa to nećemo ponavljati. Idemo na testove.