ASUS ROG Crosshair VIII Hero WiFi & Strix X570-E Gaming recenzija

Datum objave 10.07.2019 - Krešimir Matanović

ASUS ROG Crosshair VIII Hero WiFi

asus_cVIIIh_1 asus_cVIIIh_2

Paralelno s novim Ryzenima nam je u lab stiglo i nekoliko novih X570 ploča. Prve dvije koje smo testirali su Asusove ROG Crosshair VIII Hero WiFi i Strix X570-E Gaming. U osnovi vrlo slične, no različite po ciljanoj publici, jedna je za ROG fanove i ekstremne overclockere, a druga za gamere. X570 ploče kao što smo već ranije naglasili nisu direktna zamjena za X470, već ulaze u klasu više, po cijeni ali i po mogućnostima i opremi. Spomenimo samo kako uz sve blagodati koje donosi novi X570 čipset, obje ove ploče imaju integrirane WiFi 6 (AX) kartice.

asus_cVIIIh_3

Asus za ovu novu seriju nije mijenjao izgled i način pakiranja svojih ROG ploča i sve je tu manje više dobro poznato. Na vanjskoj se strani nalaze grafike i detaljne informacije o proizvodu, a s unutarnje je strane ploča i više no dobro zaštićena u debelom kartonu i plastici. Bundle je nešto slabiji od očekivanog, a sastoji se od:
 • User's manual
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x M.2 Screw Package
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x ROG big sticker
 • 1 x Q-Connector
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x Extension cable for Addressable LED
 • 1 x ROG coaster
 • 1 x ROG Thank you card

asus_cVIIIh_4 asus_cVIIIh_5

Ploča je standardnog ATX formata (20,5 x 24,4 centimetara), i izborom boja je pomalo dosadna, čak nedostojna ROG renomea. Od ROG-a očekujemo tu i tamo koji crveni detalj, a ovje je samo sivilo i crnilo. Ploča nije nezanimljiva u potpunosti, jer donosi zgodan set hladnjaka i pokrova koji su ukomponirani u jednu cjelinu. Naime, X570 čipset je napravljen u istom proizvodnom procesu kao i X470, ali se zbog više značajki više i zagrijava pa su proizvođači ploča bili primorani staviti aktivno hlađenje na njega. Na sreću, maleni ventilatori nisu bučni, i vrte se s minimalnim brojem okretaja tek da stvaraju laganu zračnu struju. Taj je PCH hladnjak ukomponiran s dva M.2 hladnjaka i pokrovom za ventilator, te čini zanimljivu cjelinu na sredini ploče. Isto tako, na gornjem dijelu se nalaze dva velika aluminijska hladnjaka povezana bakrenom cijevi za hlađenje VRM-a, te su ukomponirani s plastičnim pokrovom za stražnje I/O portove i zaštitom za njih. Kao cjelina dakle, ploča ima što za pokazati, no fali ipak malo živosti za jedan ROG proizvod.

asus_cVIIIh_6 asus_cVIIIh_7

Za nove moćne 12 i 16-jezgrene procesore potrebna je i dobra VRM jedinica, pa je Asus na ovu ploču postavio upravo takvu. 14 + 2 fazna je, i sastoji se od 16x IR 3555 integriranih power stageova (60A, integrirani driver, Schottky dioda, kontrolni MOSFET i sinkroni MOSFET), osam faznog CPU VRM kontrolera (ASP14051 koji je zapravo IR35201) i dvanaest prigušnica. Hladnjaci koji sjede na VRM jedinici su masivni aluminijski, imaju termalne podloške s kojima "sjede" i na power stageovima, ali i na prigušnicama (VRM kontroler je s donje strane PCB-a). Dva su hladnjaka povezana debelom toplovodnom cijevi i učinkovito hlade čak i kada overclockiramo. Na desnom se gornjem dijelu ploče nalaze četiri DIMM utora s podrškom za maksimalnih 128 GB DDR4 memorije. Desno od DIMM utora je njihova napojna jedinica, 24-pinski ATX konektor, Start i Reset tipke, LED dijagnostika, interni USB 3.2 Gen 2 utor, i RGB headeri. Tik uz rub ploče nalaze se i mjerne točke napona (SB, 1.8 PLL, DRAM, NB_SOC, VCore i Ground).

