asus_strix_rx470_1 asus_strix_rx470_2

Nakon prošlotjednog lansiranja i našeg testa Sapphireove RX 470 kartice u referentnoj AMD-ovoj izvedbi, ostali smo pomalo razočarani hladnjakom koji je bio bučan, a i GPU se dosta zagrijavao pa je i throttling takta bio izraženiji. Po pitanju performansi je pak, RX 470 ostavila odličan dojam jer omogućuje glatko igranje u FullHD-u, a po dobroj preporučenoj cijeni. Stoga smo s nestrpljenjem dočekali test ovoga ne-referentnog ASUS modela koji dolazi u STRIX izvedbi te donosi tvornički podignute taktove. Osim ove OC verzije, ASUS ima i klasičnu STRIX verziju s nešto nižim taktovima.

asus_strix_rx470_3

ASUS je kao i uvijek ponudio grafički vrlo šarenu kutiju koja na poleđini nudi one najzanimljivije detalje o proizvodu, a baš kao i kod nedavno testiranog RX 460 STRIX modela tu je DirectCU II hladnjak, AURA RGB LED osvjetljenje, FanConnect itd. Kartica je unutar kutije odlično zaštićena, a uz nju će kupac dobiti medij s upravljačkim programima, SpeedSetup knjižicu, ROG naljepnice i čičak trake, a tu je i kupon za World of Warships promociju s bonus sadržajem.

asus_strix_rx470_4

Kartica je dizajnom identična RX 460 modelu, samo je naravno dimenzijama veća. Mjeri 24.2 cm u dužinu, 12.9 u visinu, te 4.2 u širinu. Dizajn plastičnog pokrova koji je ujedno i nosač za ventilatore je s istim uzorkom kao kod RX 460. Aluminijski hladnjak koji se nalazi ispod pokrova je nešto drugačije koncipiran i većih je dimenzija, no u suštini je riječ o DirectCU II dizajnu sa direktnim kontaktom toplovodnih cijevi na GPU. Dvije se 8 mm toplovodne cijevi protežu od baze hladnjaka prema vanjskim rubovima, a njih, kao i aluminijski hladnjak hlade dva 100 mm ventilatora. Ventilatori rade u hibridnom modu i ne pale se do oko 54°C, a gase se kada temperatura padne ispod 39°C. RGB LED osvjetljenje je kao i kod RX 460 modela smješteno na vrhu hladnjaka.

asus_strix_rx470_5

Hladnjak hladi već spomenuti Ellesmere GPU koji na ovoj kartici radi na maksimalnom boost taktu od 1270 MHz. Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili kako se takt najčešće u igrama kreće oko 1200 MHz ili malo ispod s kratkotrajnim “izletima” do 1270 MHz, što je puno bolje nego kod Sapphireovog modela.

Kao što znamo, Ellesmere ima 2048 shadera, 128 teksturnih jedinica i 32 ROP jedinice. S obzirom na viši boost takt, veće su i teoretske performanse, pa pixel fillrate iznosi 40.6 GP/s, a texture fillrate je 162.6 GT/s. Memorije je 4 GB, GDDR5 je tipa (Hynix), a radi na 1650 MHz (6.6 Gbps efektivno), pa je putem 256-bitne sabirnice maksimalna teoretska propusnost 211.2 GB/s.

Kartica ima četiri video izlaza – 2x DVI-D, 1x DisplayPort (1.4 Ready) i 1x HDMI 2.0 – ovdje se očito mislilo i na gamere sa starijim monitorima. Sve tehnologije koje podržava su identične ostalim RX 470 modelima i Polaris arhitekturi pa tu nećemo duljiti s opisom. Maksimalna snaga koju može “povući” je 150 W, dok je službeni TDP nešto niži.

asus_strix_rx470_6

Na slici iznad vidimo advanced način rada GPU Tweak II aplikacije, koja nudi i onaj osnovni u kojem možemo birati između OC i Gaming moda rada grafičkog procesora – 1270/1250 MHz. Aplikacija nam je ovaj put radila stabilno (za razliku od RX 460 testa) i nikakvih problema nije bilo. S RGB LED osvjetljenjem pak upravljamo uz pomoć AURA alata.