asus_rog_gladius_III_1 asus_rog_gladius_III_2

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama, ima novi meki opleteni kabel, promjenjive 3-pinske ROG mikroprekidače, a kompatibilan je i s 5-pinskim optičkim mikroprekidačima. Senzor je rezolucije 19.000 DPI-a, s interpolacijom do 26.000 DPI-a, a na mišu su i tri RGB LED zone.

asus_rog_gladius_III_3 asus_rog_gladius_III_4

Gladius III dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji u RG bojama, na kojoj se nalaze sve bitne informacije o proizvodu. Unutar kutije je smješten u dodatno kartonsko ležište s blister poklopcem. Na stražnjoj se strani zataknuti u karton nalaze brzi vodič za korištenje, jamstveni listić, set ROG naljepnica, zamjenski teflonski jastučići i te set zamjenskih mikroprekidača i alat za zamjenu. Asus je na ovaj način omogućio kupcima izbor žele li standardne ROG mikroprekidače s 3 pina (Omron), ili pak 5-pinske optomehaničke (opet Omron) koji su još malo brži, no nisu za svakoga.

asus_rog_gladius_III_5

Gladius III je miš manjih dimenzija, a dolazi u dvije izvedbe. Ovoj žičanoj koju imamo na testu i bežičnoj. Prije nešto malo više od šest godina smo testirali bežičnu verziju prvog modela Gladiusa, koji je već tada nudio izmjenjive prekidače, no bio i nešto veći i teži. Druga je generacija, 2017. godine donijela određene izmjene, a nju su pratile i Gladius II Origin i Core izvedbe. Sada je na redu treća generacija ovog popularnog miša koja je opremljena s optičkim senzorom od čak 19.000 DPI nativno, i 26.000 DPI-a dobivenih interpolacijom. Miš je opet okrenut dešnjacima, solidne je ergonomije, a ovaj put je opremljen trendovski mekanim i visoko fleksibilnim kabelom kojeg Asus naziva ROG Paracord. Na wireless verziji je kabel odvojiv.

asus_rog_gladius_III_6

Miš je manjih dimenzija, no lijepo sjeda i u veću šaku zbog dizajna ispupčene sredine pa dlan s prstima lijepo pada po njemu u palm načinu držanja. Naravno, moguć je Claw način držanja, ali i Fingertip za one koji tako vole. Miš je težak ili lagan samo 79 grama, što je odlično za bržu akciju, a pokreti su brzi uz kabel koji lakše klizi, te pet PTFE jastučića na dnu. Materijal izrade je plastika, koja je dobre kvalitete ali voli na sebe primati otiske prstiju te prljavštinu.

asus_rog_gladius_III_7

 Miš ima šest programabilnih tipaka, i gumeni scroll koračni kotačić s dobro odmjerenom silom pomaka. Prekidači imaju odličan feedback, a tipke su dovoljno velike i ergonomski oblikovane da prsti lijepo leže u njima. No opet, nisu ni preduboke pa je lako brzo pomaknuti kažiprst na scroll kotačić. Iznad kotačića se nalazi i tipka za promjenu DPI profila s četiri tvornički pretpodešene vrijednosti – 400, 800, 1.600 i 3.200. Bokovi miša su također ergonomski oblikovani – lijevi je uvučen, a desni izvučen. Oba su plastična s reljefom pa pružaju solidan, no ne i odličan grip. Na lijevom se boku nalaze dvije tipke (naprijed/nazad) koje je relativno lako dosegnuti palcem.

asus_rog_gladius_III_8

Dno miša je vrlo zanimljivo zbog lak pet PTFE (teflonskih) nožica – četiri veće u svakom kutu i jedna oko senzora. Osim njih, tu su i dva gumena čepića ispod kojih su vijci za otvaranje miša i promjenu mikroprekidača, a između njih je i Profile tipka. Jedna od zamjerki Gladiusu II je bila što ima samo tri profila, pa je kod trojke dodano još za ukupno pet mogućih profila koje prate različita osvjetljenja.

Asus za Gladius III koristi novi optički senzor rezolucije 19.000 DPI-a, što se interpolacijom uz pomoć softvera može povećati do nevjerojatnih i nepotrebnih 26.000 DPI-a. Senzor je precizan i brz, može izdržati ubrzanja do 50g i pratiti do brzih 400 inča u sekundi. Ima 1:1 praćenje, te mogućnost podešavanja angle snappinga.

asus_rog_gladius_III_9a asus_rog_gladius_III_9b

Asus uz ovaj miš daje i mogućnost promjene glavnih mikroprekidača uz ROG PushFit Switch Socket II tehnologiju. Miš otvaramo s donje strane, dva vijka su pokrivena s dva gumena čepa, i tada samo straga prema naprijed skidamo gornji oklop ili haubu. Tvornički prekidači su 3-pinski crveni ROG mehanički i vjerojatno su Omronovi. Daju odličan feedback i rade meko i tiho. Asus uz njih pakira i Omronove 5-pinske opto-mehaničke koji su glasniji ali malo brže prekidaju, barem prema tvorničkim podacima. Nama osobno su se za kombinaciju svakodnevnog rada i igranja više svidjeli klasični ROG prekidači, no možda će neki kompetitivni igrači ipak poželjeti brže opto-mehaničke.