asus_cVIIIh_8 asus_cVIIIh_9

Na lijevom donjem dijelu je poprilična gužva, tu nalazimo - Intelov I211-AT LAN kontroler, malo iznad njega (kod stražnjeg I/O-a) je Realtekov 2.5G LAN kontroler RTL8125-CG, a tu je i osam kanalna audio jedinica ROG SupremeFX (S1220 + ESS ES9023P DAC). Ploča ima čak četiri PCIe 4.0 utora - 2x PCIe 4.0 x16 (dual x8 konfiguracija, stazice iz procesora), 1x PCIe 4.0 x16 (X570) i 1x PCIe 4.0 x1. Podržani su standardno 3-way CrossFireX i 2-way SLI. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni portovi koji uključuju, AAFP, TPM, RGB headere, NODE header, 2x USB 2.0, front panel i slično. Tu je i LN2 jumper, Slow mode prekidač i četiri 4-pinska konektora za ventilatore i vodene pumpe. Na desnoj su strani i SATA konektori i to njih osam, s internim USB 3.0 konektorom (vodoravno smješten) i još jednim 4-pinskim konektorom (ukupno ih je na ploči devet).

asus_cVIIIh_11 asus_cVIIIh_10

Stražnji je I/O panel opremljen s Clear CMOS i BIOS prekidačima, WiFi 6 ulazima za antene, četiri USB 3.2 Gen 2 porta iz procesora, četiri USB 3.2 Gen 2 porta iz čipseta (jedan je Type C), šest USB 3.2 Gen 1 portova itd. Da, ova je ploča kao i dobar dio drugih ove generacije opremljena s integriranom WiFi karticom s podrškom za 802.11ax standard ili WiFi 6. S obzirom na to da imamo ASUS-ov AX router isprobali smo i kakva je povezivost. Na oko šest metara i iza vrata, brzina veze je bila solidnih 961 Mbps. I premda je ovo zadovoljavajuće visoko AX svoje će pravo lice pokazati tek kada u mreži bude više takvih uređaja, kada ne bi trebalo dolaziti do zagušenja kao kod AC mreže. M.2 socketa su dva - gornji podržava uređaje dužine do 80 milimetara i s PCIe 4.0 ili SATA sučeljima, a donji uređaje do 110 milimetara dužine, također s PCIe 4.0 ili SATA sučeljima (u slučaju starijih Ryzena podržani su PCIe 3.0 x4 uređaji). Hladnjaci za M.2 SSD-e su masivni i dobro odrađuju svoj posao.

asus_cVIIIh_12 asus_cVIIIh_13

Uz obje danas testirane ploče smo koristili G.Skillovu Trident Z Royal memoriju koje dolaze s podrškom za XMP profil u kojem je upisana brzina od 3.600 MHz s latencijama CL16-16-16-36 pri naponu od 1.35 V. Kit se sastoji od dva modula kapaciteta 8 GB svaki (16 GB ukupno). Kit je u potpunosti kompatibilan s Aura Sync softverom koji dolazi uz Asusove ploče i osvjetljenje se njegovih blještavih kristala može sinkronizirati s ostatkom osvjetljenja na ploči. Kada je u pitanju overclocking memorije, napišimo da smo uspjeli postići apsolutno stabilnih 4.000 MHz pri originalnim latencijama i mrvicu višem naponu od 1.37 V.

asus_cVIIIh_14 asus_cVIIIh_15

Osvjetljenje se ploče sastoji od dvije zone - prva je Hero pločica na pokrovu stražnjeg I/O-a, a druga je ROG logo tik ispod čipseta. Obje su zone s RGB LED-icama i obje se mogu zasebno ili zajedno konfigurirati putem Aura Sync softvera ili Armoury Crate softvera.

asus_cVIIIh_16 asus_cVIIIh_17

asus_cVIIIh_18 asus_cVIIIh_19

UEFI sučelje je bogatije no ikada. Opcije, pogotovo one za tweaking i overclocking su šarolike, ima nekih potpuno novih pa je dobro da je sve manje više objašnjeno tekstualno. Ono što nije, naći će te u knjižici. ROG ploče su oduvijek bogate opcijama za overclocking, kako onaj svakodnevni na zraku ili vodi, tako i onaj ekstremni za što je ova ploča svakako spremna. Kao i do sada, sve se bitne opcije nalaze u Extreme Tweakeru gdje imamo opcije za memorijske profile, automatski overclocking (TPU I i II), mijenjanje množitelja procesoru, mnoštva napona, ali i podmenije kao što su Extrenal Digi+ Power Control (LLC kontrola i slično), te Tweakers Paradise za opcije koje dobro posluže kod ekstremnog OC-a. UEFI sučelje je kao i do sada brzo, intuitivno ili kratko i jasno - najbolje.

