asus_delta_core_1 asus_delta_core_2

Za kraj godine jedno lagano štivo, test Asusovih novih Delta Core slušalica iz ROG obitelji proizvoda. Delta Core su klasične slušalice s 3.5-milimetarskim jackom što znači kako su kompatibilne s mnoštvom uređaja i tako vrlo svestrane. Konstrukcija je plastična, no standardno Asusovski dobra. Dobar HiRes zvuk jamče 50-milimetarski Essence driveri, airtight komora u koju su smješteni i velik frekvencijski raspon, dok se za dobru ergonomiju brinu mekane i udobne površine i dobra pokretljivost zvučnika.

Uz Delta Core slušalice, u ovoj izvedbi, Asus ima i samo Delta verziju koja je USB-C veze. Delta slušalice imaju i ESS 9218 Quad DAC i RGB osvjetljenje te su više orijentirane gamerima, ali naravno i skuplje – i to duplo.

asus_delta_core_3 asus_delta_core_4

Pakiranje je vrlo kvalitetno, kao i kod svih ROG proizvoda, a Asus je u unutrašnjosti otišao korak dalje u odnosu na konkurenciju. Slušalice nisu izložene “goloj” plastici, već je ležište mekano, gumirano. Uz to, na poklopcu se nalazi i spužva koja ne dozvoljava da dolaze u kontakt s tvrđim kartonom.

U zasebnoj se kartonskoj kutiji nalazi oprema koja dolazi uz Delta Core. U prvom redu su tu dodatni platneni jastučići koji su nam poznati i s drugih Asusovih slušalica. Na ovaj način Asus podilazi izbirljivim kupcima koji ne vole zatvorenost umjetne kože te im nudi alternativu koja je prozračnija. Nadalje, tu je odvojivi, savitljivi mikrofon, Y kabel koji pretvara jedan 3.5-milimetarski jack u dva odvojena (mikrofon + slušalice). Inače, kabel je opleten najlonskim koncem, a svi su kontakti pozlaćeni – baš kao i onaj na mikrofonu. Od papirologije tu su debele jamstvene upute, te brzi vodič za upotrebu.

asus_delta_core_5

Iz generacije u generaciju Asus podiže kvalitetu izvedbe, ali i zvuka. Delta Core su plastične konstrukcije, standardne veličine i mase od 346 grama. Plastična konstrukcija je vrlo kvalitetna i masivna. Nosači su čvrsti, zglobovi također, i slušalice djeluju dovoljno robusno za dugotrajno korištenje. Mehanizam, tj. trake koje omogućavaju prilagodbu različitim veličinama glava su metalne i s jasno naglašenim stupnjevima izvlačenja, a uz to su i stupnjevi, tj. milimetri označeni. Slušalice su pokretljive u dva smjera – po nagibu unutar svojih nosača, te po okretu jer nosači rotiraju oko naglavnog dijela. Ponovno, zglobovi djeluju kao da mogu izdržati dugotrajnu torturu.

asus_delta_core_6

Jastučići presvučeni umjetnom kožom, kao i oni zamjenski su vrlo mekani i udobni, a takva je i umjetnom kožom pokrivena spužva na naglavnom dijelu. Jastučići obujmljuju cijelu ušku, i ovi od umjetne kože vrlo dobro izoliraju vanjsku buku. Mana im je jasno veće zagrijavanje kože, pogotovo u ljetnim uvjetima, no za to i služe zamjenski, tj. prozračniji hibridni. Uz to, hibridni su i nešto dublji od kožnih – 2.5 cm vs. 1.9 cm.

Oba su zvučnika nagnuta pod kutem od 12° (prirodan nagib ljudskog uha) za povećanje komfora nošenja, a komforu doprinosi i D oblik zvučnika i jastučića. I stvarno, u kombinaciji s mekanim površinama, i adekvatnim pritiskom koji stvara naglavni dio, slušalice su udobne za nošenje i tijekom dugotrajnog igranja ili slušanja muzike.

asus_delta_core_7

50-milimetarski Essence driveri su smješteni u tzv. airtight komoru koja povećava audio iskustvo zbog bolje izolacije. Uz to, Asusovi su inženjeri nadogradili zvučnike s Audio Signal Diversion tehnologijom tj. kružnim zidom oko zvučnika koji poboljšava u odvajanju visokih, srednjih i niskih tonova, smanjujući interferencije između frekvencijskih raspona. Zvučnici dolaze i sa širokim teoretskim frekvencijskim rasponom od 20 herca pa sve do 40 kiloherca. Riječ je jasno o marketingu, no moramo priznati da ove slušalice u svim uvjetima zvuče jako dobro. Niski tonovi su odlični, visoki vrlo dobri a i srednji je raspon jako dobar. Slušalice smo isprobali u igrama, muzici, filmovima, na računalu i na pametnom telefonu i u svim smo uvjetima bili i više no zadovoljni za cjenovnu klasu kojoj pripadaju.

asus_delta_core_8

Mikrofon je odvojiv, savitljiv a time i prilagodljiv individualnim potrebama korisnika. Uni-direkcionalan je ima frekventni raspon od 100 herca do 10 kiloherca i osjetljivost od -40 dB. Dobro hvata zvuk, tj. govor ili deranje, tko što voli, i nismo imali problema u komunikaciji s njim. Kabel je opleten, dug je 1.5 metara i na vrhu ima pozlaćeni 3.5-milimetarski jack. Ako na njega dodamo još i Y adapter tj. splitter koji na sebi ima i feritnu jezgru tada ukupnu duljinu povećavamo na izdašnih 2.5 metara. Slušalice su multiplatformske, a podržavaju PC, Mac, pametne telefone, tablete, PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch uređaje.

asus_delta_core_9

Slušalice smo u dva tjedna korištenja isprobali u svim scenarijima, kao i uz pomoć korisnih stranica kao što su WhatHiFi i Audiocheck, gdje smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka. Ovo su definitivno jedne od boljih Asusovih slušalica koje smo imali prilike čuti, a da nije riječ o puno skupljim i slušalicama s ugrađenim DAC-ovima. No, i bez toga možemo reći kako će performansama biti zadovoljni i oni malo zahtjevniji korisnici jer je Asus uspio postići ono čime se hvale u marketinškim materijalima – čist i jasan zvuk u cijelom frekvencijskom spektru i uz to dovoljno snažan. Definitivno bolje zvuče od nedavno testiranih Strix Fusion Wireless slušalica, a gotovo pa su u rangu Fusiona 500.

asus_delta_core_10

ROG Delta Core slušalice se još uvijek ne prodaju u Hrvatskoj, a u ostatku Europe im se cijena kreće oko 100 €. Za taj se iznos dobivaju kvalitetne, robusne, udobne i slušalice vrlo dobrog zvuka, a koristiti ih možemo uz mnoštvo uređaja. Asus se iz godine u godinu popravlja i donosi sve bolje slušalice, a ove su definitivno jedne od boljih koje smo imali prilike probati u toj cjenovnoj klasi. Za one željne još naprednijeg zvuka, tu su Delta slušalice s ugrađenim DAC-om, a Asus ima i dosta drugih slušalica u ponudi koje će zadovoljiti široke mase.