Uvod i otpakiravanje

asus_rog_harpe_ace_aim_1 asus_rog_harpe_ace_aim_2

U lab su nam sletjeli najnoviji miš i podloška za njega u Asusovoj režiji. Iz ROG obitelji su, a razvijeni su u suradnji s Aim Lab-om. Suradnja je ostvarena kako bi razvili visokokvalitetni eSports miš koji je težak samo 54 grama, ima i wired i wireless funkciju rada te je opremljen s AimPoint senzorom rezolucije čak 36.000 DPI-a. Uz njega dolazi i Hone Ace podloška koja je također specijalno razvijena da bi poboljšala brzi eSports gaming.

U videu otpakiravanja ste mogli vidjeti kako su miš i podloga pakirani i kako je sve složeno. Miš dolazi u neobično složenoj Dare to be Green kutiji koja je dio Asus Green inicijative za korištenje materijala koji se mogu reciklirati. Kutiju otvaramo skidanjem posebnih naljepnica, a unutar nje stvarno ne nalazimo ni jedan komadić plastike.

ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

asus_rog_harpe_ace_aim_2a asus_rog_harpe_ace_aim_2b

Najprije nalazimo zahvalnicu na kojoj je objašnjeno da je ovaj miš proizvod suradnje ROG-a i Aim Laba te je razvijen i testiran od strane eSports profesionalaca, kako trenera tako i igrača. Sam miš se nalazi u platnenoj vrećici, tu je i meki ROG ParaCord kabel (Type A na Type C) koji je povezan gumenom vrpcom, a ispod još nalazimo i ROG i Aim Lab naljepnice, jamstveni list, upute za korisnike, te USB A na USB C dongle koji ima i metalnu kvačicu za pričvršćivanje koja je ujedno i naljepnica. U zasebnom papirnatom džepiću nalazimo i poseban skin za miša, te dodatni set teflonskih nožica za miša.

asus_rog_harpe_ace_aim_4

Miš je razvijen od strane esports stručnjaka, oblik mu je takav da paše i ljevacima i dešnjacima unatoč tome što ima tipke na lijevom boku za palac. Vrlo je lagan i teži samo 54 grama, unatoč činjenici da ima i bateriju u sebi, a tijelo mu je napravljeno od inovativnog najlona na bio bazi. Dimenzije su mu 127,5 x 63,7 x 39,6 milimetara (D x Š x V) i malo je manji od Makalua 67 kojeg svakodnevno koristimo.

asus_rog_harpe_ace_aim_5

Razvijen je tako da podržava sva tri popularna načina držanja – palm, claw i fingertip, a namijenjen je FPS i MOBA igrama. Mi smo ga najčešće držali u clawu, i osnovni grip koji pruža je dobar. Za to su zaslužni i reljefni detalji na bokovima, tj. koso utisnute trake s ROG natpisom na desnom, i Aim Labov logo na lijevoj. Tko želi više gripa može na miša nalijepiti skin za miša koji je gumiran.

Na “leđima” se nalazi ROG logo. Miš je konstrukcijski dobro napravljen i sastavljen, ne škripi nigdje, ne savija se i tu idu sve pohvale Asusu. Ipak je vrlo lagan, pa je za očekivati nekakva strukturna manjkavost, no nema je.

asus_rog_harpe_ace_aim_6

Na prednjoj se strani nalaze dvije tipke i scroll kotačić u uobičajenoj konfiguraciji. Ispod tipaka su ROG mehanički prekidači koji su izdržljivosti 70 milijuna klikova i daju dobar osjećaj prilikom pritiska. Uz to, balansirani su tako da im je sila pritiska vrlo slična lijevoga i desnog tako da nema razlika (unutar 5 grama). Kotačić je gumeni, koračni je i lijepog otpora i jedini on je osvijetljen na mišu. Boje mijenja u odnosu na odabrali DPI profil ili kako podesimo u Aura Sync softveru. Unutar miša se nalazi Litij ionska baterija koja mu osigurava do 90 sati rada bez i do 79 s osvjetljenjem. Nama je tijekom tri dana rada od po 8-9 sati u bežičnom modu pala sa 100% na 70%, što otrpilike potvrđuje Asusove brojeve. Puni se relativno brzo, kroz sat vremena.

