asus_x570-e_1 asus_x570-e_2

ROG STRIX X570-E Gaming je malo jeftinija sestrica ROG Hero ploče, no kao što će te vidjeti u daljnjem tekstu nije zakinuta za puno toga. Dolazi u nešto manje ekskluzivnom pakiranju, tipičnom za Strix proizvode, s dobrim grafikama i mnoštvom tehničkih informacija na poleđini tvrde kartonske kutije.

asus_x570-e_3 asus_x570-e_4

Unutar kutije je ploča odlično zaštićena, dolazi u antistatičkoj vrećici i kartonskom ležištu, na kojem je kutijica s ROG logom unutar koje je WiFi antena. Ostatak bundlea izgleda ovako:

 • User’s manual
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x M.2 Screw Package
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x Strix door hanger
 • 1 x ROG Strix stickers
 • 1 x Cable ties pack
 • 1 x Wi-Fi Antenna
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x Extension cable for Addressable LED
 • 1 x Thermistor cable
 • 1 x ROG Thank you card

 

asus_x570-e_5 asus_x570-e_6

Asus je čini se odlučio ne praviti preveliku razliku u izgledu između ROG i ROG Strix serije ploča jer ova je ploča vrlo slična Crosshair VIII Hero. Ok, ima razlika, ali iz daljine i na prvu, iste su. Sivo crni tonovi, vrlo slični VRM hladnjaci, pa čak i oni na čipsetu i M.2 socketima. Tek kada ovu pobliže pogledamo vidimo razlike u tonovima, ali i dizajnu ponekih elemenata. M.2 hladnjaci su malo uži, drugačije rezani, a poklopac na PCH hladnjaku koji ih veže je plastičan. Smještaj baterije je malo drugačiji, a ova ploča ima i drugi PCIe 4.0 x1 utor. Uz još poneku razliku, osnovni je layout vrlo sličan i dobro posložen, jer ništa ničemu ne smeta.

asus_x570-e_7 asus_x570-e_8

Napojna se jedinica ponešto razlikuje od one na Crosshair ploči. Tu je istih dvanaest IR3555 power stageova, ali i četiri slabija IR3553. Šesnaest prigušnica su nešto drugačije, dok su pripadajući im kondenzatori isti – Black Metallic  VRM kontroler je isti – ASP14051, ali je smješten s gornje strane. DIMM utori su slični, nemaju pojačanje po sredini, no zato podržavaju istih 128 GB DDR4 memorije. Na desnoj se strani ploče nalazi USB 3.2 Gen 2 interni utor, 24-pinski ATX konektor, jedan RGB header, napojna jedinica memorije, dva 4-pinska konektora za ventilatore, te još jedan RGB header.

asus_x570-e_9 asus_x570-e_10

Na donjem se dijelu ploče nalazi već poznata SupremeFX 8-kanalna audio jedinica, no u ovom izdanju bez ESS-ovopg DAC-a kao na Crosshairu, no podržava isti playback visoke kvalitete od 120 dB SNR-a, i snimanje os 113 dB SNR-a, te Sonic Radar III i Sonic Stidio III + Studio Link softver. Ima ista dva mrežna kontrolera kao i Crosshair čemu će se gameri jako radovati – realtekov 2.5 gigabitni RTL8125-CG te intelov gigabitni I211-A.

Tri su PCIe 4.0 utora x16 dužine.Prva dva idu preko procesora i rade u single x16 ili dual x8 modu, a treći je osiguran od strane čipseta te radi u x4 modu. Uz njih, dva su PCIe 4.0 x1 utora. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri, a svoje je mjesto tu našla i LED dijagnostika. Još su dva RGB headera na dnu (jedan adresabilni i drugi obični), te tri 4-pinska konektora za ventilatore (ukupno ih je na ploči sedam). Kao i na Crosshairu, osam je SATA utora postavljenih horizontalno.

asus_x570-e_11 asus_x570-e_12

Stražnji je I/O panel opremljen s DisplayPort 1.2 i HDMI 2.0 video portovima (za procesore s integriranom grafikom), tu je BIOS Flashback tipka, šest USB 3.2 Gen 2 utora (10 Gbps), te jedan USB Type C konektor. Dva su LAN porta (1Gbps + 2.5 Gbps, dva ulaza za antene), te naravno audio utori. WiFi kartica je po 802.11ax ili WiFi 6 standardu (2×2), te radi jednako dobro kao i ona na Crosshairu.

Skidanjem plastičnog pokrova PCH hladnjaka i M.2 hladnjaka dobivamo malo bolji pogled na ovaj dio ploče. Ventilator koji hladi čipset nije bučan, a razumno je učinkovit. Oba M.2 utora podržavaju uređaje do 110 milimetara, te u PCIe 4.0 (3.0 x4) ili SATA modovima rada.

asus_x570-e_17 asus_x570-e_18

I ova ploča ima dvije zone osvjetljenja s jednom na I/O pokrovu (ROG logo i STRIX na prozirnoj plastičnoj pločici), te jednu na plastičnom pokrovu koji objedinjuje PCH i M.2 hladnjake. Naravno, sve se kontrolira uz pomoć Aura Sync ili Armour Crate softvera, a u sustav se osvjetljenja može ubaciti i ostali osvijetljeni hardver poput G.Skillove Trident Z Royal memorije, te naravno sve spojeno na dva RGB headera i dva Addressable RGB headera koji se nalaze na ploči.

asus_x570-e_13 asus_x570-e_14

asus_x570-e_15

Za kraj, UEFI sučelje koje je izgledom i funkcionalnošću identično kao i na Crosshair ploči, no fale mu neke naprednije opcije za tweaking i overclocking kao što je Tweaker`s Paradise. Ostatak softvera je identičan – AI Suite III, Ai Charger, Sonic, RAM Cache III, GameFirst itd.