asus_cVIIIh_22 asus_cVIIIh_23

asus_cVIIIh_25 asus_cVIIIh_26

Asus je s Armoury Crateom ponudio softver koji na jednom mjestu objedinjuje opcije za skidanje upravljačkih programa, aplikacija, ali i kontrole osvjetljenja. Ako nam je ta opcija uključena u UEFI-u (a po defaultu je), u prvom ulasku u Windowse će nam biti ponuđena instalacija Armoury Cratea, što je vrlo korisno. U mnoštvu drugih aplikacija koje Asus daje uz svoje ploče (Sonic Studio III + Virtual Mixer, RAMCache III, RAMDisk, CPU-Z, GameFirst V, Sonic Radar III, AICharger), glavno mjesto zauzima dobri stari AI Suite III koji nudi potpuno kontrolu nad pločom i njenim opcijama, a radi vrlo stabilno.

ASUS Strix X570-E Gaming

asus_x570-e_1 asus_x570-e_2

ROG STRIX X570-E Gaming je malo jeftinija sestrica ROG Hero ploče, no kao što će te vidjeti u daljnjem tekstu nije zakinuta za puno toga. Dolazi u nešto manje ekskluzivnom pakiranju, tipičnom za Strix proizvode, s dobrim grafikama i mnoštvom tehničkih informacija na poleđini tvrde kartonske kutije.

asus_x570-e_3 asus_x570-e_4

Unutar kutije je ploča odlično zaštićena, dolazi u antistatičkoj vrećici i kartonskom ležištu, na kojem je kutijica s ROG logom unutar koje je WiFi antena. Ostatak bundlea izgleda ovako:
 • User's manual
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x M.2 Screw Package
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x Strix door hanger
 • 1 x ROG Strix stickers
 • 1 x Cable ties pack
 • 1 x Wi-Fi Antenna
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x Extension cable for Addressable LED
 • 1 x Thermistor cable
 • 1 x ROG Thank you card
 

asus_x570-e_5 asus_x570-e_6

Asus je čini se odlučio ne praviti preveliku razliku u izgledu između ROG i ROG Strix serije ploča jer ova je ploča vrlo slična Crosshair VIII Hero. Ok, ima razlika, ali iz daljine i na prvu, iste su. Sivo crni tonovi, vrlo slični VRM hladnjaci, pa čak i oni na čipsetu i M.2 socketima. Tek kada ovu pobliže pogledamo vidimo razlike u tonovima, ali i dizajnu ponekih elemenata. M.2 hladnjaci su malo uži, drugačije rezani, a poklopac na PCH hladnjaku koji ih veže je plastičan. Smještaj baterije je malo drugačiji, a ova ploča ima i drugi PCIe 4.0 x1 utor. Uz još poneku razliku, osnovni je layout vrlo sličan i dobro posložen, jer ništa ničemu ne smeta.

asus_x570-e_7 asus_x570-e_8

Napojna se jedinica ponešto razlikuje od one na Crosshair ploči. Tu je istih dvanaest IR3555 power stageova, ali i četiri slabija IR3553. Šesnaest prigušnica su nešto drugačije, dok su pripadajući im kondenzatori isti - Black Metallic  VRM kontroler je isti - ASP14051, ali je smješten s gornje strane. DIMM utori su slični, nemaju pojačanje po sredini, no zato podržavaju istih 128 GB DDR4 memorije. Na desnoj se strani ploče nalazi USB 3.2 Gen 2 interni utor, 24-pinski ATX konektor, jedan RGB header, napojna jedinica memorije, dva 4-pinska konektora za ventilatore, te još jedan RGB header.

asus_x570-e_9 asus_x570-e_10

Na donjem se dijelu ploče nalazi već poznata SupremeFX 8-kanalna audio jedinica, no u ovom izdanju bez ESS-ovopg DAC-a kao na Crosshairu, no podržava isti playback visoke kvalitete od 120 dB SNR-a, i snimanje os 113 dB SNR-a, te Sonic Radar III i Sonic Stidio III + Studio Link softver. Ima ista dva mrežna kontrolera kao i Crosshair čemu će se gameri jako radovati - realtekov 2.5 gigabitni RTL8125-CG te intelov gigabitni I211-A. Tri su PCIe 4.0 utora x16 dužine.Prva dva idu preko procesora i rade u single x16 ili dual x8 modu, a treći je osiguran od strane čipseta te radi u x4 modu. Uz njih, dva su PCIe 4.0 x1 utora. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri, a svoje je mjesto tu našla i LED dijagnostika. Još su dva RGB headera na dnu (jedan adresabilni i drugi obični), te tri 4-pinska konektora za ventilatore (ukupno ih je na ploči sedam). Kao i na Crosshairu, osam je SATA utora postavljenih horizontalno.

