Pakiranje i bundle

Rampage IV Extreme dolazi u već standardnom ROG pakiranju. Velika crvena kutija s ručkom bez pretjerivanja po pitanju dizajna. Prednjim krajem kutije dominira ime, te ROG logotip, dok su na dnu navedene ostali označavajući socket i čipset na kojem je ploča bazirana. Otvaranjem prednje stranice možemo uočiti nešto više detalja odavajući nam kako se ne radi o bilo kakvoj ploči. Tu su ukratko opisani OC Key, VGA Hotwire, Subzero Sense i X-Socket značajke koje ćemo u detalje obraditi tokom recenzije. S desne strane se kroz izrezani prozor može vidjeti i sama ploča. Sa stražnje se pak strane nalazi nekoliko fotografija pojedinih dijelova ploče, njezinog backpanela te naposljetku njene detaljne specifikacije. Unutar ove, nalaze se još dvije kutije crne boje. U prvoj je smještena sama ploča, dok je u drugoj odvojen njezin bundle. Ovakav način je sve popularniji kod proizvođača, a ne samo što je sigurnije za samu ploču u transportu, sve je mnogo urednije, pogotovo s pregradama u kutiji s bundleom.

Kao što smo i očekivali, Rampage IV Extreme dolazi sa hrpom dodataka i sitnica koje olakašavaju život jednog overclockera :). Nabrojimo ih – osam SATA kabela crne boje od čega su četiri posebno dizajnirani za SATA 6 Gb/s uređaje, a jedan od konektora je postavljen pod kutem od 90° što olakšava igranje sa šumom kablova unutar kućišta. Nadalje tu je priručnik, upute za instalaciju ploče, procesora i ostalih komponenti, DVD medij s driverima i popratnim softverom, po jedan fleksibilni mostić crne boje za Crossfire i SLI. Uz obične, u bundleu se nalaze po jedan mostić za Nvidia 3-Way i 4-Way SLI. Tu su i Q-Connectori, ROG Connect USB kabel bijele boje, četiri ProbeIT kabela, OC Key (i pripadajući kabel za spajanje na ploču), X-Socket adapter i naposljetku I/O limić sive boje s ROG logotipom. Sad kad smo taj limić spomenuli, sjetili smo se onog koji je dolazio sa prvom Rampage Extreme. Malim se kabelom spajao se na ploču – u svrhu pozadinskog osvjetljenja koje je bilo ugrađeno na limić. Simpatičan detalj koji bi neki nazvali kičastim, no s kućištem ispod stola u mraku, s morem kabela oko sebe, osvjetljenje oko svakog konektora je definitivno bila praktičan stvar. Prije nego prijeđemo na opis same ploče, osvrnimo se na dvije stvari iz bundlea ploče – OC Key i X-Socket. Jedna sitnica koju smo primijetili na retail verzijama ploče (na našoj nažalost nedostaje) je dodavanje i VGA Hotwire kabela (čiju ćemo namjenu kasnije opisati). Ništa strašno budući da će ovo koristiti zaista mali broj naprednih korisnika tokom svojih LN2 sesija s grafičkim karticama.

OC Key

OC Key je jedna iznimno korisna stvarčica koju nismo do sada imali prilike vidjeti na konkurentskim pločama. Razlog više da se na nju osvrnemo s više od jedne rečenice. Radi se modulu (nemale) veličine od desetak centimetara, a prema njegovim krajevima se može zaključiti da se spaja na grafičku karticu budući da se na svakom kraju nalazi DVI konektor. Spajanje je iznimno jednostavno – s jedne strane se spaja na slobodni DVI konektor na grafičkoj kartici, dok se sa stražnje strane spaja kabel od monitora. S lijeve se strane nalazi pin-out kojim ga povezujemo s matičnom pločom priloženim kabelom. S desne se pak strane nalazi USB konektor na koji se može (a ne mora nužno) spojiti USB tipkovnica. Njegovim otvaranjem vidimo kako se radi o jednostavnom modulu koji na svom PCB-u ima jedan glavni čip, dok se ostatak sastoji od nekolicine elektroničkih komponenti tako da se u svom radu ne zagrijava.

Nakon što smo ga spojili s pločom, OC Key je potrebno aktivirati. Za ovo je potrebno držati tipku ROG Connect (na backpanelu) tri sekunde, nakon čega vam se po prvi put pojavljuje OSD. OC Key možete koristiti i sa jednom tipkovnicom, a prebacivanjem obavljamo pritiskom ROG Connect tipke. Ukoliko imate dvije, usporedo možete raditi na operativnom sustavu, dok se drugom krećete po OSD-u. Glavni adut ovog modula je što za overclocking ne morate koristiti nikakav softver ili BIOS. Postavke možete podešavati dok je sustav ugašen, u OS-u, i tokom benchmarka. Ovo je napokon dostojna zamjena legendarnom TweakIT-u koji se nalazio kod Rampage Extreme gdje je bilo moguće raditi upravo navedeno preko joysticka i ostalih tipki na ploči uz pomoć LCD Postera čime zaobilazimo upotrebu glavnog procesora ili bilo kojeg drugog softvera.