asus_rog_harpe_ace_aim_7

Na donjoj se strani nalaze dvije tipke i jedan prekidač, no ono najbitnije je ipak optički ROG AimPoint senzor razlučivosti nevjerojatnih 36.000 DPI-a (minimum je 100 DPI-a). Maksimalna brzina praćenja senzora je 650 IPS-a, a maksimalno ubrzanje 50 G. CPI devijacija je ispod 1% kako Asus tvrdi što je odličan rezultat. Senzor je izuzetno brz i precizan pogotovo u onom području u kojem ga najčešće koristimo 2.000 – 4.000 DPI-a, a to je i dokazao u Aim Labovom softveru koji smo koristili, kao i u igrama koje smo probali. Brzim pokretima pridonose i dobre PTFE nogice kojih je pet. Četiri u kutevima, i peta oko senzora.

Dvije su tipke kao što smo napisali, jedna je za on-the-fly promjenu DPI postavaka (pet modova), a druga je Pair za uparivanje s drugim uređajima. Ako koristimo njegov primopredajnik uparivanje je automatsko i trenutačno. Druga funkcija tipke Pair je promjena Polling ratea on-the fly. Miš je moguće i hardverski resetirati on-the-fly i to kombinacijom tipaka DPI + lijevi i desni klik. Moguće je mijenjati i lift-off udaljenost (low i high) i to kombinacijom Pair + forward tipke na boku.

asus_rog_harpe_ace_aim_9 asus_rog_harpe_ace_aim_10

Miš može raditi u tri načina povezivosti – žičano (USB), te bežično putem 2,4 GHz veze ili Bluetootha. Report rate i na USB-u i preko 2,4 GHz veze je 1.000 Hz, a oba načina rada su brza. Bežična je veza niske latencije i Asus ju naziva ROG Speednova. Tvrde da je latencija samo 0.84 milisekunde. Nismo profi gameri pa nismo primijetili razliku između žičane i bežične, osim što miš nakon kratkog vremena na bežičnoj “zaspe” i treba mu malo da se probudi. Na Bluetoothu je ipak sporiji, ali mu je i autonomija veća. Maleni RF primopredajnik svoje mjesto nalazi u tijelu miša na donjoj strani. Mini USB port je pak s prednje strane. Kabel je mekan, ne upliće se i dovoljno je dugačak.

Armoury Crate

asus_rog_harpe_ace_aim_11 asus_rog_harpe_ace_aim_12

Sa softverske strane kao i uvijek kod Asusa koristimo Armoury Crate koja nudi detaljno podešavanje svih opcija miša. Prvi je Buttons meni koji omogućava mapiranje svih pet tipaka miša, a izbor što možemo mapirati i spremiti u jedan od četiri profila. Nude se funkcije miša, tipkovnice, multimedije, i još mnoštva toga uključujući i potpuno isključivanje tipke. Performance meni nudi sve ono najbitnije kod ovoga miša – promjenu osjetljivosti (rezolucije) između 100 i 36.000 DPI-a, te spremanje u jedan od četiri profila koje mijenjamo tipkom na dnu miša. Zatim Polling rate između 125, 250, 500 i 1.000 Hz, uključivanje i isključivanje Angle Snappinga, Angle Tuninga od -30° do 30°. Osim toga tu je mogućnost promjene i ubrzanja i usporenja miša od 0 do 9 u koracima od po 1.

asus_rog_harpe_ace_aim_13 asus_rog_harpe_ace_aim_14

asus_rog_harpe_ace_aim_15

Lightning meni omogućava kontrolu nad jedinom osvijetljenom zonom, što je Scroll kotačić. On defaultno prikazuje boje u ovisnosti o DPI profilu, a osim toga može prikazivati i osnovne te napredne efekte, a može se mijenjati i jačina osvjetljenja. Calibration meni služi za izbor jedne od predefiniranih ROG podloga za miševe (nema ove Hone Ace) ili se može odraditi i ručna kalibracija. Tu je i Lift-off distance podešenje koje možemo mijenjati između Low i High što je po našim mjerenjima oko 3 i 6 milimetara. Power meni omogućava pregled napunjenosti baterije, odabira notifikacije o ispražnjenosti baterije (nikad, 10, 20, 30, 40 ili 50%) i izbora kada će otići u Sleep mod (1, 2, 3, 5, 10 minuta ili nikad). Posljednji je Firmware Update meni koji nam omogućava nadogradnju firmwarea za miša i za bežični dongle. Armoury Crate radi glatko, a meniji su intuitivni.