asus_cVIIIh_1 asus_cVIIIh_2

Paralelno s novim Ryzenima nam je u lab stiglo i nekoliko novih X570 ploča. Prve dvije koje smo testirali su Asusove ROG Crosshair VIII Hero WiFi i Strix X570-E Gaming. U osnovi vrlo slične, no različite po ciljanoj publici, jedna je za ROG fanove i ekstremne overclockere, a druga za gamere. X570 ploče kao što smo već ranije naglasili nisu direktna zamjena za X470, već ulaze u klasu više, po cijeni ali i po mogućnostima i opremi. Spomenimo samo kako uz sve blagodati koje donosi novi X570 čipset, obje ove ploče imaju integrirane WiFi 6 (AX) kartice.

asus_cVIIIh_3

Asus za ovu novu seriju nije mijenjao izgled i način pakiranja svojih ROG ploča i sve je tu manje više dobro poznato. Na vanjskoj se strani nalaze grafike i detaljne informacije o proizvodu, a s unutarnje je strane ploča i više no dobro zaštićena u debelom kartonu i plastici. Bundle je nešto slabiji od očekivanog, a sastoji se od:

  • User’s manual
  • 4 x SATA 6Gb/s cables
  • 1 x M.2 Screw Package
  • 1 x Supporting DVD
  • 1 x ROG big sticker
  • 1 x Q-Connector
  • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
  • 1 x Extension cable for Addressable LED
  • 1 x ROG coaster
  • 1 x ROG Thank you card

asus_cVIIIh_4 asus_cVIIIh_5

Ploča je standardnog ATX formata (20,5 x 24,4 centimetara), i izborom boja je pomalo dosadna, čak nedostojna ROG renomea. Od ROG-a očekujemo tu i tamo koji crveni detalj, a ovje je samo sivilo i crnilo. Ploča nije nezanimljiva u potpunosti, jer donosi zgodan set hladnjaka i pokrova koji su ukomponirani u jednu cjelinu. Naime, X570 čipset je napravljen u istom proizvodnom procesu kao i X470, ali se zbog više značajki više i zagrijava pa su proizvođači ploča bili primorani staviti aktivno hlađenje na njega. Na sreću, maleni ventilatori nisu bučni, i vrte se s minimalnim brojem okretaja tek da stvaraju laganu zračnu struju. Taj je PCH hladnjak ukomponiran s dva M.2 hladnjaka i pokrovom za ventilator, te čini zanimljivu cjelinu na sredini ploče. Isto tako, na gornjem dijelu se nalaze dva velika aluminijska hladnjaka povezana bakrenom cijevi za hlađenje VRM-a, te su ukomponirani s plastičnim pokrovom za stražnje I/O portove i zaštitom za njih. Kao cjelina dakle, ploča ima što za pokazati, no fali ipak malo živosti za jedan ROG proizvod.

asus_cVIIIh_6 asus_cVIIIh_7

Za nove moćne 12 i 16-jezgrene procesore potrebna je i dobra VRM jedinica, pa je Asus na ovu ploču postavio upravo takvu. 14 + 2 fazna je, i sastoji se od 16x IR 3555 integriranih power stageova (60A, integrirani driver, Schottky dioda, kontrolni MOSFET i sinkroni MOSFET), osam faznog CPU VRM kontrolera (ASP14051 koji je zapravo IR35201) i dvanaest prigušnica. Hladnjaci koji sjede na VRM jedinici su masivni aluminijski, imaju termalne podloške s kojima “sjede” i na power stageovima, ali i na prigušnicama (VRM kontroler je s donje strane PCB-a). Dva su hladnjaka povezana debelom toplovodnom cijevi i učinkovito hlade čak i kada overclockiramo.

Na desnom se gornjem dijelu ploče nalaze četiri DIMM utora s podrškom za maksimalnih 128 GB DDR4 memorije. Desno od DIMM utora je njihova napojna jedinica, 24-pinski ATX konektor, Start i Reset tipke, LED dijagnostika, interni USB 3.2 Gen 2 utor, i RGB headeri. Tik uz rub ploče nalaze se i mjerne točke napona (SB, 1.8 PLL, DRAM, NB_SOC, VCore i Ground).

asus_cVIIIh_8 asus_cVIIIh_9

Na lijevom donjem dijelu je poprilična gužva, tu nalazimo – Intelov I211-AT LAN kontroler, malo iznad njega (kod stražnjeg I/O-a) je Realtekov 2.5G LAN kontroler RTL8125-CG, a tu je i osam kanalna audio jedinica ROG SupremeFX (S1220 + ESS ES9023P DAC). Ploča ima čak četiri PCIe 4.0 utora – 2x PCIe 4.0 x16 (dual x8 konfiguracija, stazice iz procesora), 1x PCIe 4.0 x16 (X570) i 1x PCIe 4.0 x1. Podržani su standardno 3-way CrossFireX i 2-way SLI. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni portovi koji uključuju, AAFP, TPM, RGB headere, NODE header, 2x USB 2.0, front panel i slično. Tu je i LN2 jumper, Slow mode prekidač i četiri 4-pinska konektora za ventilatore i vodene pumpe. Na desnoj su strani i SATA konektori i to njih osam, s internim USB 3.0 konektorom (vodoravno smješten) i još jednim 4-pinskim konektorom (ukupno ih je na ploči devet).