asus_rog_gladius_III_10a asus_rog_gladius_III_10b

Miš trendovski ima i tri RGB LED zone. Prva je scroll kotačić, druga je ROG logo na leđima, a treća je vrlo zanimljiva zona na boku koja sadrži laserski ispisane različlite riječi među kojima su Republic of Gamers, ROG Gladius, ROG itd. Osvjetljenje je odlično izvedeno, boje su precizne i Asus je tu odradio odličan posao za sve koji to vole. Kako izgledaju efekti vidjet ćemo nešto kasnije u videu.

asus_rog_gladius_III_11 asus_rog_gladius_III_12

asus_rog_gladius_III_13 asus_rog_gladius_III_14

Funkcijama Gladiusa upravljamo uz pomoć univerzalnog Aromoury Crate softvera. Kroz pet podmenija, softver nudi opcije za promjenu funkcija svih šest tipaka, promjenu performansi, osvjetljenja, kalibraciju za različite podloge i nadogradnju firmwarea (trenutna verzija je 1.00.15). Buttons dio je podijeljen u dva segmenta – Left i Top. Tu možemo svakoj pojedinoj tipki dodavati ili druge funkcije miša, ili one s tipkovnice, multimedijske, prečace Windows sustava, itd, i sve to spremati u pet različitih profila koje onda možemo pozivati i preko Profile tipke na dnu miša. U Performance odjeljku možemo podešavati rezoluciju senzora u četiri vrijednosti i također ih pridodati jednom od pet profila. U koracima od po 50 DPI-a rezoluciju dižemo od 100 pa sve do nestvarnih 26.000 DPI-a. Nama je za normalan rad dovoljno do 4.000, a za igranje do 6.000 – 8.000 DPI-a, sve iznad toga je prebrzo. U ovom meniju još možemo uključiti ili isključiti Angle Snapping. S tom opcijom uključenom, kursor ili nišan će manje šetati gore dolje po ekranu. Tu je i promjena Polling Rate vrijednosti od 125 do 1.000 Hz (od 8 do 1 milisekunde), te promjena odziva tipke od 12 do 32 milisekunde.

Lighting dio ćemo zasebno proći, a Calibration nudi kalibraciju, tj. prilagodbu miša različitim podlogama automatski (predizbor) ili ručno. Uz to i lift-off udaljenost možemo podesiti na Low ili High. Na Low je tvornički i visina na kojoj prestaje pratiti je vrlo niska, a ni High nije puno viši. Zanimljivo, ako je Surface Calibration isključen, lift-off distance je još viša nego što u High postavci – oko dva milimetra.

Osvjetljenje je moguće uključiti ili isključiti, ali i mijenjati u tri razine snage. Nude se pretpodešene opcije Static, Breathing, Color Cycle, Reactive, Rainbow i Comet. Moguće je uz pomoć Aura Creatora stvoriti i vlastiti mod osvjetljenja, ali i sinkronizirati sve s ostatkom Asus hardvera.

asus_rog_gladius_III_16

ASUS je u trećoj generaciji stvarno usavršio svoj Gladius igraći miš podarivši mu najbrži senzor trenutno dobavljiv na tržištu, podršku za nove 5-pinske optomehaničke Omronove prekidače te su usavršili softversku podršku. Naravno, i dobro je osvjetljenje vrijedno spomena. Ergonomski je riješen vrlo dobro, a voljeli bi samo da bočne stranice pružaju nešto bolji grip.

Miš smo testirali u svakodnevnom radu i igri oko dva tjedna i bili smo više no zadovoljni. Odličan je za svakodnevne zadatke, vrlo precizan za fine pokrete i pomake primjerice u Photoshopu, a s druge strane zadržava tu istu preciznost u brzoj akciji igranja. Asus je otišao korak dalje pa nudi i dva zamjenska prekidača u optomehaničkoj tehnologiji koji su još brži u prekidanju i koji će zadovoljiti i najbrže igrače.

Miš je odlično ergonomski oblikovan i prilagođen dešnjacima i to mu je možda i jedina mana – što je uskraćen ljevacima. No, uskraćen nije svima onima koji vole bežično jer dolazi i u takvoj varijanti, premda pravi igrači ipak još uvijek koriste žicu. ROG Gladius III još uvijek nije u prodaji, dolazi sljedeći mjesec, a prodavat će se po cijeni od oko 110 € za bežičnu i oko 80 € za ovu žičanu varijantu koju i sami preferiramo.