asus_cVIIIh_12

Obje ove ploče još uvijek nisu stigle na domaće tržište, a u Europi se mogu naći za otprilike 450 i 340 €. Crosshair VIII Hero WiFi je jasno skuplja. Ona donosi vrlo modernu i potpunu opremu, kvalitetno je napravljena i s dobro riješenim hlađenjem. S pravom možemo reći kako su ploče za AMD procesore naprednije i modernije od onih za Intelove zbog podrške za PCIe 4.0, bogatijeg UEFI sučelja, ali i WIFi 6 (AX) kartica. Sada i one mogu primiti više od jednog M.2 uređaja, i to ne bilo kakve, one s PCIe 4.0 sučeljima i visokih brzina transfera.

Crosshair VIII Hero je moćna ploča, namijenjena entuzijastima i overclockerima, koji žele istraživati granice hardvera ekstremnim tipovima hlađenja. Kada je u pitanju zrak, ograničenje je procesor, pa nije ništa bolja ni efikasnija od X570-E.

asus_x570-e_6

Za one koji nemaju ambicije s ekstremnim overclockingom, X570-E Gaming će biti više nego dovoljna. Nešto je jeftinija jer je “zakinuta” na nekoliko “sitnica”, no ništa bitno joj ne fali. Ima iste PCIe 4.0 sposobnosti, kako za grafičke kartice tako i za M.2 uređaje, ima istu količinu USB portova, podjednako dobru audio jedinicu i iste mrežne mogućnosti –  2.5 + 1 gigabitni LAN i WiFi 6 (AX) karticu. Kvalitetno je složena, ventilator na X570 čipsetu joj nije bučan (kao i kod Hero), a ima i najbolje UEFI sučelje na tržištu, uz vrlo solidan i bogat softverski paket. Naš izbor između ove dvije ploče pada na X570-E Gaming.

Uz nju će se odlično uklopiti i Ryzen 7 3700X procesor koji se pojavio na našem tržištu i košta oko 2.900 kuna.