asus_x570-e_11 asus_x570-e_12

Stražnji je I/O panel opremljen s DisplayPort 1.2 i HDMI 2.0 video portovima (za procesore s integriranom grafikom), tu je BIOS Flashback tipka, šest USB 3.2 Gen 2 utora (10 Gbps), te jedan USB Type C konektor. Dva su LAN porta (1Gbps + 2.5 Gbps, dva ulaza za antene), te naravno audio utori. WiFi kartica je po 802.11ax ili WiFi 6 standardu (2x2), te radi jednako dobro kao i ona na Crosshairu. Skidanjem plastičnog pokrova PCH hladnjaka i M.2 hladnjaka dobivamo malo bolji pogled na ovaj dio ploče. Ventilator koji hladi čipset nije bučan, a razumno je učinkovit. Oba M.2 utora podržavaju uređaje do 110 milimetara, te u PCIe 4.0 (3.0 x4) ili SATA modovima rada.

asus_x570-e_17 asus_x570-e_18

I ova ploča ima dvije zone osvjetljenja s jednom na I/O pokrovu (ROG logo i STRIX na prozirnoj plastičnoj pločici), te jednu na plastičnom pokrovu koji objedinjuje PCH i M.2 hladnjake. Naravno, sve se kontrolira uz pomoć Aura Sync ili Armour Crate softvera, a u sustav se osvjetljenja može ubaciti i ostali osvijetljeni hardver poput G.Skillove Trident Z Royal memorije, te naravno sve spojeno na dva RGB headera i dva Addressable RGB headera koji se nalaze na ploči.

asus_x570-e_13 asus_x570-e_14

asus_x570-e_15

Za kraj, UEFI sučelje koje je izgledom i funkcionalnošću identično kao i na Crosshair ploči, no fale mu neke naprednije opcije za tweaking i overclocking kao što je Tweaker`s Paradise. Ostatak softvera je identičan - AI Suite III, Ai Charger, Sonic, RAM Cache III, GameFirst itd.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG Crosshair VIII Hero & Strix X570-E Gaming
Procesor AMD Ryzen 9 3900X
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz CL16
Grafičke kartice AMD RX 5700 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair MP600 2TB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 May 2019
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.00.5100
PCMark 10
3DMark TimeSpy, PCIe Feature
Cinebench v.15
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

asus_cVIIIh_20

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Testirali smo i propusnost PCIe 4.0 sučelja putem 3DMark aplikacije.

asus_x570-e_17

Ploče smo testirali s najjačim dostupnim hardverom, tj. Ryzenom 9 3900X, Radeonom RX 5700 XT i G.Skillovom memorijom Trident Z Royal. Sistemski SSD je bio Corsairov MP600, a Windowsi 10 Pro najnoviji s May 2019 updateom. Overclocking

asus_cVIIIh_21

asus_x570-e_16

Overclockirali smo ručno na obje ploče, i na obje postigli stabilnih 4.4 GHz za 3900X procesor pri naponu od 1.4 do 1.42V (Crosshair ploča je na Level 1 LLC-u ipak nešto undervoltala, dok, zanimljivo, X570-E nije). VRM hladnjaci su se pri tom zagrijavali dosta na obje ploče, no djelomično ih je hladio ventilator na Noctui D15. Memoriju smo na obje ploče overclockirali na 4.000 MHz pri tvorničkim latencijama i naponu od 1.37 V. Izmjerili smo i CPU-Z performanse i vidimo da su one bile mrvicu slabije na X570-E ploči unatoč identičnim postavkama.