*fotografije OC Key OSD Monitora u akciji (~1.2 MB)

S OC Keyem je ovo definitivno izvedeno na elegantniji i jednostavniji način. Ovo je primjerice praktično kod benchmarka koji značajno opterećuju procesor prilikom svojih procesorskih testova koji su nerijetko zahtjevniji po tom pitanju nego grafički testovi. Idealno rješenje za cijeđenje masti iz procesora do zadnjeg megaherca :). Iz gornjih fotografija možete vidjeti da su nam na početnom izborniku navedene glavne informacije kao što su množitelj, baseclock i napon procesora te memorijskog kontrolera. Isto tako, tu je prikazana temperatura procesora, te subzero sense temperature koje mjere okolnu temperaturu ukoliko nisu spojene sonde. Ukoliko imate spojenu grafičku karticu s pločom preko VGA Hotwirea, na raspolaganju vam je i realtime prikaz napona čipa i memorije. Daljnjim ulaskom u izbornike, mogućnosti se proširuju na detaljniji uvid u temperature (OSD Monitor), izmjene svih mogućih i dostupnih napona ploče, procesora, memorije i grafičke kartice (OSD TweakIT sekcija), a u Setting sekciji i opcije samog OSD-a kao što je njegova veličina ili transparentnost. U izborniku OSD Remote možete upaliti, ugasiti i resetirati računalo, pa čak napraviti i pražnjenje CMOS-a. Sve što vam padne na pamet – tu je. Isto tako, potencijal OC Keya ne prestaje ovdje. Njegove se mogućnosti mogu nadogradnjom firmwarea. Posljednja verzija koja je dostupna (a novija od tvorničke 1.0.0.2) je v1.0.0.3 koju možete skinuti ovdje.

X-Socket

S LGA 2011 socketom Intel je napravio pomalo čudan potez. Već smo navikli da se promjenom socketa mijenja i raspored rupa, pa makar to bilo i par milimetara, no ovaj puta je zadržan razmak rupa koji je korišten kod starog LGA 1366 socketa. One nažalost nisu upotrebljive. Razlog tome leži u dizajnu novog socketa. Budući da je veličina procesora povećana sa 45×42,5 mm na 52,5×45 mm dizajn i mehanizam socketa je morao biti promijenjen. Iz tog razloga je dodana još jedna poluga s lijeve strane kako bi pritisak na procesor bio ravnomjeran. To ne bi bio problem da novi mehanizam koristi postojeće rupe. No na velikoj većini LGA2011 ploča naći ćemo metalni dio socketa preko njih koji na svojim krajevima ima navojne rupe (M4) u koje se montira LGA2011 kompatibilan hladnjak.

Prisjetimo se kako je takav socket izgledao na Asusovoj P9X79 Pro ploči. Asus je odlučio izaći u susret svojim kupcima, pa je sa svojim ROG modelima – Rampage IV Extreme i Rampage IV Formulom zaobišao ovo ograničenje. Ovo se rješenje zove X-Socket, a radi se o socketu koji ne prekriva postojeće rupe na PCB-u. Umjesto toga na izbor imamo dva backplatea – prvi za korištenje LGA2011 rupa, a drugi za korištenje LGA1366 rupa. Ovakav smo potez dakako pozdravili i iskoristili X-Socket s našim Venomousom, a na gornjim fotografijama smo opisali proces zamjene.

Uz X-Socket dolazi ključ s kojim skidamo socket (ili samo njegov backplate). Kao što vidite, proces je iznimno jednostavan. Nakon što smo njega skinuli i zamijenili backplate, dobivamo slobodne rupe za korištenje starijih hladnjaka. Potencijalan problem leži u načinu montaže vašeg starog hladnjaka. Mi smo koristili Thermalrightov Venomous BTK, koji je sličan Noctuinom načinu montaže. U tom slučaju (deblji) vijci s kojim fiksiramo backplate su prilično blizu socketa (naročito donje dvije). No budući da su rupe nešto šire, uz manje korekcije položaja je moguće instalirati hladnjak bez konflikata s tijelom socketa. X-Socket nažalost nije dostupan u slobodnoj prodaji; dolazi samo u bundleu ROG X79 ploča.