asus_cVIIIh_11 asus_cVIIIh_10

Stražnji je I/O panel opremljen s Clear CMOS i BIOS prekidačima, WiFi 6 ulazima za antene, četiri USB 3.2 Gen 2 porta iz procesora, četiri USB 3.2 Gen 2 porta iz čipseta (jedan je Type C), šest USB 3.2 Gen 1 portova itd. Da, ova je ploča kao i dobar dio drugih ove generacije opremljena s integriranom WiFi karticom s podrškom za 802.11ax standard ili WiFi 6. S obzirom na to da imamo ASUS-ov AX router isprobali smo i kakva je povezivost. Na oko šest metara i iza vrata, brzina veze je bila solidnih 961 Mbps. I premda je ovo zadovoljavajuće visoko AX svoje će pravo lice pokazati tek kada u mreži bude više takvih uređaja, kada ne bi trebalo dolaziti do zagušenja kao kod AC mreže.

M.2 socketa su dva – gornji podržava uređaje dužine do 80 milimetara i s PCIe 4.0 ili SATA sučeljima, a donji uređaje do 110 milimetara dužine, također s PCIe 4.0 ili SATA sučeljima (u slučaju starijih Ryzena podržani su PCIe 3.0 x4 uređaji). Hladnjaci za M.2 SSD-e su masivni i dobro odrađuju svoj posao.

asus_cVIIIh_12 asus_cVIIIh_13

Uz obje danas testirane ploče smo koristili G.Skillovu Trident Z Royal memoriju koje dolaze s podrškom za XMP profil u kojem je upisana brzina od 3.600 MHz s latencijama CL16-16-16-36 pri naponu od 1.35 V. Kit se sastoji od dva modula kapaciteta 8 GB svaki (16 GB ukupno). Kit je u potpunosti kompatibilan s Aura Sync softverom koji dolazi uz Asusove ploče i osvjetljenje se njegovih blještavih kristala može sinkronizirati s ostatkom osvjetljenja na ploči. Kada je u pitanju overclocking memorije, napišimo da smo uspjeli postići apsolutno stabilnih 4.000 MHz pri originalnim latencijama i mrvicu višem naponu od 1.37 V.

asus_cVIIIh_14 asus_cVIIIh_15

Osvjetljenje se ploče sastoji od dvije zone – prva je Hero pločica na pokrovu stražnjeg I/O-a, a druga je ROG logo tik ispod čipseta. Obje su zone s RGB LED-icama i obje se mogu zasebno ili zajedno konfigurirati putem Aura Sync softvera ili Armoury Crate softvera.

asus_cVIIIh_16 asus_cVIIIh_17

asus_cVIIIh_18 asus_cVIIIh_19

UEFI sučelje je bogatije no ikada. Opcije, pogotovo one za tweaking i overclocking su šarolike, ima nekih potpuno novih pa je dobro da je sve manje više objašnjeno tekstualno. Ono što nije, naći će te u knjižici. ROG ploče su oduvijek bogate opcijama za overclocking, kako onaj svakodnevni na zraku ili vodi, tako i onaj ekstremni za što je ova ploča svakako spremna. Kao i do sada, sve se bitne opcije nalaze u Extreme Tweakeru gdje imamo opcije za memorijske profile, automatski overclocking (TPU I i II), mijenjanje množitelja procesoru, mnoštva napona, ali i podmenije kao što su Extrenal Digi+ Power Control (LLC kontrola i slično), te Tweakers Paradise za opcije koje dobro posluže kod ekstremnog OC-a. UEFI sučelje je kao i do sada brzo, intuitivno ili kratko i jasno – najbolje.

asus_cVIIIh_22 asus_cVIIIh_23

asus_cVIIIh_25 asus_cVIIIh_26

Asus je s Armoury Crateom ponudio softver koji na jednom mjestu objedinjuje opcije za skidanje upravljačkih programa, aplikacija, ali i kontrole osvjetljenja. Ako nam je ta opcija uključena u UEFI-u (a po defaultu je), u prvom ulasku u Windowse će nam biti ponuđena instalacija Armoury Cratea, što je vrlo korisno. U mnoštvu drugih aplikacija koje Asus daje uz svoje ploče (Sonic Studio III + Virtual Mixer, RAMCache III, RAMDisk, CPU-Z, GameFirst V, Sonic Radar III, AICharger), glavno mjesto zauzima dobri stari AI Suite III koji nudi potpuno kontrolu nad pločom i njenim opcijama, a radi vrlo stabilno.