Rezultati testova

UL Benchmark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="6562,6427" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="9133,9086" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark PCIe Bandwidth" htitle="Score"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="24.7,22.84" colors="orange,red" height="200" min="0"] PCMarkovi mjeri općenite performanse sistema, Time Spy izvlači maksimum iz grafičke kartice, a novi feature test mjeri propusnost PCIe 4.0 sučelja. U prva dva testa je sistem s Crosshair pločom nešto brži, a Gaming pobjeđuje u feature testu. CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="111346,110447" colors="blue,green" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="3206,3167" colors="blue,green" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Single Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="202,201" colors="green,blue" height="200" min="0"] Performanse procesora variraju, pa je tako na Gaming ploči 3900X nešto brži nego na Crosshairu u 7-Zipu i Single Core Cinebench testu, a malo sporiji u Cinebench multi Core testu. Memorijska propusnost @ 3.600 MHz CL16 [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="54731,54672" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="52892,52708" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="55686,54587" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="67.5,67.8" colors="orange,red" height="200" min="0"] Memorijske performanse su odlične, a Crosshair vodi u svemu osim u brzini pristupa memoriji, međutim razlike nisu velike. Memorijska propusnost @ 4.000 MHz CL16 [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="56124,55928" colors="green,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero" values="55615,55535" colors="green,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="60641,58343" colors="blue,green" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming" values="74.2,74.7" colors="blue,green" height="200" min="0"] Kada memoriju overclockiramo na 4.000 MHz, propusnost ne raste drastično, no vrijeme pristupa memoriji se poveća za oko 7 nanosekundi. Windows 10 Pro 1809 vs. 1903 performanse [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero @ 1903, ASUS Crosshair VIII Hero @ 1809" values="6562,5980" colors="red,orange" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero @ 1903, ASUS Crosshair VIII Hero @ 1809" values="110447,78402" colors="orange,purple" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero @ 1903, ASUS Crosshair VIII Hero @ 1809" values="3206,3188" colors="blue,green" height="200" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="V-Ray Benchmark" htitle="Score (s, manje je bolje)"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero @ 1903, ASUS Crosshair VIII Hero @ 1809" values="45,46" colors="blue,green" height="200" min="0"] AMD je vrlo ponosan što su u suradnji s Microsoftom uspjeli podići performanse procesora i u novoj verziji Windowsa 1903 (May 2019 update). Dvije su značajke u tome važne - topology awareness Windows schedulera, i UEFI CPPC2 sučelje. Prvi osigurava pravilniju upotrebu svih dostupnih jezgara na Ryzenima, tj. pravilniju alokaciju threadova u jednom CCX-u, prije migracije threadova na ostatak CCX-eva (core complex). Topology awareness neće u svemu donijeti napredak u performansama, no u određenim stvarima itekako hoće. UEFI CPPC2 sučelje osigurava brže podizanje taktova procesora i time brže pokretanje aplikacija ili efikasnije surfanje webom. Benefiti obje ove značajke su vidljivi u PCMark 10 testovima, ali i 7-Zip-u koji sada pravilnije koristi procesor.

Zaključak

asus_cVIIIh_12

Obje ove ploče još uvijek nisu stigle na domaće tržište, a u Europi se mogu naći za otprilike 450 i 340 €. Crosshair VIII Hero WiFi je jasno skuplja. Ona donosi vrlo modernu i potpunu opremu, kvalitetno je napravljena i s dobro riješenim hlađenjem. S pravom možemo reći kako su ploče za AMD procesore naprednije i modernije od onih za Intelove zbog podrške za PCIe 4.0, bogatijeg UEFI sučelja, ali i WIFi 6 (AX) kartica. Sada i one mogu primiti više od jednog M.2 uređaja, i to ne bilo kakve, one s PCIe 4.0 sučeljima i visokih brzina transfera. Crosshair VIII Hero je moćna ploča, namijenjena entuzijastima i overclockerima, koji žele istraživati granice hardvera ekstremnim tipovima hlađenja. Kada je u pitanju zrak, ograničenje je procesor, pa nije ništa bolja ni efikasnija od X570-E.

asus_x570-e_6

Za one koji nemaju ambicije s ekstremnim overclockingom, X570-E Gaming će biti više nego dovoljna. Nešto je jeftinija jer je "zakinuta" na nekoliko "sitnica", no ništa bitno joj ne fali. Ima iste PCIe 4.0 sposobnosti, kako za grafičke kartice tako i za M.2 uređaje, ima istu količinu USB portova, podjednako dobru audio jedinicu i iste mrežne mogućnosti -  2.5 + 1 gigabitni LAN i WiFi 6 (AX) karticu. Kvalitetno je složena, ventilator na X570 čipsetu joj nije bučan (kao i kod Hero), a ima i najbolje UEFI sučelje na tržištu, uz vrlo solidan i bogat softverski paket. Naš izbor između ove dvije ploče pada na X570-E Gaming. Uz nju će se odlično uklopiti i Ryzen 7 3700X procesor koji se pojavio na našem tržištu i košta oko 2.900 kuna.